HTML/CSS

Bogdan Chirea
0
HTML este acronimul de la HyperText Markup Language si reprezinta un limbaj pentru crearea si marcarea (formatare, aranjare) unui document astfel incat sa poata fi publicat pe World Wide Web si vizualizat cu ajutorul unui browser (Internet Explorer, Netscape, Opera etc.).
Termenul de hypertext desemneaza un material sub forma de text si imagine, interconectat intr-o maniera complexa, nesecventiala, in care utilizatorul poate naviga, cauta informatii referitoare la un obiect. Hypertext-ul trebuie interpretat ca un text care semnaleaza o legatura la o alta informatie web, de obicei un alt document web, si este identificat prin subliniere sau culoare, pentru a-l deosebi de textul simplu.
Hypermedia este un termen aproape sinonim celui de hypertext, singura deosebire fiind faptul ca subliniaza prezenta si a unor elemente care nu sunt de tip text, cum ar fi animatii, secvente sonore sau secvente video.
HTML se utilizeaza din 1990, cunoscand cateva versiuni de dezvoltare, fiecare dintre acestea imbunatatind performantele limbajului. Ultima varianta (la data elaborarii acestui ghid) este HTML 4.01. ce include facilitatile versiunilor anterioare (tag-uri de marcare, tag-uri pentru hiperlegaturi, antete, paragrafe, liste, elemente de meniu, formatare caractere, imagini in-line si tag-uri pentru schimbul de date dinamic intre utilizatori), adaugand facilitati si extensii pentru numere, tabele si elemente de control.

Un document HTML este format dintr-o succesiune de blocuri de informatie. Aceste blocuri pot fi incluse unul in altul. Un bloc este delimitat de simboluri speciale, numite tag-uri (etichete). Modul in care un document este marcat cu elemente si cu atribute ale acestor elemente se realizeaza in conformitate cu Document Type Definition (DTD – definitia tipului de document). Aceasta contine regulile ce caracterizeaza fiecare tip de document.
Sursa autorizata pentru furnizarea de informatii despre HTML si HTML DTD este World Wide Web Consortium (W3C) avand adresa http://www.w3.org.
Tag-ul este termenul consacrat pentru a defini  elementele cu care sunt marcate textul si grafica intr-o pagina web. Fiecare tag este incadrat de semnele "<" (mai mic) si ">" (mai mare).
De exemplu: <B>Acest text se va vedea ingrosat intr-un browser</B>
Primul cuvant sau caracter ce apare in interiorul acestor paranteze poarta numele de element.
Majoritatea elementelor au un tag de deschidere si unul de inchidere cu aceeasi structura, dar cu prezenta caracterului "/" in fata denumirii elementului.

Orice pagina web (document HTML) are in structura trei elemente obligatorii: un element numit HTML, care cuprinde intregul document, si doua sub-elemente ale acestuia: HEAD (antet, cap) si BODY (corp).
  • Tag-ul <HTML> este primul tag care trebuie sa apara intr-un fisier HTML. El va incadra alaturi de tag-ul sau corespunzator de inchidere (</HTML>) intreaga pagina web.
  • Tag-ul <HEAD> va marca partea de antet a paginii web. Are tag corespunzator de inchidere (</HEAD>).
  • Tag-ul <BODY> va incadra continutul paginii web. Are tag corespunzator de inchidere (</BODY>).
  • Tag-ul <TITLE> marcheaza titlul unui document HTML, cel care va fi afisat in bara de titlu a browser-ului. Acest tag se foloseste numai in interiorul tag-ului HEAD. Daca acest tag lipseste, atunci in bara de titlu va aparea numele fisierului. 

Exista o multitudine de programe pe care le puteti folosi la crearea paginilor web.
Editoarele de text sunt cele mai simple editoare care permit crearea si salvarea fisierelor fara coduri de formatare ascunse, care pot afecta modul de afisare a unei pagini web in browsere.
Editoarele specializate HTML le permit utilizatorilor sa creeze documente web intr-un mod rapid si usor si, prin urmare, foarte eficient, doar prin apasarea catorva butoane sau prin apelarea catora functii predefinite. In loc de a scrie de mana codul sursa HTML, aceste programegenereaza ele insele acest cod in locul vostru. Acest tip de editoare reprezinta unelte excelente pentru dezvoltatorii web cu experienta. Chiar si in acest caz este necesar sa intelegeti limbajul HTML pentru a putea edita codul si a inlatura eventualele neajunsuri din documentele web.

Informatii detaliate si utile gasiti pe http://www.ghid-html.info

Categorii

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!