In episodul de azi am decis sa vorbesc despre intrebarile continue pe care le are un pacient ce se trateaza de depresie sau anxietate. Cat de mult dureaza un tratament ? Ce faci cand experimentezi stari de recidiva sau atacuri de panica chiar daca ai inceput sa te tratezi. Vorbim pe scurt despre terapia cognitiv comportamentala si la ce este ea folosita.
Asa cum am mentionat in clip aceasta serie este un fel de jurnal al evolutiei personale in lupta cu aceste boli. Asa cum am mentionat in prima parte a acestei serii am fost diagnosticat de catre un medic specialist cu una din bolile emotionale despre care am decis sa vorbesc. Aceste clipuri sunt menite sa ajute acele persoane care cauta informatii despre aceste stari emotionale si incearca sa inteleaga prin ce trec. Daca nu ai ajuns la un medic specialist iti recomand sa faci acest lucru !
Atunci cand incepi un tratament cu speranta ca o sa te faci bine si ai din nou un eveniment neplacut, o cadere, un atac de panica, o recidiva totul pare ca este facut in van. Te intrebi de ce nu merg lucrurile, de ce nu te faci bine si de ce ai acele ganduri negative automate. Esti pe cale sa cazi in capcana si sa crezi ca vei innebuni, ca esti pe cale sa cedezi si ca vei pierde lupta. Dar in acelasi timp, odata ce ai inceput un tratament adecvat in astfel de momente vei constientiza de ce se intampla starea prin care treci si, cel mai probabil, vei fi in stare sa manageriezi un episod de genul asta.
Toti avem tendinta sa cautam raspunsuri la intrebarile noastre pentru ca asa ne putem calma, iar aceasta abordare face parte din terapia cognitiv comportamentala.
In clipul de fata am abordat pe scurt o definitie a Terapiei Cognitiv Comportamentale si am spus ca potrivit psihologilor, TCC reprezintă o formă de psihoterapie focalizată pe rezolvarea problemelor, cu rezultate evidente, centrate pe ameliorarea sau vindecarea unor simptome neuropsihice (referitor la bolile de nervi) sau psihosomatice (referitor la originea psihică a unor boli). Altfel spus, psihoterapia combină două terapii: cea cognitivă și cea comportamentală.
În cadrul terapiei cognitiv-comportamentale se acordă o importanță deosebită tehnicilor de restructurare cognitivă și atitudinală. Principiul de bază al terapiei pornește de la faptul că modalitățile în care o persoană se comportă sunt determinate, în primul rând, de felul în care interpretează situațiile imediate.
Pe scurt, acest tip de terapie urmareste sa schimbe comportamentul unei persoane, care se modeleaza dupa gandurile si modul de interpretare al evenimentelor, pe care acesta si l-a format pe parcursul vietii.
Ca sa ajungi sa te schimbi, sa iti reporgramezi mintea si corpul este nevoie asadar de mult timp, multa rabdare si mult efort si energie psihica. Un comportament care s-a intimparit in ani de zile nu are cum sa se schimbe brusc in cateva luni pentru simplul motiv ca ti-ai identificat problema si te-ai descarcat.
În cadrul terapiei cognitiv-comportamentale pacienții vor învăța să identifice, să întrebe și să schimbe gândurile, atitudinile, credințele și presupunerile legate de problemele emoționale și comportamentale față de anumite situații, afirmă Dana Peristeri, Psihoterapeut Clinica Oana Nicolau.
Asadar, de fiecare data cand apar situatii in care apar gandurile negative, primul pas este sa le identifici, sa iti dai seama si sa le pui la indoiala.
Terapia Comportamental Cognitiva te pune sa iti monitorizezi și sa înregistrezi gândurile în diverse situații care duc la tulburări emoționale. Este un pas extrem de important care poate parea banal insa pastrarea unui jurnal de ganduri te ajuta sa afli că modul în care gândesti poate contribui la diverse probleme emoționale precum depresia și anxietatea. Terapia te învață, practic, să reduci aceste probleme emoționale prin identificarea distorsiunilor din gândire; să vezi gândurile ca idei despre ceea ce se întâmplă, mai degrabă, decât ca fapte; cum să privesti obiectiv gândirea pentru a vedea situațiile din diferite puncte de vedere.
In calitate de pacient, acest jurnal in sine este de fapt modul prin care constientizez aceste probleme, vorbesc deschis despre ele iar repetarea este modul prin care reprogramez creierul sa interpreteze evenimentele.
Si, ca sa iti arat pentru ce este buna Terapia Comportamental Cognitiva, psihologii o folosesc pentru tratarea unor probleme precum :
- furie
- atacuri de panică și anxietate
- sindromul de oboseală cronică
- durere cronică
- depresie
- tulburare bipolară
- probleme cu drogurile sau alcoolul
- probleme de comportament alimentar
- probleme de sănătate general
- bulimie nervoasă și tulburare alimentară
- ticuri
- tulburări de dispoziție
- tulburare obsesiv-compulsivă
- fobii
- tulburarea de stres post-traumatic
- probleme de relaționare și de ordin sexual
- probleme cu somnul
- psihoză
- obiceiuri precum smulgerea părului sau rosul unghiilor
- probleme sexuale și de relaționare
- insomnie
- sindromul oboselii cronice
- durere cronică
- probleme interpersonale de lungă durată
Despre primii pasi pe care i-am facut in aceasta terapie voi vorbi in curand !
Comentariul va fi postat dupa aprobare