Zilele trecute in newsfeed-ul meu de Facebook apareau mai multe clipuri in care celebra Oprah Winfrey se imbratisa si plangea alaturi de Ladu Gaga.
Cantareata americana, devenita un star ca urmare a stilului sau nonconformist, a urcat alaturi de Oprah si a a avut curajul sa discute despre bolile de sanatate mintala si despre cum sunt tratate acestea in sistemele medicale.
"Sănătatea mintală este o afecțiune medicală, ea trebuie tratată ca o afecțiune medicală. Nu trebuie ignorata.. Cred ca un medic de familie la care se duce un pacient nu ar trebui sa ii prescrie pur si simplu o reteta, ar trebui sa il trimita pe pacient la un psiholog specializat in tratarea acestor tipuri de boli", a spus Lady Gaga in aplauzele publicului din sala.
Subiectul a fost atins si de actorul Hasan Minaj, care in cadrul show-ului sau Patriot Act, pe care il gasiti pe Netflix, a scos in evidenta hibele pe care le are si sistemul medical din SUA.
Revenind pe propriile meleaguri, subiectul sanatatii mintale in Romania este inca unul tabu, asta pentru ca multi il considera ca fiind o rusine sa vorbesti despre asa ceva, asociaza sanatatea mintala cu nebunia si prefera sa ascunda sub pres.
Ce trebuie sa stiti insa este ca daca simtiti ca aveti nevoie de ajutor, nu aveti cu cine sa vorbiti si simtiti ca nimeni nu va intelege, o vizita la un psiholog poate fi decontata de Casa de Asigurari de Sanatate. Da, cu trimitere de la medicul de familie si cu norocul ca vei gasi un medic care lucreaza cu CAS si exista plafon, poti sa beneficiezi de un anumit numar de consultatii si prescrierea de medicamente. Asigurarea de sanatate nu include insa sedintele de terapie, de fapt cele mai importante, care ajuta un pacient sa treaca peste problemele pe care le are.
Daca ati acordat putina atentie in jurul vostru, cel mai probabil cunoasteti sau ati auzit de un caz in care un copil a fost diagnosticat cu tulburare de compoertament, autism, ADHD ... boli care se trateaza prin apelarea la terapii specializate. Efortul financiar pentru parinti poate fi deosebit de consistent.
In ultimii ani Directiile de Sanatate Publica au investit in campanii de santate care din pacate nu au ajuns la publicul vizat, poate pentru ca nu au fost promovate corespunzator si pentru ca... in general nu ne preocupam de sanatatea noastra decat atunci cand dam de greu.
In luna ianuarie 2020, Ministerul Sanatatii, prin Directiile de Sanatate Publica din tara, demareaza o campanie de constientizare a problemelor legate de sanatatea mintala.
Au fost creeate o serie de materiale informative ce abordeaza teme precum Alzheimer, autismul si depresia. Materialele contin cateva informatii generale adresate atat populatiei cat si medicilor de familie.
Cum arata un pliant cu informatii legate de maladia Alzheimer:
Cum arata flyer-ul cu informatii legate de AUTISM:
Cum vede Ministerul Sanatatii problematica legata de Depresie:
Comentariul va fi postat dupa aprobare