Cum ne protejam vara de cancerul de piele
iunie 07, 2018
0
Odata cu inceperea sezonului cald urmeaza sa petrecem tot mai mult timp in aer liber, fie la iarba verde, in parc, in vacanta la munte sau in concediu la mare. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atentioneaza ca in aceasta perioada a anului supraexpunerea la radiatiile UV provocate de soare creste semnificativ riscul de a dezvolta cel mai frecvent tip de cancer de piele - melanomul. Din fericire, de cele mai multe ori aceasta afectiune poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri de protectie corespunzatoare, iar 95% din cazurile de cancer de piele pot fi tratate cu succes daca sunt diagnosticate si tratate inca din stadiu incipient.
Cancerul de piele este de departe cel mai frecvent tip de cancer si este cauzat de supraexpunerea la radiatiile UV. Din fericire, prin adoptarea unor masuri de precautie aceasta temuta afectiune poate fi prevenita, iar pielea mentinuta sanatoasa chiar si dupa o intreaga vara in care ne-am bucurat de caldura razelor soarelui.
1. Aplicarea de protectie solara
Primul si cel mai important pas in protejarea pielii de agresiunea razelor UV este utilizarea unor produse cu SPF de buna calitate si folosirea loe in mod regulat pe tot parcursul zilei. Protectia solara trebuie aplicata pe piele cu 30 de minute inainte de a iesi afara si reaplicata la fiecare 2 ore sau imediat dupa inot sau in caz de transpiratie excesiva.
"Purtarea de protectie solara este esentiala pe tot parcursul anului, dar mai ales in timpul verii. Pentru un adult de dimensiuni normale, aproximativ 30-40 ml de protectie solara este o cantitate suficientapentru o singura aplicare corporala completa. Acoperirea alunitelor cu plasturi nu este necesara si nici nu va minimaliza riscurile in lipsa protectiei solare. Este recomandata, insa, acoperirea zonelor in care exista cicatrici recente, pentru a evita pigmentarea neregulata a pielii", explica domnul doctor Laurentiu Vladau.
2. Imbracamintea potrivita
Camasile cu maneci care acopera bratele si umerii, precum si o palarie cu boruri largi pentru a proteja fata, gatul si urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald.
"Un aspect caruia putine persoane ii acorda atentia cuvenita este protectia ochilor, care pot fi si ei afectati de melanom cunoscut, in acest caz, sub numele de melanom ocular sau melanom intraocular. Astfel, este esential ca ochelarii de soare sa aiba un factor de protectie a ochilor (Eye-Sun Protection Factor E-SPF). In lipsa unui factor EPF de cel putin 10, ochelarii nu ne vor proteja de razele soarelui intr-un mod corespunzator", atentioneaza specialistul dermatolog.
3. Evitarea arsurilor solare
Pentru a evita arsurile solare este indicata limitarea expunerii la soare in orele de varf ale zilei (intre orele 11:00 - 16:00) cand radiatiile sunt foarte puternice. Pielea arsa de piele este mai sensibila la soare si mai predispusa, in timp, la dezvoltarea cancerului de piele.
4. Evitarea saloanelor de bronzare artificiala
Chiar daca principala cauza a cancerului de piele este expunerea prelungita la radiatiile solare, zilele de vara petrecute sub soare nu sunt singurele vinovate. Bronzarea artificiala presupune, de asemenea, radiatii ultraviolete (UV) care pot cauza cancer de piele. Este mai putin daunatoare, in schimb, obtinerea treptata a bronzului, prin expunerea zilnica la soare dimineata pana in ora 11:00 si dupa amiaza, incepand cu ora 16:00.
5. Controlul anual
Pentru a putea identifica orice forma de cancer de piele timpuriu este recomandata o verificare de rutina a alunitelor o data pe an. Detectarea precoce poate salva vieti, fiind astfel vital ca pielea sa fie examinata anual pentru a identifica orice schimbare, fie ca e vorba de variatii in dimensiune, forma sau culore a alunitelor sau pentru a observa daca au aparut altele noi, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.
Asadar, ne putem bucura si vara aceasta de soare, insa cunoasterea factorilor de risc si adoptarea unor masuri de precautie vor reduce semnificativ sansele de a dezvolta boli cutanate. Nu in ultimul rand, aceste masuri de protectie vor asigura prelungirea tineretii si aspectului sanatos al pielii.
Comentariul va fi postat dupa aprobare