Tehnologiile moderne conecteaza persoanele in varsta la o viata sociala activa

Bogdan Chirea
0

Bazandu-se pe inovatii tehnologice, procese avansate si noi tehnologii software , proiectului european de cercetare si inovare STAGE , ofera varstnicilor acces virtual la spectacole, concerte, piese de teatru sau expozitii.

Izolarea de societate poate fi dificila pentru seniorii care nu mai pot interactiona cu lumea inconjuratoare, iar motivele pot fi foarte variate. Un studiu facut in 2013 arata ca 20% dintre varstnici nu participasera la diverse evenimente culturale din motive economice, 15% pentru ca oferta nu raspundea preferintelor lor, dar pentru cei mai multi dificultatea era legata de deplasarea la locul evenimentului.

Preocuparea de a raspunde acestei provocari a societatii moderne, iminenta in orice tara, este reflectata in multe dintre proiectele de cercetare actuale.

In acest context, proiectul STAGE propune o solutie moderna pentru mentinerea unei vieti culturale active a persoanelor in varsta care nu mai pot participa in mod direct la evenimente culturale (spectacole, concerte, piese de teatru, expozitii etc.) din cauza problemelor de mobilitate, a constrangerilor economice sau geo-spatiale. Practic, li se ofera servicii de acces bazate pe inovatii tehnologice, procese avansate si noi tehnologii software.

STAGE este un proiect european de cercetare si inovare, finantat in cadrul programului AAL - Ambient Assisted Living, domeniul Living Actively and Independently at Home, demarat in martie 2016 la nivel european si care se va derula pe o durata de 30 de luni.

SIVECO Romania face parte din consortiul selectat de Comisia Europeana pentru implementarea proiectului, alaturi de coordonatorul proiectului - Consiliul National de Cercetare, Institutul de Tehnologii pentru Constructii din Italia si alti 7 parteneri - CEDEO di Chiariglione Leonardo EC, Accademia Nazionale Cultura Sportiva (Italia), Georama LLC (Cipru), ASM Market Research and Analysis Centre Ltd. (Polonia), Pannon Business Network Association (Ungaria), KARMA Interactive LTD (Ungaria), si Materia Group - AgeCare Ltd (Cipru).

In cadrul proiectului se va dezvolta o platforma web cu componente open-source prin intermediul careia varstnicii vor avea acces la evenimente culturale si de divertisment cu ajutorul solutiilor de video streaming. Evenimentele culturale vor fi transmise prin intermediul unei tehnologii usor de utilizat, impreuna cu alte facilitati oferite de o retea sociala dedicata si continutul informativ specific.

Pentru a raspunde cerintelor si asteptarilor utilizatorilor proiectului, platforma va fi dezvoltata prin aplicarea unei metodologii de tip co-design. Concret, acestia vor fi direct implicati in definirea interfetei platformei, astfel incat sa raspunda preferintelor lor privind utilitatea, accesibilitatea, estetica si tipurile de dispozitive pe care urmeaza sa le foloseasca. Dezvoltatorii vor interactiona indeaproape cu potentialii utilizatori, in cadrul unor intalniri de co-design si ateliere de lucru.

De asemenea, vor fi luate in considerare si preferintele utilizatorilor privind tipul si varietatea evenimentelor culturale care urmeaza sa fie incluse pe platforma. Asociatiile culturale partenere, care reprezinta grupul secundar de utilizatori in proiect, vor furniza informatii care sa raspunda preferintelor exprimate de varstnici, oferind de asemenea si consultanta privind  utilizarea platformei.

Pana in faza actuala a proiectului, s-au stabilit profilele utilizatorilor finali, preferintele lor culturale, nivelul lor de experienta in ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor digitale , precum si alte informatii, astfel incat activitatile viitoare din proiect sa raspunda nevoilor si preferintelor seniorilor, atat din punct de vedere cultural, cat si tehnic.

De asemenea, a fost dezvoltata si testata o interfata grafica de utilizator, o versiune prototip a platformei STAGE unde au fost publicate evenimentele culturale si de divertisment, puse la dispozitie de institutiile culturale, varstnicii avand acces la evenimente  cu ajutorul solutiilor de tip streaming live.

In 3 dintre cele 5 tari partenere (Cipru, Ungaria si Italia), s-au demarat proiectele pilot pentru a realiza procesul de co-desing, un element cheie al proiectului, dar si pentru implementarea treptata, dezvoltarea si personalizarea platformei STAGE in functie de cerintele si nevoile reale ale utilizatorilor.

SIVECO Romania este implicata in definirea cerintelor tehnice (functionale si non-functionale) ale arhitecturii platformei STAGE, contribuind si la procesul de dezvoltare a solutiei finale prin implementarea componentei de tip Portal si integrarea acesteia cu componenta de video streaming, cu scopul de a administra profilele utilizatorilor finali si ale institutiilor care vor promova evenimentele culturale in platforma de video streaming.

Totodata, SIVECO va dezvolta si o functionalitate de eLearning si o serie de functionalitati dedicate comunicarii in cadrul platformei. Astfel, prin integrarea in platforma a unor functionalitati dedicate, similare retelelor de socializare, este incurajata implicarea sociala, utilizatorii avand posibilitatea  de a-si exprima propriile idei prin acordarea de note si postarea de comentarii cu privire la evenimentele culturale vizualizate. Vor fi furnizate informatii despre evenimentele disponibile (de exemplu contextul istoric si contextul cultural al lucrarilor originale) prin intermediul unei functionalitati de tip eLearning.

Platforma STAGE poate fi accesata de pe diferite medii de vizualizare, compatibilitatea acesteia cu tehnologia mobila fiind asigurata prin caracteristica responsive web design a tehnologiei utilizate.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!