De ce mai participa Romania la Eurovision ?

Bogdan Chirea
1
An de an, evenimentul care mai scapa TVR-ul din anonimatul crunt in care s-a afundat, este fara doar si poate Eurovision-ul, o competitie europeana care aduna cam toate statele membre care isi trimit cate un reprezentant, talentat in ale cantatului, sa reprezinte tara respectiva. Miza nu este un mare premiu in bani, ci doar dreptul de a organiza anul urmator finala.

Facand un mic research pe internet, am aflat ca istoria noastra la acest concurs inainte de anii 2000 a fost chiar proasta.


Inițial, România a ales-o pe Dida Dragan pentru concursul din 1993, însă nu s-a calificat la runda de calificare, România trebuind să aștepte încă un an până la debutul lor.

În 1994 România a debutat în Irlanda, trimițându-l pe Dan Bittman fiind primul concurent al țării cu melodia "Dincolo de nori", deoarece s-a clasat numai pe locul 21 din 25 de participanți, obținând 14 puncte, România nu a putut participa în 1995, trebuind să mai aștepte un an.

În 1996 România a selectat-o pe Monica Anghel și Sincron pentru concursul din Oslo, Norvegia, dar Romania nu a reușit să se califice în etapa de pre-calificare, așa că țara a fost eliminata și pentru că nu a acumulat destule puncte în anii anteriori, România nu a putut să participe la concursul din 1997.

În 1998 România a revenit după 4 ani de absență, țara a fost reprezentată de Mălina Olinescu cu melodia "Eu cred", aici ea s-a clasat pe locul 22 din 25 de participanți, obținând 6 puncte, ceea ce însemna că România nu a putut participa înainte de 2000.


Pe scurt, Europa ne-a flituit la greu timp de 7 ani. In anul 2000 am luat locul 17, in 2001 nu am avut dreptul sa participam, in 2002 Monica Anghel si Marcel Pavel au luat locul 9, pentru ca peste un an, Nicola sa ia locul 10. Satui sa ne fi bagat prea mult in seama, in 2003, ne-am intors iar pe locul 18.

Daca nu s-ar fi schimbat regulile concursului, tara noastra probabil ca ar fi trebuit sa stea acasa in urmatorul an in care am reusit sa atragem atentia asupra noastra, dar asta poate si pentru ca ai nostrii muzicieni s-au mai inmultit intre timp, iar numarul de persoane cu voce si calitati de a face show s-a inmultit.

Urmatorii doi ani din istoria participarilor Romaniei la acest concurs au fost cei mai buni in ceea ce priveste si rezultatul, locul 3 pentru Luminita Anghel si Sistem si 4 pentru celebra "Tornero" a lui Mihai Traistariu.

Urmatorii ani pentru tara noastra au insemnat o singura performanta notabila, si anume locul 3 pentru Paula Selling si Ovi in 2010.

Desigur de-a lungul timpului, ca nationalisti ce suntem ne-am laudat cu cele mai bune piese si am sperat ca vom lua marele premiu. Dar daca noua ne place si chiar daca piesa era hit in clasamentele noastre, asta nu inseamna ca le-a placut si europenilor. Experienta a demonstrat ca de fapt acest concurs nu are nici o legatura cu ce voce are un concurent, cat de buna este o melodie... ci cat de bine te intelegi cu vecinii. Trebuie doar sa stai pana la finalul concursului si sa ii urmaresti pe reprezentantii posturilor publice cum dau citare punctelor acordate fiecarei tari.

Ultimii ani ne-au fost cu noroc doar pentru ca avem ceva romani plecati prin Spania, Israel.. si mai nou Italia, si pentru ca fratii nostrii moldoveni fac schimb de amabilitati cu noi.

Si chiar daca s-a demonstrat clar ca acest concurs nu este corect, votul fiind unul geopolitic, Romania si-a tot trims reprezentanti la acest concurs.

Spuneam la inceput ca marele premiu este de fapt dreptul de a organiza finala. Asta inseamna ca postul public de televiziune din tara respectiva va trebui sa gaseasa resursele necesare pentru a organiza un eveniment ce a luat o anvergura destul de mare in ultimii ani. Atat de mare incat daca postul public ar avea curajul sa spuna public cat costa de fapt sa organizezi un astfel de eveniment, atunci am intelege cu totii ca de fapt sa nu castigi, e la fel de bine si cu a castiga.

Costurile pentru un asemenea eveniment sunt enorme, daca nu absurde as spune eu, avand in vedere ca nu vin cine stie ce mari nume ale momentului. Si cu toate astea de exemplu in 2012, Azerbadjan a cheltuit nici mai mult nici mai putin decat 24 de milioane de euro pentru a gazdui acest concurs. WOW ! Este evident o suma enorma, motiv pentru care in ultimii ani a devenit obligatoriu sa cauti si cativa sponsori.

Dar de ce ar investi o tara atat de multi bani pentru un concurs ? Ce anume are de castigat ? Raspunsul vine din numarul de telespectatori care urmaresc an de an finala. De ordinul milioanelor, e lesne de inteles ca pentru orice tara organizatoare asta inseamna potential de promovare.

Ministerul Turismului, cel care la noi se ocupa de promovare, ar avea surse de finantare dar nu cred ca isi permite sa investeasca o asemenea suma de bani doar pentru promovare.

In al doilea rand, TVR este intr-un colaps financiar, concediind cateva mii de oameni , inchizand un canal, cerand de la stat anularea unor datorii, si avand un plan de redresare care sa acopere gaura de cateva milioane de euro din buget. Si toate astea desi TVR este un canal public pe care toti romanii sunt obligati sa il plateasca.

Gandindu-ne la acest aspect, ne punem o intrebare simpla... ce interes ar avea TVR ca tara noastra sa castige acest concurs ? Nici unul evident, iar asta se reflecta si in numele din ce in ce mai anoste care se perinda pe la preselectiile acestui concurs.

Romania se lauda in ultimii ani cu artisti care fac senzatie prin topurile internationale, insa nici unul dintre ei nu se arata interesat de a se inscrie la acest concurs. Daca la inceput, trebuia sa abordezi un anume gen pentru acest concurs, istoria ultimilor ani a demonstrat ca nu se mai tine cont de asta.

Dar chiar si participarea la concurs costa, iar asta face ca multe tari sa aleaga sa nu participe la el. Criza financiara nu a lovit doar postul public de televiziune din tara noastra, multe alte tari au decis sa isi redirectioneze sumele din bugetul propriu in alta parte.

Tari precum Andora, Bosnia si Herzegovina, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Maroc, Slovacia, Cehia, Polonia, Portugalia si Turcia, care a castigat odata concursul, au renuntat sa mai participe in 2013 datorita lipsei de fonduri pentru acest eveniment ale televiziunilor de stat.

Si cu toate astea, in conditiile in care chiar si nume mari au decis sa nu participe, cu o gaura mare in buget, TVR a ales sa zica DA si anul asta la Eurovision. Incercand un soi de "revolutie" in ale organizarii de preselectii, Televiziunea Romana l-a desemnat pe acelasi Dan Manoliu sa se ocupe de treaba asta. Mediatizat cu surle si trambite, facand un tur de auditii pe la sediile teritoriale (mimand un fel de preselectii a la "X FACTOR"), "numele grele" ale muzicii romanesti ce au fost pusi pe post de jurati, au zis sa treaca in fata publicului, spre a fi votati cativa pretendenti la titlul de "talentati" in ale muzicii, care pe parcurul anului nu au nici o treaba, si nu se aud sau nu se vad pe vre-un post de radio si televiziune.

Am ajuns uneori sa cred ca unii artisti traiesc doar pentru Eurovision. Am fost chiar dezamagit sa nu il vad pe Catalin Josan de exemplu, nu ca as avea ceva personal cu el, doamne fereste. In schimb, am avut on(r)oarea de a ii asculta behaind pe cativa, si tipand ca si cum erau la castrat, pe altii.

Asa de interesat am fost de concurs, ca de indata ce am citit numele celor ce au ajuns in semifinale, am zis ca am ceva mai bun de facut cu timpul meu. Zis si facut, doar ca a mea constiinta nu m-a lasat domnule sa raman indiferent, iar incapatanata mea telecomanda mi-a adus aminte ca mai am TVR in grila. Am avut nervii necesari sa asist doar cateva zeci de minute pe minunatul canal 1 al TVR Abonament. Nu doar ca m-au scos din sarite cei ce cantau, dar cand am vazut ca in loc sa cante, Paula Selling si Andreea Banica au fost puse sa se prosteasca, imitand fara succes formatia ABBA, am decis sa schimb canalul.

Va recunosc din capul locului, ca nu am avut nici cea mai mica idee cine e castigatorul concursului de anul asta, caci nu am auzit de existenta lui pana acum. In schimb am asistat la un razboi penibil al frustratului Mircea Badea care avea de impartit ceva cu Robert Turcescu, am revazut niste fosti concurenti de la X Factor si Vocea Romaniei. Ba mai mult, l-am vazut pe Narcis Ianau promovandu-se la Maruta, neintelegand nimic din ce a cantat el si nici ce cauta la aceste preselectii. A intrat el smechereste in hora aia de fabricat scandaluri, dupa ce un anonim sustinea ca mister Ianau nu a platit niste bani pentru o piesa compusa de el, culmea imediat dupa ce a aflat ca participa in finala.

Mare mi-a fost surpriza sa aflu castigatorul concursului, un anume Cezar Oatu, o alta "mare soprana" de Romania, care m-a lasat fara cuvinte cand am incercat sa urmaresc reprezentia melodiei castigatoare. Sa im fie scuzate ghilimele, nu am nimic impotriva diversitatii, dar pe bune... s-a uitat cineva la el sau romanii au luat-o razna ? Dar ce sa faci, nu ca ar fi fost altul mai breaz.

Si ca sa fie meniul complet, fiecare an vine cu cate un scandal. Incercand sa ne faca sa credem ca totul e un sistem democratic, an de an, castigatorul este desemnat in procent de 50% de public si de 50% de jurati. Pe cat de neimportante mi se par numele celor ce le au cu muzica si cu flerul de a intui o piesa de succes, pe atat de lipsita de logica a fost de exemplu alegerea unui om de radio ce lucreaza la postul public de radio.

Nu pot spune ca sunt fan al Luminitei Anghel, care s-a clasat pe locul 3 intr-o finala de Eurovision, dar sa sustii ca jurat ca ai notat in functie de potentialul concurentului de a reprezenta Romania la Eurovision, si sa ii dai Luminitei Anghel 0 puncte e mai mult decat penibil. Decizia asta duce la multe semne de intrebare, si te gandesti daca nu cumva totul e aranjat ? Dan Manoliu se scuza ca fiecare jurat raspunde pentru propriile alegeri, dar domnilor de la TVR, juriul ala cine il alege ?

Asadar in conditiile in care in fiecare an apar semne de intrebare cu privire la moralitatea juratilor, la calitatea pieselor si capabilitatea artistilor catigatori de a sustine un show LIVE, stau si ma intreb daca nu cumva ne cam pierdem timpul degeaba ? Si daca totusi este demonstrat clar ca e un vot geopolitic, ce mai cautam noi la un astfel de concurs ?

Cezar Oatu, nu este sub nici o forma un soi de Il Divo, iar judecand dupa imaginile puse la dispozitie de TVR, in care artistul ne face pe multi sa zambim, intrebarea este, de ce a cheltuit TVR iarasi o groaza de bani pentru a participa la editia din acest an ? Desigur gusturile muzicale nu se discuta, si imi doresc sa nu am dreptate, dar parca as prefera sa nu ne facem de ras ... iar.
Categorii

Trimiteți un comentariu

1Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

  1. Tot respectul pentru articol! Cred ca ar fi mai bine sa le trimitem pe cap o formatie lautareasca sau manelisti (toti tigani) sa asculte si ei o muzica de talie joasa! Le trimitem la concurs numai cantareti fantastici de buni iar geopoliticul voteaza mereu impotriva noastra!

    RăspundețiȘtergere
Trimiteți un comentariu

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!