Problemele financiare ale postului public de televiziune nu sunt vechi, ci dateaza de cativa ani. Discutiile despre incompetenta directorilor care s-au perindat pe la conducerea postului public si despre cum a ajuns TVR sa datoreze milioane de euro au fost interminabile.
Totul a culminat anul acesta cand, afundat in datorii, TVR-ul a pierdut dreptul de mai transmite Campionatul European de Fotbal, la care participa si echipa nationala de fotbal. Despre Eurovision, de la care am fost exclusi, chiar daca se cheltuisera bani pentru organizarea preselectiilor nationale, duca-se, oricum concursul e unul politic si nu unul care sa analizeze calitatile vocale ale artistilor.
Si cum platitorul de taxa tv a inceput sa se revolte, constatand ca banii pe care ii plateste lunar se duc in alta parte decat investiile pentru productii si continut atractiv, TVR a inteles ca e ok sa ne spele pe creier cu tot felul de mesaje despre cat de util este sa platesti un serviciu si sa nu primesti nimic in schimb.
Toata vara am aflat cati bani da un roman ca sa vada un film la TVR, desi grila de programe cu astfel de productii tindea spre zero, ca sa dam doar un exemplu.
Discutiile au inceput sa se aprinda cand in mod surprizantor domnul Liviu Dragnea a venit cu un proiect populist, ce-i drept, prin care 102 taxe cerute romanilor sa fie eliminate. Printre ele si taxa radio-tv.
Pana acum am vorbit despre TVR, dar sa nu credeti si ca la radio-ul public lucrurile sunt roze. Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat o ancheta din care am aflat cum sunt tocati banii de directorul radio-ului public pe tot felul de calatorii in afara. Fie vorba intre noi, domnul a calatorit mai mult decat Johannis si nu s-a zgarcit deloc.
Revenind la evenimentul de azi, Camera Deputatilor a aprobat in unanimitate, eliminarea a 102 taxe, printre care si cea radio-tv. Cu alte cuvinte romanii nu vor mai sustine direct incompetenta directorilor din TVR si nici calatoriile de afaceri ale celor de la Radiodifuziune. Sa nu va imaginati insa ca cele doua institutii vor deveni brusc instituii private care se bazeaza pe calitate si performanta. Nici vorba ! Bugetul celor doua institutii va fi marit, dar cheltuirea banilor va fi facuta mult mai strict, parlamentul urmand sa faca un control serios.
Da domnule, stiu ca au tot existat fel si fel de fosti directori care nu au facut nimic ca TVR-ul sa iasa din rahat, care au vociferat de nu au mai putut ca nu sunt de acord cu eliminarea taxei. Au mai si incercat sa ne spuna cat de importanta e Televiziunea Romana ca mijloc de informare si ca Parlamentul va subjuga institutia urmand sa o transforme in instrument de propaganda.
Colac peste pupaza, niste directorasi de la EBU, adica institutia aia care ne-a dat afara de la Eurovision, au tupeu si dau interviuri despre TVR si incearca sa ne explice cat de util este sa platesti taxe. Ipocrizia e la ea acasa, la nivel european, dar de... si eu m-as fi ingrijorat sa aflu ca este posibil sa ma rog iar de TVR sa imi recuperez niste datorii restructurate.
Ce nu au tinut cont domnii directori este ca nu toti suntem o ceata de prosti, si ca vremurile in care se tocau bani pe banda rulanda au trecut. Mai pe intelesul lor, nu mai e asa simplu sa vina sa ne abureasca cu doua trei propozitii spunand doar jumatati de adevaruri.
In primul rand, audientele posturilor publice nu mai sunt de mult atat de mari incat sa credem ca mai are vreo importanta cine controleaza posturile tv. Antena 3 si Romania TV reusesc de mult sa fie peste TVR la capitolul audienta, iar publicul lor pensionar e de mult spalat pe creier de doctrina rosie. De cealalta parte, opozitia a avut intotdeuna o alternativa cand a avut nevoie sa contracareze cu ceva anume. Asadar argumentul ca parlamentul isi va subordona institutia numita TVR sau Radio Romania, nu are acoperire.
Posturile private de la noi, indiferent ca vorbim de canale generaliste si chiar posturi de stiri, reusesc sa faca performanta si sa incaseze bani din venituri, fara sa tina in spate o armata de angajati, vreo 3000 la numar. Ce-or face domnule 3000 de oameni intr-o televiziune si cum reuseste postul sa ii dea afara tocmai pe aia care faceau ceva, e o alta discutie.
Dupa decizia de azi, votata de toate partidele, trag concluzia ca oamenii astia de la posturile publice de televiziune si radio vor trebui sa se puna pe treaba. Nu de alta, dar performanta s-ar putea sa fie cuvantul de ordine.
Pana atunci insa, sefii din TVR ar trebui sa se mai uite ce mai fac colegii lor de breasla, tot televiziuni de stat de prin apropiere, care au inteles ca publicul telespectator mai vrea si altceva. Cand o sa reuseasca TVR sa imi ofere ceva la care sa ma pot uita (in afara de transmisiuni sportive ocazionale), atunci o sa sustin cu placere o taxa. Pana atunci insa, romanul se va uita in continuare la Capatos, Medelin si Maruta.
Si ca sa inchei, Liviu Dragnea nu mi-a fost deloc simpatic, mai ales daca tin cont de toate magariile pe care le-a facut de-alungul timpului. Si da, asta a fost un proiect de lege populist. Ironic sau nu, decizia de aprobare m-a uns pe suflet.
TVR si Radio Romania au ramas cu buza umflata, taxa radio-tv eliminata de parlamentari
octombrie 25, 2016
0
Comentariul va fi postat dupa aprobare