Nutritia la bebelusi in primele luni de viata

Bogdan Chirea
0

In prima parte a vietii, bebelusul va avea nevoie de lapte: matern - in cazul in care mama poate alapta sau lapte praf - formula speciala pentru bebe care poate fi administrat alternativ cu cel matern sau exclusiv, in functie de recomandarile medicului pediatru care monitorizeaza mama si copilul.

Nasterea unui copil constituie pentru proaspetii parinti o serie de preocupari legate de protectie, ingrijire, alimentatia bebelusului si igiena.

Argumente in favoarea alaptarii – o perioada benefica pentru bebelusi

Alimentatia naturala – laptele matern – este recomandata in toate cazurile in care corpul mamei asigura cantitatea optima de lapte. Laptele matern are o compozitie echilibrata, este usor de digerat de catre nou nascuti;Laptele este absorbit complet de copiii mici;Reprezinta alimentul ideal pentru mentinerea starii de sanatate a nou-nascutilor: imunoglobinele prezente in laptele matern protejeaza copilul de infectiile intestinale si respiratorii;Laptele matern este lipsit de microbi si are o temperatura optima pentru a hrani copilul oricand ii este foame.

Perioada diversificarii alimentatiei – introducerea hranei solide

Perioada in care cel mic este pregatit sa alterneze laptele cu mancarea solida este o perioada frumoasa, plina de provocari, de care foarte multi parinti se tem. Este recomandat ca diversificarea alimentatiei sa aiba loc cand cel mic are cel putin 4 luni si a dobandit cateva abilitati: isi tine gatul intins si capul sus, il puteti aseza fara probleme in scaunul de masa pentru bebelusi si, foarte important, manifesta interes fata de ceea ce mancati.

Alimentatia recomandata pentru perioada cuprinsa intre 4 si 6

luniIntroducerea alimentelor solide reprezinta un punct cheie in dezvoltarea micutului, acum fiind momentul formarii obiceiurilor alimentare sanatoase. Reprezinta o perioada deosebita, in care copilul se conecteaza cu ambii parinti in procesul de alimentatie, invata lucruri noi si cunoaste gusturi si arome fascinante.

Alimente permise:

Ovaz si orez: fac parte din categoria cerealelor care contin o cantitate redusa de alergeni;
Sugestie de preparare: orez fortificat sau fulgi de ovaz amestecat cu lapte praf formula pentru bebelus sau lapte matern sau apa.
Fructe: banane, mere, pere si avocado;
Legume: cartofi dulci, porumb sau mazare, fierte si pasate in piure. Sunt recomandate piureurile din fructe sau legume, care pot fi preparate acasa sau achizitionate din magazinele speciale sau farmacii. Se vor evita proteinele animale si lactatele.

Alimentatia recomandata dupa 6 luni (6 si 8 luni)

Odata ce implineste 6 luni, puteti adauga alimentelor deja introduse in meniul saptamanal si alte fructe si legume (nectarine, caise, mango, prune/ conopida, dovlecel, cartofi, telina, pastarnac, morcov. Dupa varsta de 6 luni, micutul incepe sa descopere si alte gusturi – este momentul in care poate fi introdusa carnea in piureurile preparate – carne de pui sau curcan. La prepararea alimentelor, evitati sa fierbeti carnea in acelasi recipient cu legumele.

Alimentatia recomandata intre 8 si 10 luni

Pe langa cerealele cu care cel mic este obisnuit, dupa 8 luni poate incepe sa guste si fainoase, precum biscuiti graham si paine prajita. Se inmulteste categoria fructelor si legumelor, adaugandu-se: coacaze, cirese, merisoare, kiwi, grapefruit, smochine, pepene si pepene galben. Totodata se vor adauga produse care contine proteine: galbenus de ou, carne si ficat de pasare – preferabil de la gaini crescute la curte – carne bio.

Alimentatia recomandata in perioada cuprinsa intre 10 si 12 luni

Dupa ce implineste 10 luni, bebelusul va avea voie sa guste si alte fructe si legume pe care nu le-a mai mancat: citrice, ananas, sfecla, spanac, rosii, castravete si anghinare. I se pot da oua fierte intregi, carne slaba, peste si produse lactate – iaurt. La aceasta varsta, copilul poate manca unele legume crude, nu doar fierte sau în abur, insa aveti grija sa indepartati mai intai coaja. Este indicat ca hrana sa fie preparata in abur cald cu ajutorul unui robot de bucatarie multifunctional pentru bebelusi pentru a pastra proprietatile nutritive ale legumelor si fructelor. Producatorul robotului de bucatarie Miniland asigura in oferta de produse si alternative economice, cat si multe alte produse pentru bebe aflate in promotie.

Cu timpul veti sesiza ca micutul incepe sa inteleaga conceptul de mancare si este fascinat de momentul mesei, fiind perioada din care puteti crea o rutina – mic dejun, pranz si cina. Programul foarte clar stabilit nu inseamna ca celui mic ii va fi foame mereu la orele pe care vi le-ati propus, insa reprezinta dobandirea obiceiului de a manca conform unei rutine sanatoase.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!