Ce trebuie sa stii despre tinitus si care este legatura sa cu anxietatea

Bogdan Chirea
0


In urma cu cativa ani de zile am ajuns intr-un punct extrem de dificil al vietii cauzat de aparitia unui sunet ciudat in ureche care nu avea sa se opreasca si din cauza caruia m-am speriat.

Nu stiam exact ce mi se intampla si nici daca e ceva grav dar nici daca sunetul acela o sa dispara si cum se trateaza. In articolul de fata nu am sa va spun de ce suferiti daca auziti acest sunet pentru ca e posibil sa va diagnosticati gresit. Ce pot sa spun este ca am realizat ca traiesc intr-o tara in care sistemul medical e la pamant si ca uneori lipsa de pregatire este extrem de prezenta chiar si in acest domeniu.

Tinitusul meu se manifesteaza in general noaptea cand pun capul pe perna si nu se opreste daca ii dau si mai multa importanta decat ii trebuie. La inceput nu stiam de ce e prezent si am crezut ca poate fi legat de un dop de ceara... caci ... asa scrie pe internet. Am facut spalaturi in ureche evident, la medicul de familie, dar degeaba. Am fost la ORL ca sa se uite la urechea interna, iar ORL-ist-ul m-a trimis la un cabinet de testare a auzului. Concluzia, nu am vreo problema interna si nici auzul nu imi este afectat, va trebui sa ma obisnuiesc cu sunetul. Si doar atat. Un expert ORL nu a fost in stare sa imi explice ca am tinitus si nici care sunt manifestarile, tipurile de tratament si asa mai departe. Asa ca am plecat acasa cu aceleasi probleme care s-au acutizat.


Multe lucruri pot provoca tinitus și starea este cu siguranță mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Dar anxietatea și stresul au fost puternic legate de dezvoltarea tinitusului temporar și permanent, iar cele două au o relație complexă pe care știința încă încearcă să o înțeleagă. In SUA peste 12 milioane de persoane sufera de acest lucru.

Este foarte important să vă adresați unui medic (dedicat și bine pregătit) daca viata dvs. este îngreunată de tinitus. Este o afecțiune complicată și, deși foarte rar este si periculoasa, totuși necesită îngrijiri medicale. Dacă aveți anxietate și observați că ați început să experimentați tinitus mai sever, șansele sunt ca anxietatea este vinovata

TESTUL CARE TE AJUTA SA AFLI DACA AI ANXIETATE te poate lamuri daca suferi de aceasta boala si daca aceasta este vinovata de aparitia tinitusului. Raspunzand la cateva intrebari in limba engleza poti sa iti faci un test de autoevaluare. Testul il gasesti aici.

Abia dupa ce am ajuns la un psiholog/psihiatru/neuropsihiatru, care mi-a facut cunostinta cu prietena mea anxietatea, mi s-a spus ca acest sunet deranjant in ureche, ce iti poate amplifica starile de anxietate, se vor ameliora ca urmare a tratamentului. De ce ? Am sa va explic in randurile ce urmeaza.

Doctorul psiholog Neil Bauman spune ca un pacient s-a prezentat la cabinet si i-a povestit urmatoarele:

"Am constatat că tinitusul meu se agraveaza dacă sunt stresat de ceva. Uneori tonul se schimbă și alteori pot auzi mai mult de un sunet simultan. Tinnitus-ul meu este întotdeauna mai rău când încerc să adorm și atunci devin si mai nelinistit. Îl pot auzi chiar și în timpul zilei, așa că este acolo tot timpul. Când mă trezesc dimineața poate fi foarte puternic și trebuie să mă ridic imediat sau pot deveni panicos. Întotdeauna am avut o fobie legata de zgomot, chiar de când eram mic. Nu pot să suport artificiile sau zgomote puternice. Când eram foarte tânăr am devenit foarte deranjat de zgârierea acului pe un disc."

Este această descriere parte a profilului cuiva cu tinitus? Se pare ca da. Stresul și anxietatea sunt doi declanșatori ai tinitusului. Dacă sunteți extrem de stresati, anxiosi, de multe ori veți constata că nu numai că auziți tinitus, dar puteți avea și hiperacuzie - auziți unele/ toate  sunetele mai puternice și mai intruzive decât în ​​mod normal.

Atunci când suntem anxioși, acest lucru ne pune corpul în modul „lupti sau fugi”. Adrenalina suplimentară crește prin arterele noastre, oferindu-ne mai multă putere pentru a lupta sau a fugi. În același timp, simțurile noastre devin mai acute. Astfel, de fapt, auzim mai bine decât normal în timpul unor astfel de evenimente - în special sunete slabe.

Când ești neliniștit tot timpul, corpul tău rămâne blocat în acest mod de luptă sau fugi, care include auzul acut crescut. Rezultatul este că percepeți anumite sunete ca fiind enervante la o intensitate mare, cum ar fi un ac care scartaie pe un disc. În același timp, sunetele sunt apoi mult prea puternice (cum ar fi focurile de artificii).

Reacția obișnuită la această sensibilitate crescută la sunet este de a evita toate locurile zgomotoase și de a purta protectoare de urechi de cele mai multe ori. Acest lucru se dovedește de fapt contraproductiv, deoarece atunci când porți protectoare de urechi tot timpul, creierul devine „înfometat” pentru sunete normale. În consecință, acesta acționează controlul intern al volumului. Acest lucru face ca situația să se agraveze - pentru că atunci când scoateți protectorii de zgomot, sunetele sunt mai puternice și chiar mai enervante decât înainte.

În plus, tinitusul tău este și mai puternic, deoarece, odată cu volumul intern crescut, creierul tău aude acum mai multe sunete declansatoare aleatoare ale neuronilor din sistemul tău auditiv - pe care unii cercetători consideră că le auzim ca tinitus.

Modul de a rezolva această problemă este să nu protejați excesiv urechile. Da, puteti sa va puneti palmele pe urechi dacă există un sunet brusc puternic în jurul vostru (o sirena trecând pe lângă voi, sau un camion care claxoneaza puternic), dar altfel nu supraprotejați urechile, astfel încât sistemul vostru auditiv va avea întotdeauna o stimulare adecvată. Acest lucru va determina creierul tău să reducă volumul intern.

În același timp, trebuie să înveți cum să nu fii atât de neliniștit. Trebuie să înveți să fii calm și să „rezisti”. Asta te va scoate din modul „luptă sau fugi”. Numai asta îi va permite creierul să-și reducă volumul intern.

Când faceți acest lucru, veți constata că tinitusul dvs. devine adesea mai puțin intruziv și se estompează în fundal. Veți găsi, de asemenea, că sunetele pe care le-ați găsit enervante până acum nu vă deranjează prea mult sau deloc.

Doctorul Bauman spune ca acest lucru nu este ușor de realizat, dar este necesar. Modul lupta sau fugi este extrem de prezent atunci cand suferi de anxietate, stres sau depresie.

Asadar, atunci cand medicul psiholog a spus ca dupa tratament aceste simptome se vor ameliora a avut dreptate.

Există o serie de cărți disponibile care vă învață cum să vă relaxați și să vă calmați. Dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, consultați un terapeut specializat în a ajuta oamenii să lucreze cu problemele de anxietate, fără a utiliza medicamente. Vorbim despre terapii aplicate precum TCC (terapia comportamental cognitiva), Mindfulness etc ce va ofera metode de relaxare.

Spre exemplu in aplicatia Calm exista o sectiune extrem de ajutatoare pentru somnul in timpul noptii. Puteti sa ascultati o poveste de adormit sau melodii relaxante. Incercati de asemenea si fundalul din natura cum ar fi cel din padure, valuri ale marii, ploaie, greieri, furtuni, sunetul unei cascade, al unei paduri, valurile marii.

Am descoperit de asemenea o serie de clipuri pe Youtube ce pot fi foarte ajutatoare:


Rezultatul final, daca ati realizat ca exista o legatura stransa intre anxietate, depresie si stress, este ca metodele de tratare care necesita timp, rabdare si rezistenta merita tot efortul.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!