Pana nu de mult, canalele de stiri romanesti le-am avut grupate undeva dupa pozitia 34 pe telecomanda, fapt ce ma facea sa ajung pe ele mai rar decat celelate canale situate mai in fata lor. Dar pentru ca ajunsesem sa arunc un ochi pe programe neinteresantte, am decis sa le mai dau o sansa posturilor de stiri si sa le aduc un pic mai in fata. Hotararea s-a dovedit a fi insa o mare greseala, pentru ca am ajuns sa las tv-ul pe un canal de stiri si sa ma ocup si de altceva in schimb, iar urechile mele au avut de suferit.
Zilele astea mi-am adus aminte de ce am sters la un moment dat din grila postul Antena 3, si de ce odata cu el am decis sa duc mai in spate canalele de stiri. Raspunsul este simplu, pentru ca ale noastre canale de stiri numai posturi de stiri nu sunt. Din nefericire, ultimele zile ne-au adus numai stiri negre, cu accidente si evident morti. Dar ce morti, numai nume importante domnule, precum regele rromilor de pretutindeni, Florin Cioaba.
Mai intai am stat cu sufletul la gura cand a fost internat in spital, apoi cu "durere in suflet", am lacrimat cand "regele" a murit. Ca tot romanul, am exclamat si eu "condoleante, familiei", si cam atat. Pentru unii insa, acest lucru nu a fost de ajuns. Ba mai mult, am avut neplacerea sa constat ca toate televiziunile de stiri au avut zile intregi dedicate evenimentului, de parca se decretase doliu national si nu alta.
Intamplator sau nu, prin prisma locului de munca, am posibilitatea de a intra in contact cu multi concetateni de etnie rroma. Curios din cale afara, din cauza mediatizarii excesive, i-am intrebat daca au regrete ca le-a murit regele. Raspunsul lor a fost cel la care ma si asteptasem : "Care rege ? Ala nu e regele nostru !". E si normal sa fie asa, pentru ca era deja cunoscut faptul ca se autointitulase Regele Rromilor. Or avea rromii astia niste lideri, alesi Dumnezeu stie pe ce criterii , dar nu imi aduc aminte sa existe unul care sa fi facut ceva clar pentru ei: masuri pentru educatia copiilor, masuri pentru integrarea lor in societate, o responsabilitate mai mare referitoare la drepturile copiiilor, locuri de munca, scaderea gradului de infractionalitate in randul etniei etc.
Importanta lui Cioaba a crescut insa odata cu batalia pe voturi. Cum s-au prins politicienii unde e masina de voturi, cum au inceput sa il bage in seama pe "rege". Ponta a trimis nu stiu ce doctor la spitalul din Turcia (daca era un roman simplu nu cred ca beneficia de acelasi tratament), Basescu a plans la priveghi etc.
Ce a urmat odata cu priveghiul si inmormantarea lui Cioaba la posturile de stiri depaseste orice imaginatie si decenta. De parca totul in tara asta s-a oprit in loc, televiziunile de stiri au transmis neintrerupt tot ceea ce s-a intamplat in "casa regala de la Sibiu". Transmisiune in direct de pe tirul care transporta cosciugul, interviu in timp ce cortegiul funerar conducea "mortul la groapa", cu nimeni altul decat succesorul la tron. Cireasa de pe tort a continuat la unul din posturile de stiri, care a reusit performanta de a obtine un interviu la cald (ca la meciurile de fotbal), la cinci minute dupa ce Florin Cioaba a fost bagat in groapa. Fiul cel mic al lui Cioaba a venit la micorofon sa raspunda presei. Cea mai inteligenta intrebare posibila venita din partea reporterului a fost: "Cum va simtiti ?".
Am ramas perplex, si urmatorul gand a fost: "Mai lipseste sa faca Breaking News de la pomana !" Nici nu au trecut cateva minute ca imposibilul s-a produs. Vreo trei babe, de genul care nu au ce face acasa, erau foarte revoltate ca nu au fost primite la restaurant si ca nu au primit nici macar apa sau suc.
Experti peste experti, regi nationali si internationali, lideri ai etniei, care mai de care cu propriile opinii, au inceput sa discute despre un soi de episod din "Urzeala Tronurilor" in varianta tiganeasca. Si chiar daca unii au incercat sa lase senzatia ca mai important ar fi sa faca ceva pentru rromii, pe care pretind ca ii conduc sau nu, senzatia de gust amar lasata de posturile noastre de stiri nu a vrut sa treaca decat atunci cand am stins televizorul.
Criticate de multi telespectatori, unele televiziuni, prin vocea unora dintre moderatori, au incercat sa justifice mediatizarea excesiva a subiectului prin faptul ca lumea asta a vrut.
Stau si ma intreb insa acum care este rolul campaniei initiate de CNA , si daca vom apuca vreodata sa vedem la TV ceva mai decent decat subiecte neimportante.
Comentariul va fi postat dupa aprobare