Comunicarea non-asertiva

Bogdan Chirea
0
De multe ori ni se intampla sa intoarcem spatele si sa plecam atunci cand se iveste un scandal... iar daca totusi avem o disputa se mai intampla sa lasam de la noi si sa ii dam dreptate adversarului.

Ca evitam un conflict pare a fi luat ca un fapt bun... dar cand lasam de la noi nu e intotdeauna ok. Acest tip de comunicare, si anume comunicarea non-asertiva are si avantaje si dezavantaje.

Ce este defapt comunicarea non-asertiva ?

Comunicarea non – asertivă este acea abilitate de a evita conflictul sau de a se acomoda dorinţelor sau nevoilor celeilalte persoane, prin utilizarea acţiunilor verbale sau non-verbale care se potrivesc nevoilor celuilalt; astfel încât interesul pentru proprille nevoi, drepturi sau obiective va scădea.

Această opţiune de a comunica în situaţiile conflictuale poate îmbrăca două forme: evitarea sau acomodarea.

Cum recunoaştem indivizii care utilizează acest tip de comunicare? Sunt indecişi; evită contactul cu ochii partenerului („no eye contact”); se scuză repede, chiar părăsesc încăperea; devin evazivi; iar într-un grup de persoane ei preferă evitarea conflictului sau dacă s-a declanşat deja conflictul, atunci preferă să-l soluţioneze rapid.

Va fi în final o situaţie de LOSE–LOSE; când o parte se acomodează, celălalt are doar pentru o perioadă scurtă de timp impresia că a câştigat, dar în schimb, adversarul care va pierde, va alege să părăsească relaţia; iar pe termen lung ambii vor pierde.

Asadar e bine si nu e bine, dar asezat langa celalte tipuri de comunicare, cea de fata este undeva la mijloc.

Daca ti-am starnit interesul in ceea ce priveste cele 4 tipuri de comunicare, ti-am pregatit in final un mic chestionar care sa te ajute sa afli ce tip de comunicare folosesti cel mai des.

Urmeaza linkul http://mediablog.go.ro /Chestionar-analiza-stilului-de-comunicare.pdf (necesar Adobe Reader) si urmeaza pasii.
Categorii

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!