Am scapat de dracul si am dat de tacsu
decembrie 09, 2015
0
In urma cu o luna vreo 50.000 de oameni ieseau in strada si promiteau o revolutie, scarbiti fiind de faptul ca 60 de tineri au murit in incendiul de la Colectiv.
Pornesc din start cu mentiunea ca nu am nici o apartanenta politica, deci nu plang nici un politician sau partid.
Ca orice roman si eu am fost scandalizat de tragedie insa ce s-a intamplat dupa m-a enervat si mai tare. Dupa doua zile de doliu, brusc au inceput sa apara initiative cetatenesti menite sa aduca normalitatea in Romania. Dupa doua zile de sperante, crezand ca vom avea un soi de revolutie, am inteles rapid ca cei care au iesit in strada erau niste manipulati care cereau ceva, doar de dragul de a cere sau pentru ca asa au citit pe Facebook.
Culmea e ca in ultima vreme extrem de multi oameni chiar cred orice citesc pe Facebook si o iau de buna. Mai mult decat atat sunt capabili de revolutie. Si pentru ca poporul a vrut un tap ispasitor s-au dus si au strigat primarului de sector sa demisioneze. Desi insista ca el a respectat procedurile legale, omul a demisionat la presiunea strazii. Imediat dupa el a venit si cel mai santajabil prim-ministru de pana acum, Victor Ponta.
S-a luptat el cu DNA, cu Basescu si restul, si nu a demisionat dar de 50.000 de tineri s-a speriat asa de tare ca a zis ca pleaca imediat.
Poporul a strigat "Uraaa" si s-a calmat imediat. In trei zile s-a dus toata revolutia si urma evident sa inceapa schimbarea. Nici nu a apucat sa se usuce cerneala pe demisie ca de la Bruxelles se stia deja ca Dacian Ciolos va fi noul prim-ministru. Dupa o scurta perioada de interimat, surpriza a venit, dupa intense negocieri, am primit si un nou premier in persoana lui Dacian Ciolos. Personal asta nu mi-a mirosit a bine.
Noul premier a avut sarcina de a propune in doua zile un cabinet de ministrii tehnocrati, care culmea au acceptat pe loc. Hai sa dea naibii, cata eficienta din prima.
Dupa ce l-au revocat pe propusul ministru al sanatatii pentru ca a avut tupeul sa pozeze ca model, in chiloti, cand era student si dupa ce a gasit de la 2 noaptea pana la 7 dimineata o noua propunere la justitie, al nostru Dacian a primit votul de incredere.
Ei si ca sa vezi, dupa doua saptamani incep sa apara primele gafe ale noului guvern. Parca neauzind strigatele celor iesiti in strada si neintelegand ca oamenii s-au saturat sa traiasca in saracie si ca numai suporta sa fie umiliti de un sistem in care bogatasii traiesc pe picior mare prin coruptie, ministra Anca Dragu a anuntat ca salariul minim pe economie nu mai creste de la 1 ianuarie.
Ministra spune ca trebuie facut un studiu de impact si ca in tari precum Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, locuitorii "sunt saraci si multi si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme".
Cu alte cuvinte ministra spune ca romanii sunt niste lenesi si ar trebui sa se transforme in sclavi pentru doi lei. Tot ea ignora si raportul Eurostat care sustine ca in Romania peste 8 milioane de oameni traiesc cu venituri de sub 1000 de lei. Cu alte cuvinte in Romania exista cei mai multi saraci iar pe doamna tehnocrata nu o intereseaza ca acesti oameni se descurca din ce in ce mai greu.
Am vrea asadar sa ii propunem doamnei Anca Dragu un lucru, sa lucreze ea pe salariul minim economie si sa mai faca ceva "legal" pentru doi lei ca sa isi completeze veniturile. Nu de alta dar as fi curios sa stiu daca doamna ministru cunoaste ce poate face un roman cu salariul minim pe economie si daca e constienta ca in realitate acest lucru inseamna ca un roman ramane cu aproximativ 750 de lei. Iar daca nu ii convine traiul de viata sa se duca in Brazilia, Rusia, India si China si sa ne lasa pe noi sa traim in Uniunea Europeana.
O statistica din august 2015 releva faptul ca peste 1,4 milioane de romani au salariul minim pe economie, adica 1050 de lei. Dintre acestia peste 982.000 lucreaza in mediul privat iar peste 488.000 sunt bugetari.
Printre ei au fost mii de oameni, sau copiii lor, care au iesit in strada sa ceara o viata mai buna. L-au dat jos pe Ponta si au zis ca vor veni vremuri mai bune. Brusc de la incasari foarte bune si o crestere a economiei si promisiunea maririi salariilor minime, am trecut la studii de oportunitate. Mai mult decat atat, de la discutiile alea de zile intregi in care se anunta ca va exista o grila de salarizare unitara in tot sistemul bugetar, avem acum salarii inghetate, interzicerea acordarii de tichete de masa sau de vacanta, prime sau plati pentru orele suplimentare.
In momentul de fata am senzatia ca guvernul acesta este un fel de mostenitor al lui Emil Boc si al lui Traian Basescu care au taiat cu nonsalanta din bani, tot de la cei saraci.
Sa nu uitam insa ca din vara marii demnitari au salarii marite cu peste 300%, pe care as propune eventual sa le taie, daca tot vor sa faca economii.
Comentariul va fi postat dupa aprobare