Ce sfaturi are Protectia Consumatorilor dupa ce un copil ar fi murit din cauza unei shaorme de la un fast food

Bogdan Chirea
0

Săptămâna trecută, un băieţel de 3 ani a murit după ce se presupune că ar fi mâncat împreună cu părinţii săi o shaorma infestată cu Salmonela de la un fast food din Bucuresti.

Autortitatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor spune ca s-a autosesizat si ca a dispus efectuarea unui control la unitatea de tip fast food de unde familia copilului a cumparat produsele.

Chiar daca nu a reusit sa efectueze un control, unitatea respectiva fiind inchisa, cei de la ANPC au emis un set de sfaturi pe care consumatorii ar trebui sa le urmeze atunci cand consuma produse de tip fast food.

Pentru a achizitiona produse de tip fast food care sa nu le puna sanatatea sau poate chiar viata in pericol, consumatorii trebuie sa tina cont de cateva sfaturi:
- la cumpararea produselor din carne/carne tocata sa acorde atentie deosebita la aspectul produsului;
- sa urmareasca modul de etichetare, sa nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
- sa refuze produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- sa refuze produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
- sa nu cumpere produse din carne tocata din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea;

Trebuie urmarit, in cazul produselor alimentare, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatate si anume:
· existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele;
· integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;
· etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc;

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor, din locuri specializate in acest sens, consumatorii trebuie sa se asigure ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.

Trebuie sa acorde atentie pretului afisat si să verifice concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa.

Si un ultim sfat sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doreste sa reclame calitatea/siguranta unui produs.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!