Vodafone introduce o noua politica pentru a sprijini victimele violentei domestice si ale abuzurilor
martie 11, 2019
0
Vodafone lanseaza o noua politica de resurse umane, ca parte a unei initiative globale care vizeaza acordarea de sprijin specific victimelor violentei si ale abuzului domestic in toate cele 25 de tari in care grupul este prezent, inclusiv in Romania. Conform noii politici, angajatii din toate tarile vor avea acces la asistenta si consiliere specializata si vor beneficia de concediu suplimentar platit de pana la 10 zile, numit „concediu pentru siguranta”.
Zilele suplimentare de concediu le ofera angajatilor care s-au confruntat cu un abuz timp pentru a-si gestiona situatia, pentru a solicita, de exemplu, ajutor si consiliere profesionala, pentru a se prezenta la politie sau in instanta sau pentru a lua masuri de schimbare a domiciliului si de sprijin pentru copii.
„Tema violentei in familie si a abuzului este una foarte importanta si dorim sa o tratam corespunzator, ca parte a preocuparii noastre pentru angajatii Vodafone. Noua politica de resurse umane este parte integranta a abordarii prin care le oferim angajatilor sprijinul potrivit in potentiale situatii de criza. Prin politicile existente si programele pe care le derulam, ne concentram atentia pe a le asigura oamenilor conditii de munca adecvate, astfel incat sa-si atinga potentialul si sa-si dezvolte o cariera in Vodafone. Reusita atinsa prin faptul ca suntem angajatorul numarul unu in industria de telecomunicatii confirma faptul ca suntem pe calea cea buna. Odata cu lansarea acestei politici noi, facem inca un pas pe aceasta cale,” a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania.
Pentru a asigura implementarea adecvata a noii politici, managerii de resurse umane din toate tarile vor participa la cursuri de specialitate oferite pentru a-i ajuta sa-i sprijine pe angajatii care se confrunta cu situatii de violenta in familie sau abuz si pentru a-i asista in solicitarea de ajutor.
Noua politica Vodafone pentru victimele violentei in familie si ale abuzului este o urmare a concluziilor unui sondaj global realizat de Opinium, fima de consultanta in domeniul cercetarii de piata, sondaj pe care Fundatia Vodafone l-a comandat pentru a evalua impactul violentei domestice si al abuzului asupra vietii angajatilor si carierei lor profesionale. Studiul a fost realizat pe un esantion de 4.715 de femei si barbati, angajati in diverse industrii din noua tari: Marea Britanie, Germania, Irlanda, Turcia, Africa de Sud, Kenya, India, Italia si Spania. Potrivit studiului, 37% dintre respondenti au suferit o forma de violenta domestica si abuz. 67% dintre cei care au trecut printr-o astfel de experienta au declarat ca abuzul le-a afectat cariera, iar 51% nu s-au simtit confortabil sa vorbeasca despre aceste probleme la locul de munca. Potrivit sondajului, 53% dintre victimele care au discutat la locul de munca despre abuzul suferit spun ca acest lucru a avut urmari pozitive.
Potrivit statisticilor Inspectoratului General al Politiei Romane, in primele 11 luni ale anului 2018, in Romania s-au inregistrat aproape 100 de cazuri de violenta in familie pe zi. Doar in primele 10 zile ale anului 2019, au fost emise ordine speciale in 150 de cazuri de violenta domestica, pentru a proteja victimele si a indeparta agresorii de domiciliu. Barbatii au fost victime in aproximativ o cincime din cazurile de violenta domestica si de abuz raportate in Romania, potrivit datelor publicate la inceputul anului 2018.
„Rezultatul studiului demonstreaza impactul considerabil al violentei domestice si al abuzului asupra angajatilor, afectandu-le increderea, stima de sine si cariera. De asemenea, acestea indica modul in care angajatorii pot acorda ajutor. Dupa mai mult de zece ani de implicare in domeniu, stim ca putem salva vieti cu ajutorul conectarii prin tehnologie. Prin dezvoltarea unor aplicatii impreuna cu partenerii nostri, asa cum este Bright Sky, dorim sa le oferim persoanelor afectate de multiple forme de abuz o cale simpla si directa de a se conecta la serviciile si informatiile esentiale de care au nevoie, in toate zonele unde operam”, a declarat Andrew Dunnett, Director Vodafone Foundation.
Pe langa sondaj, Fundatia Vodafone a elaborat impreuna cu Dr. Jane Pillinger, expert in violenta domestica si abuz, un set complet de instrumente, disponibile online pentru angajatorii interesati sa integreze in propriile politici tema violentei domestice si a abuzului. Setul poate fi descarcat de aici.
Fundatia Vodafone a lansat, de asemenea, un instrument digital, aplicatia Bright Sky, care vine in sprijinul victimelor violentei domestice si ale abuzurilor. Bright Sky este gratuita si conceputa pentru ca victimele sa se poata avea acces la servicii de consultanta si asistenta specializate. Ea le permite utilizatorilor sa localizeze cel mai apropiat centru de asistenta, prin scanarea spatiului din zona, cu ajutorul codului postal sau al locului in care se afla acestia. Utilizatorii pot, de asemenea, sa evalueze siguranta unei relatii cu ajutorul unui scurt chestionar, sa primeasca informatii despre diferitele forme de abuz, tipul de sprijin disponibil, pasii necesari in cazul iesirii dintr-o relatie abuziva si modul in care poate fi ajutat un prieten afectat de abuzul domestic.
Aplicatia este conceputa sa transmita incidentele de abuz domestic fara a salva continut pe dispozitivul utilizat. De asemenea, le permite utilizatorilor sa inregistreze incidente intr-un jurnal digital securizat, printr-o functie ce foloseste text, consinut audio, video sau foto. Dovezile colectate prin aceasta functie pot permite politiei sa intervina si pot contribui la declansarea urmaririi penale. Bright Sky este disponibila in Marea Britanie din aprilie 2018 si a fost descarcata de peste 10.000 de ori. Primele tari, in afara de Marea Britanie, care vor lansa aplicatia vor fi Republica Ceha, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia si Romania. Fundatia Vodafone va colabora cu parteneri locali pentru a adapta continutul si tehnologia si pentru a le integra in infrastructura suport pentru cazuri de violenta in familie si abuz.
Comentariul va fi postat dupa aprobare