Jurassic World: Un regat în ruină, sau cum ar fi daca dinozaurii s-ar muta la oras
iulie 04, 2018
0
O iesire in oras m-a facut sa merg la un film, o vizita care nu fusesera planificata, dar tinand cont de filmul ales am zis ca merita. Desigur, dupa ultima experienta, m-am tot rugat sa nu fiu nevoit sa iau vreo doi tanci de urechi, ca data trecuta.
Jurassic World: Un regat în ruină, e continuarea aventurii din 2015, cand Chris Pratt devenea foarte popular in lumea cinematografiei, interpretandu-l pe Owen, un dresor de dinozauri care a reusit performanta de a relationa cu un pui de dinozaur. Ca si in titlurile precedente, tot parcul cu dinozauri de pe Isla Nublar avea sa fie facut praf dupa ce o specie de dinozaur modificata genetic avea sa evadeze, cauzand haosul.
Jurassic World: Un regat în ruină este, daca vreti, modul prin care producatorii seriei isi iau adio in mod oficial de la Jurassic Park, cum altfel, decat prin distrugerea completa a insulei. Deci da, daca va mai exista o continuare, aceasta nu va fi pe insula abandonata, intr-un peisaj cu foste cladiri sau jeep-uri aflate in ruina.
Desi titlurile precedente au lasat o usoara senzatie de univers distopic, regizorii au grija sa strice acest sentiment chiar din inceputul povestii, aducandu-l in prim plan pe cercetatorul Ian Malcolm, interpretat de Jeff Goldblum, la o audiere in congresul american care trebuie sa decida daca sa salveze dinozaurii de pe insula Nublar, care este pe cale sa fie rasa de pe fata pamantului dupa ce un vulcan activ e pe cale sa erupa.
Cu alte cuvinte, politicul ar trebui sa decida daca Statele Unite ar urma sa investeasca o caruta de bani ca sa prinda niste dinozauri si sa ii mute in alta parte, evitand asadar o a doua disparitie a lor de pe fata pamantului.
Cum guvernul decide ca nu are bani, intervin niste personaje, care ii pacalesc pe Owen si activista Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) sa mearga pe insula si sa incerce sa prinda cat mai multi dinozauri. Intr-o intorsatura, oarecum nesurprinzatoare, dinozaurii sunt de fapt prinsi si carati pe un vapor pana pe continent pentru a fi vanduti ilegal la o licitatie cu oameni de afaceri dubiosi. In mod evident, si de data asta, personajul care va distruge tot, este o alta specie noua de dinozaur, care a fost creeata pentru a fi folosita in scop militar (da ati citit bine... dinozaurii sunt vanduti unor traficanti care nu mai cumpara arme si bombe, ci se aduna sa cumpere dinozauri pe care sa ii arunce in lupta).
Regizorii au incercat sa ne arate ca de fapt miza acestei licitatii ar fi ADN-ul dinozaurilor si ce ar putea face cu el oamenii dubiosi, teroristi, traficanti, magnati etc. Si ca sa fie si mai convingatori, pe langa dinozauri avem parte si de un nou personaj, micuta Maisie Lockwood, care va afla ca este de fapt rezultatul testelor genetice, fiind de fapt fiica decedata a miliardarului Benjamin Lockwood. Si ca sa pluseze, finalul e un monolog al aceluiasi Jeff Goldblum, despre o omenire care va trebui sa se obisnuiasca cu dinozaurii.
Scena finala in care vedem niste pasari care zboara deasupra oceanului m-a facut sa ma intreb: "Ce mama naibii le oprea pe aceleasi pasari, sa zboare oriunde vor ele si in trecut ?". Am sesizat, de asemenea, si ceva efecte neconvigatoare, dar la cata munca s-a depus pentru tot filmul, sa zicem ca merita sa inchidem putin ochii.
Jurassic World: Un regat în ruină are de toate, actiune din plin, drama cat cuprinde, personaje insuportabile care primesc ceea ce spectatorii asteapta si un deznodamant cu final asteptat. Mai ramane de vazut ce planuri au producatorii acum ca dinozaurii s-au mutat la oras si posibilitatile de a dezvolta subiectul sunt infinite.
Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
Regia: J.A. Bayona
Cu:
Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Jeff Goldblum, BD Wong
Categorii
Comentariul va fi postat dupa aprobare