Taxa auto de poluare va putea fi recuperata fara procese, dar in cinci ani.

Bogdan Chirea
0

Din 2007 romanii care isi doreau o masina si nu isi permiteau una noua au fost impiedicati de stat sa achizitioneze masini second-hand aduse din strainatate. Cum ? Statul a impus abuziv o taxa de poluare ce trebuia achitata de cumparatori a carui valoare, de multe ori, depasea cu mult pretul dat pe masina nou achizitionata.

Desigur, termenul impiedicati este relativ, pentru ca in teorie oamenii isi puteau achizitiona o masina dar trebuiau sa plateasca si o taxa astronomica pentru a putea inmatricula vehiculul la noi. Dar cum foarte putini si-au permis sa o achite, vanzarile de masini straine second-hand au scazut drastic.

Din 2007 pana in 2013, zecii de mii de romani au dat statul in judecata considerand taxa abuziva si au avut castig de cauza, statul fiind obligat sa le dea banii inapoi. Taxele astronomice au fost inlocuite in 2013 cu un timbru de mediu, care reducea semnificativ sumele de bani platite pentru masinile aduse din strainatate, insa si acesta este considerat abuziv.

Dupa ce taxa de poluare a fost declarata ilegala, peste 100.000 de romani au dat statul in judecata pentru a recupera sumele platite. Culmea este ca pe langa dreptul de a primi banii inapoi, romanii au cerut si taxe de judecata iar pe langa acesti bani au castigat in instanta si dreptul de a primi dobanda pentru banii platiti.

Pentru ca a pierdut pe banda rulanta procesele cu romanii pagubiti, Guvernul a publicat in Monitorul oficial o Ordonanta prin care accepta sa le dea banii celor care au platit taxa auto intre anii 2007 si 2013. Poate va ganditi de ce a aceptat intr-un final Guvernul sa faca acest lucru. Pentru a nu mai plati pe langa banii dati de romani si taxele de judecata dar si dobanda aferenta.

Desigur toti romanii care au platit aceste taxe intre 2007 si 2013 ar putea sa se considere norocosi ca scapa de necesitatea de a da statul in judecata. Exista si o veste proasta insa. Daca statul iti ia taxa la ghiseu in doar cateva minute, de dat inapoi banii o va face mult mai greu.

Astfel, daca veti depune dupa 15 octombrie cerere la ANAF pentru restituirea sumelor platite cu titlu de Taxa de poluare, si primiti raspuns afirmativ, sumele cuvenite vor fi platite de statul roman in cinci ani de zile si nu toti odata, ci in rate.

Cu toate ca exista deja o Ordonanta de Guvern care restituie banii romanilor, exista persoane care prefera sa continue procesul. Motivul este recuperarea taxei si a cheltuielilor de judecata. Pentru cei care vor sa se judece in continuare cu statul va exista desigur riscul ca cererile sa fie respinse pe motiv ca exista o lege care returneaza banii inapoi. Chiar daca plata in rate a taxei nu este corecta din punct de vedere moral si nici nu ii ajuta pe toti acei romani care au scos din buzunare sume imense platite integral.

Ca sa facem un mic rezumat, pentru a intelege ce trebuie sa faca romanii care au platit taxa de poluare in perioada 2007-2013:
- sa depuna o cerere la ANAF dupa data de 15 octombrie;
- sa astepte un raspuns din partea ANAF in termen de 55 de zile de la depunerea cererii;
- daca raspunsul este negativ sa faca o contestatie in termen de 30 de zile de la primirea raspunsului;
- daca raspunsul este pozitiv sa astepte 5 ani de zile returnarea taxei, in rate.

Din pacate pentru romani ramane in vigoare Timbrul de mediu, taxa ce a inlocuit in 2013 Taxa de poluare. Timbrul de mediu se plateste la prima inmatriculare a masinii dar si el poate fi contestat in instanta si recuperat. Singura problema este ca daca va recuperati banii platiti pentru Timbrul de mediu si decideti sa vindeti masina, cel care o va cumpara va fi obligat sa plateasca din nou aceasta taxa.


Categorii

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!