20% dintre proaspetele mamici sufera de depresie

Bogdan Chirea
0

Este bine cunoscut faptul ca, ingrijirea pe care o implica imaginea de dupa nastere necesita o perioada mai lunga de timp si, implicit, o atentie deosebita. Totusi, majoritatea mamicilor neglijeaza importanta pe care o are recuperarea postnatala, dedicandu-si timpul, in totalitate, cresterii bebelusului.

Dupa nastere, organismul incearca din rasputeri sa revina la forma pe care a avut-o inainte de sarcina. Insa aceasta trecere este destul de dificila intrucat implica o varietate de efecte secundare, atat in plan fizic si psihic.

Depresia postnatala cu care se confrunta anual aproximativ 20% dintre mamici se datoreaza, in principal, neputintei acestora de a se acomoda cu noul statut pe care il au.

De aceea, specialistii recomanda 7 remedii la care sa proaspetele mamici pot apela cu incredere, astfel incat sa treaca cu brio de aceasta perioada vulnerabila in care va aflati. Invatati sa fiti mamici moderne, care stiu cum sa isi gestioneze gandurile si sentimentele pe care le implica rolul de proaspata mamica.

1. Acceptati ajutorul pe care vi-l ofera persoanele apropiate in ingrijirea copilului si incercati ca, din cand in cand, sa petreceti putin timp departe de responsabilitatile de mamica. Faceti pret de cateva ore ceea ce va place: mergeti sa vizionati un film, iesiti cu o prietena sau, de ce nu, dati o raita prin magazinele favorite. Este dovedit faptul ca o sesiune de shopping va poate deconecta astfel incat sa va eliberati mintea de gandurile negative cu care va confruntati in aceasta perioada.

2. Plimbarile lungi sunt recomandate pentru cei care sufera de depresie, caci se spune ca lumina si aerul curat alunga starile neplacute prin care treceti. Profitati de vremea frumoasa si luati-va micutul la plimbare in parc. Puteti face si putin jogging in timp ce impingeti de caruciorul bebelusului. Cu siguranta va veti simti mult mai bine dupa cateva ore petrecute in afara casei.

3. Nu va neglijati atunci cand iesiti din casa, caci este important sa va placa ceea ce vedeti in oglinda. Nu reprezinta pentru nimeni un secret faptul ca ati acumulat cateva kilograme in plus pe timpul sarcinii, insa ganditi-va ca nicio mamica nu face exceptie de la regula. Purtati piese vestimentare care sa va avantajeze si care, totodata, sa va aduca un plus de confort.

4. Odihniti-va suficient de mult, caci se spune ca somnul contribuie la sanatatea psihica a mamicilor aflate in depresie postnatala. Desi este de la sine inteles ca nu aveti timp sa dormiti, iar motivul este unul foarte clar, trebuie sa stiti ca cercetatorii recomanda somnul deoarece acesta din urma reprezinta tratamentul de care aveti nevoie pentru a depasi perioada stresanta in care va aflati. Asa ca, profitati de momentele in care bebelusii vostri dorm si odihniti-va, la randul vostru, alaturi de ei. Doar asa va puteti reface dupa nastere.

5. Incercati sa acordati o atentie deosebita momentelor de relaxare chiar daca acestea sunt tot mai rare si de scurta durata. De exemplu, transformati dusul rapid pe care il faceati atunci cand bebe dormea intr-un mic ritual de relaxare. Umpleti cada cu apa si spuma, folositi lumanari, betisoare parfumate si uleiuri volatile si rasfatati-va chiar si pentru cateva minute. Veti simti pe pielea voastra cat sunt de importante momentele menite sa va ofere un boost de energie pentru o noua sesiune de joaca in compania bebelusilor vostri.

6. Stabiliti-va un regim de viata sanatos si echilibrat care sa va ajute sa reveniti treptat la forma corpului pe care ati avut-o inainte de sarcina. Integrati in dieta zilnica gustari bazate pe fructe si legume, bogate in vitamine, dar si fasole, cartofi sau cereale integrale responsabile cu procesul de eliberare a serotoninei produse de creier care relaxeaza organismul. Un mod de viata sanatos va aduce imbunatatiri considerabile atat siluetei, cat si psihicului.

7. Nu va neglijati partenerii odata ce in familia voastra apare un nou membru, ba din contra. Implicati-l in activitatile de ingrijire al bebelusului, faceti cu randul pe timpul noptii, permiteti-i sa fie cat mai prezent in viata sugarului. Decizia de a aduce pe lume un copil va implica pe amandoi, asa ca, este de dorit ca responsabilitatile sa se imparta la doi. Pe langa procesul de crestere al bebelusului, este important sa petreceti timp impreuna, sa mergeti la cinematograf sau sa luati cina in oras macar din cand in cand. Cu siguranta, veti putea trece mult mai usor peste starile depresive daca il aveti alaturi pe cel cu care ati intemeiat o familie.

Iata 7 sfaturi utile pentru femeile care se afla pentru prima data in rolul de mamica si se confrunta cu stari depresive dupa nastere.  Nu va neglijati si tineti cont de semnalele transmise de organism daca va doriti sa treceti mai usor peste perioadele de vulnerabilitate.

Cu siguranta, va veti descurca daca aveti suficient de multa incredere in voi si daca acceptati ca, in aceasta perioada, vor mai exista momente in care veti simti ca aveti nevoie de ajutorul apropiatilor in ingrijirea bebelusilor. Bineinteles ca, in cazul in care simtiti ca nu puteti face fata situatiei, cea mai sigura varianta este sa apelati la sfatul medicilor specialisti.

Categorii

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!