Garda de Mediu te poate amenda din acest an daca nu te racordezi la canalizare
februarie 12, 2019
0
Locuiesti intr-o comuna mai mare de 2000 de locuitori iar Primaria din localitatea ta a infiintat recent un sistem de canalizare dar nu te-ai racordat inca la acest sistem, Garda de Mediu poate din acest an sa te amendeze.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a remis o circulara catre toate administratiile locale, care au sistem de canalizare si peste 2000 de locuitori, prin care li se solicita sa identifice toate gospodariile care nu s-au racordat la sistemul de canalizare si sa trimita catre Garda de Mediu lista acestora.
Reprezentantii Garzii de Mediu pot veni control in fiecare localitate pentru a le aplica astfel amenzi locuitorilor pentru nerespectarea prevederilor Legii 241/2006 referitoare la serviciile de alimentare cu apa si de canalizare.
Potrivit acestei Legi "Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apa, au obligatia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-infiintate, daca acestia nu detin statii de epurare avansate".
In adresa Ministerului Dezvoltarii, semnata de interimarul Eugen Orlando Teodorovici, se arata ca cei care nu respecta aceste prevederi poti fi sanctionati de reprezenantii Garzii de Mediu. Nedetinerea unei statii de epurare avansate de catre cei neracordati la sistemul de canalizare constituind contraventie, si se pedepsete cu amenda cuprinsa intre 2000 si 4000 de lei.
Primarii au obligatia de a le transmite prefectilor pana pe 1 martie 2019 un raport in care sa precizeze daca au inaintat catre Garda de Mediu lista cu toti cei care nu s-au racordat la sistemul de canalizare.
Care este motivul acestui ordin ?
Potrivit aceleasi circulare, Romania a intrat in procedura de infrigement deoarece nu a respectat legislatia Europeana, respectiv Directiva Consiliului 91/271/EEC din 21 mai 1991 privind epurarea apelor urbane reziduale. Tara noastra avea ca termen 21 decembrie 2018 sa dovedeasca ca respecta prevederile acestei legi.
Cum arata circulara semnata de Orlando Teodorovici ?
Autoritatile investesc, societatile comerciale profita
Ca Romania este in continuare fruntasa cand vine vorba de faptul ca multi locuitori de la sate si comune folosesc fosele septice, stim cu totii. Multe din proiectele finantate prin fonduri europene sau nationale, depuse de primarii comunelor, au vizat infiintarea retelelor de canalizare si constructia de statii de epurare.
Dupa investirea a milioane de euro, retelele de canalizare acestea ajung prin protocoale in administrarea operatorilor regionali de furnizare de apa.
Unul din cei mai importanti operatori regionali este SC RAJA SA Constanta, o societate comerciala condusa de seful organizatiei judetene PSD Constanta, Felix Stroe, coleg de partid cu domnul Teodorovici.
Ce ii poate nemultumi pe locuitorii din comune unde au fost infiintate retele de canalizare ?
Pentru ca am amintit de SC RAJA SA, compania are un tarif pe metrul cub de apa furnizart persoanelor fizice de 4.9 lei. Atunci cand te abonezi si la serviciul de canalizare factua lunara se dubleaza. Asta in conditiile in care multi oameni de la sate au curti si gradini pe care le uda, folosind apa potabila furnizata de SC RAJA SA.
Obligatia de a te racorda la sistemul de canalizare este mana cereasca pentru companii precum SC RAJA SA si firmele autorizate, agreeate de societate.
Cat te costa sa te racordezi a sistemul de canalizare daca locuiesti la sat ?
Am stat de vorba cu o persoana care detine o firma autoritazata pentru executia de racordari la sistemul de alimentare cu apa si canalizare. Potrivit acestuia o persoana care doreste sa se racordeze la sistemul de canalizare trebuie sa plateasca la operatorul ce are in administrare sistemul (in cazul nostru SC RAJA SA) 350 lei taxe pentru avize. Procedura nu implica obligatoriu intocmirea unui proiect iar eliberarea avizului dureaza pana la 30 de zile. Dupa eliberarea avizelor se apeleaza la o firma de executie a racordului la reteaua de canalizare care solicita un pret cuprins intre 1500 - 2000 de lei. Ce este important de stiut ?
Multe din proiectele de introducere a retelelor de canalizare au fost realizate de primariile din tara pe mijlocul strazilor, ce au fost ulterior asfaltate. Din acest motiv autoritatile locale nu emit autorizatii de constructie pentru ca firmele de executie a lucrarilor de canalizare sa sparga pur si simplu asfaltul de pe aceste strazi. Pentru asta va trebui sa apelati de asemenea la lucrari de foraj sub stratul de asfalt. Daca locuiti pe o strada unde conducta de canalizare este pe mijlocul strazii veti plati de la 50 de euro/mp pentru lucrarile de foraj.
Cu alte cuvinte, daca locuiti la sate si nu sunteti racordati la canalizare de anul acesta va trebui sa prevedeti in buget suma minima de 2000 de lei pentru racordarea la sistemul de canalizare.
Stim cu totii ca mare parte din locuitorii comunelor de peste 2000 de locuitori este formata din oameni pensionari, cu venituri mici si pentru care un astfel de efort financiar este enorm.
Indrazneste asadar sa crezi !
Comentariul va fi postat dupa aprobare