Desi pare paradoxal, deunazi m-am trezit ca ai mei colegi de munca ma vor ca reprezentant al lor ca sindicalisti afiliati la un sindicat mai mare. Textul urmator nu va fi unul de elogiere ci total invers, pentru ca desi exista inca sindicate in tara asta, nu toate isi mai fac treaba cum trebuie, desi membrii de sindicat cotizeaza lunar cu cate 1% din venituri.
Paturile sociale din tara asta sunt si ele suferinde in felul lor, toate au asteptari mari, vor sa fie respectate si mai ales isi doresc un nivel de salarizare decent. Fiecare a primit de la toate Guvernarile cateva frimituri din bucata mare de ciolan din care se infrupta din banii colectati. Fie ca vorbim de medici, profesori, politisti, militari, functionari etc. toti au primit fix mai nimic cresteri salariale.
Se tot lauda guvernele pe la televizor ca au marit salariile in draci la bugetari, dar nimeni nu mai spune ca cel putin 25% din procentele alea de cresteri au fost mai intai reparatorii. Cresterile salariale, raportate la veniturile taiate, sunt in fapt infime si s-au facut mai degraba dupa multe insistente.
Desigur cand a fost vorba sa normalizeze situatia, Guvernul s-a gandit ca e rost de o salarizare unitara. Adica toate categoriile de bugetari sa aiba niste venituri care sa nu ii faca se simta discriminati in comparatie cu alti colegi care presteaza acelasi lucru. Asa de echitabili au fost guvernatii ca mai intai au inceput cu dublarea celor mai mari salarii, adica presedintele, primul minstru, ministrii... restul muritorilor de rand, sa mai astepte. Si tot asteapta desigur...
Pana una alta, pe guvernanti i-a apucat mila si s-au gandit la politistii locali carora le dau indemnizatii de hrana. Desi sunt platiti din acelasi buget al administratiilor locale, colegii lor din aparatele administrative nu au dreptul legal sa primeasca astfel de indemnizatii. Asta inseamna sa faci o salarizare unitara si echitabila.
De ani de zile pe la televizor, reporterii incearca sa mai faca cate un reportaj cu functionari care ies la proteste sau fac greve generale, de avertisment si tot asa. Desigur, pe la protestele astea ajung din ce in ce mai putini protestatari iar grevele sunt din ce in ce mai eficiente.
Ce este insa mai amuzant este ca toti ministrii care s-au perindat pe la conducerea guvernului s-au prins ca miscarile sindicale, mai ales la bugetari, nu sunt atat de periculoase pe cat par. Daca medicii fac greva, ei nu vor putea sa faca asta cu adevarat pentru pana la urma trebuie sa se ocupe de pacienti. Profesorii tot ameninta ca boicoteaza examenele nationale dar pana acum nu s-a intamplat acest lucru. Mai amuzanti sunt functionarii din administratia centrala sau locala, care ameninta ca fac greva, dar de fapt ei tot muncesc.
Motivele sunt diverse: vrem sa facem greva dar nu ne dorim sa nu fim platiti pentru ziua respectiva, asa ca greva e de fatada. Nu vrem sa protestam ca sa nu se supere seful, ne-am saturat sa facem greve pentru ca de ani de zile nu am mai obtinut nimic. Nu semnez si nu intru in greva pentru ca daca fac ceilalti colegi greva si obtin ceva, oricum o sa obtin si eu.
Colac peste pupaza nici liderii sindicali la nivel national nu mai stiu ce vor. Asta vara se anunta cu patos ca sindicalistii din administratia centrala si locala fac greva generala. Si s-au strans semnaturi, s-a facut greva de avertisment urmand ca mai apoi sa se faca greva generala. Ce credeti ca s-a intamplat ? Greva s-a suspendat si sindicalistii au ramas cu buza umflata pentru ca ministrii i-au pacalit ca vor primi cel putin una din revendicari, dar dupa vacanta. Pentru ca s-a dovedit ca tehnocratii astia sunt la fel de mincinosi ca si cei de dinaintea lor, sindicalistii vor sa faca din nou greva. Doar ca s-au lovit acum de nemultumirile membrilor de sindicat solicitati sa semneze din nou liste pentru declansarea grevei.
Dupa ce s-au lovit de dezinteresul membrilor de sindicat care s-au cam saturat de actiuni de protest fara rost si finalitate, ramane intrebarea logica: ce mai face un sindicat in ziua de azi ??
Comentariul va fi postat dupa aprobare