În urmă cu ceva timp, scriind câteva articole, vorbeam despre persoanele din anturajul nostru care sunt care mai de care mai complexe. Fiecare om are un caracter aparte şi este interesant într-o oarecare măsură pentru noi sau pentru grup. Fiecare dintre noi reprezentăm ceva, suntem apreciaţi sau criticaţi în funcţie de acel element care ne caracterizează.
Trecând peste acest mic preambul, vroiam să ajung la titlul articolului şi să spun că inspirtaţia de a scrie despre acest subiect mi-a venit azi de dimineaţă în timpul difuzării unei ştiri pe această temă. Mi-a atras atenţia pentru că studiind mai îndeaproape subiectul am inţeles că s-ar parea că am avut de a face cu astfel de persoane.
Probabil că de multe ori când v-aţi confruntat cu cineva sau aţi fost pus în situaţia de a spune ceva despre un individ aţi exclamat : "este un mitoman", fără să înţelegeţi însă ce înseamnă cu adevarat acest termen.
Mitomania reprezintă o patologie caracterizată prin tendinţa accentuată de a minţi. Bolnavii simt nevoia de a inventa o altă realitate, mult mai interesantă, pentru a ieşi, astfel, în evidenţă şi pentru a-şi ascunde slăbiciunile. Mitomanul nu poate realiza gravitatea problemei sale.
Dacă citim puţin fraza ajungem să caracterizăm mitomanii ca fiind de fapt cei ce mint. Deşi există foarte multe asemanări între mitomani şi mincinoşi se pare că totuşi există o diferenţă. Aşa că daca vi se pare că aveţi în jur persoane cărora le place să mintă mereu ar trebui să aveţi în vedere că mincinosul este cel care minte în mod intenţionat şi deliberat, care încearcă să-i înşele pe ceilalţi. Mitomanul spune lucruri neadevărate pentru că nu conştientizează acest lucru. El crede în ceea ce spune, neavând intenţia de a-i înşela pe cei din jur. Diferenţa dintre mincinos şi mitoman este una mare, aşadar.
Ar mai trebui de ştiut că există patru tipuri de mitomani: vanitosul (cel care se laudă), nomadul (persoana care încearcă întotdeauna să fugă de realitate), răutăciosul (încearcă să depăşească complexele de inferioritate spunând bârfe) şi perversul (inventează pentru a escroca).
Totodată mitomania este considerată ca fiind o boală ce ar trebui să fie evaluată şi tratată de către medicul psihiatru. Acesta poate găsi cauzele afecţiunii şi poate recomanda cea mai bună terapie. Pentru ca tratamentul să dea rezultate este necesară şi intervenţia medicului psiholog.
Trimiteți un comentariu
5Comentarii
Comentariul va fi postat dupa aprobare
Trimiteți un comentariu
9/related/default
Vaiiii, am realizat ca sunt inconjurata de mitomani!!!!!!si cred ca intr-o mai mica sau mai mare masura si eu sufar de un anumit tip de mitomanie:)))))"fericiti cei cu duhul ca a lor este imparatia", se aplica s-ar parea si in acest caz! Si cum iti dai seama daca minte pentru ca ete bolnav sau pentru ca asa ii sta in fire?! arata-mi pe cineva care nu a mintit niciodata, intentionat sau nu.....deciiiii daca minte de obicei...poate fi iertat, pentru ca, nu-i asa, saracul este...bolnav!de ce crezi ca se apeleaza asa des la psiholog in tarile civilizate?pentru ca sunt pline de mitomani? OFFF!!!pe ce lume traim!!!
RăspundețiȘtergereInseamna ca nu ai avut in preajma ta pe nimeni cu o asa personalitate. Iti spun eu: este groaznic. Sa nu stii nici o clipa cand minte si cand spune adevarul. Sunt de acord ca toata lumea minte, pentru a iesi dintr-o incurcatura sau a se proteja , dar mitomanii mint pentru "a se da mari".E o mare diferenta.Tu, ca ascultator , nu iti poti da seama (daca nu il cunosti)cand minte ,pentru ca in mod normal avem tendinta de a crede o persoana atunci cand povesteste ceva. Dar mitomanii mint pentru a impresiona ,pentru a smulge o parere buna in favoarea lor. Nu doresc nimanui sa traiasca langa un mitoman.
Ștergere=))Nu toata lumea care minte e mitomana. Intr-adevar unii mint foarte des... probabil o fac din obisnuinta, pentru a obtine ceva sau pentru ca au aflat ca le merge.Diferenta dintre mitomani si mincinosi este ca mitomanul o face fara sa vrea si chiar crede in minciuna pe care o spune in timp ce mincinosul este un maiestru al manipularii :)) Cred ca toti am iertat lucruri mai grave decat minciunile spuse noua :P
RăspundețiȘtergereBuna ziua,trec printr-o perioada foarte confuza si chiar nu stiu ce sa fac si cum sa abordez situatia fara a fugi de problema.am o relatie de cativa ani si pe parcursul relatie tot am descoperit cate o minciuna mica,o chestie ascunsa pe care am tot ignorat-o pentru nu era motiv de minciuna ca sa zic asa si nu m-am gandit ca s-ar putea sa aibe niste radacini.insa cum de obicei se intampla daca ignori o problema ea se va amplifica. asa ca minciunile au devenit mai mari,plus minciuni care sa acopere minciuni si astfel a devenit un stil de viata.nu ii capabil sa recunoasca o minciuna nici cu dovada in fata si chiar nu poate sa vada/recunoasca ca greseste, tot timpul cand a fost prins a intrat in defensiva.ce ma face sa ma gandesc la un ajutor pentru el,pentru viata lui ii ca vad si simt ca se chinuie si se lupta cu el insusi de foarte multe ori...si is momente in care ii mai vulnerabil constietizeaza ca are o problema.el de multe ori se minte si pe el insusi spunand ca ii singurul mod in care a reusit sa\"supravietuiasca \"problemelor.sa spun si putin despre el:cel mai mic din familie pe la varsta de 6-7 ani a murit tatal , familie numeroasa si intretinuta doar de mama avea frati care nici nu se apropiau de ai oferi o familie ,la 12 ani a plecat de acasa ca sa se poata intretina ,a urmat o perioada de decizii proaste, dezamagiri,minciuni care l-au pus in defensiva si cu care continua si in zia de astazi.din prima zi in care ne-am cunoscut mi-a spus ca el nu are incredere in oameni ca a fost mintit si inselat toata viata lui.il vad il simt si vad ca se chinuie bcateodata cu sentimentele astea.intrebarea mea ar fi...ii o problema psihlogica...se poate trata ...daca aveti ceva recomandari si cum ar trebui eu sa comport? va multumesc
RăspundețiȘtergereCa sa citez din finalul articolului: "mitomania este considerată ca fiind o boală ce ar trebui să fie evaluată şi tratată de către medicul psihiatru. Acesta poate găsi cauzele afecţiunii şi poate recomanda cea mai bună terapie. Pentru ca tratamentul să dea rezultate este necesară şi intervenţia medicului psiholog.". Tot cu ajutorul unui psiholog/psihiatru puteti obtine si sfaturi utile despre cum sa va comportati cu iubitul...
RăspundețiȘtergere