Preturile pe piata imobiliara sunt in crestere

Bogdan Chirea
0


ASOCIAȚIA  DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI  DIN ROMÂNIA a prezentat la inceputul acestei luni o analiza cu privire la cresterile de preturi inregistrate pe piata imobiliara din Romania.

Acestia spun ca o parte din aceste majorari se datoreaza noilor reglementari in vigoare ce vizeaza sectorul constructiilor. Astfel la inceputul acestui an a fost adoptata Legea 7/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995  privind calitatea în construcții și pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu aplicabilitate din 07.02.2020, prin care s-au introdus noi obligatii in sarcina dezvoltatorilor imobiliari, in privinta modului de receptie si predare a cladirilor noi, operatiuni conditionate de indeplinirea unor cerinte precum existenta unor bransamente definitive la retelele de utilitati publice.

Pe lista de factori ce au dus sau vor duce la preturi mai mari se afla si faptul ca Programul ”Prima Casă” a intrat în vizorul Guvernului Romaniei si exista riscul sistarii acestuia inainte de termenul stabilit si anume anul 202. Dezvolatorii imobiliari se plang de asemenea si de cresterea salariului minim, ce a dus la o creștere de 25-30% a costului forței de muncă, iar mâna de lucru calificată autohtona a devenit o raritate, dezvoltatorii imobiliari si firmele din domeniul constructiilor fiind nevoite sa apeleze la muncitori straini.

Prețurile materialelor de constructie s-au scumpit si ele cu peste 30%. În anul 2019 a existat o creștere dramatică a prețurilor pentru materialele de construcție de bază precum cimentul, fierul beton sau chiar tabla. Toate acestea au un pret crescut cu peste 30%. Majorări similare se anunță de-a lungul tuturor tipurilor de materiale, de la finisaje, la instalații. Finisajele au inregistrat majorari de preturi de aproximativ 20% iar instalațiile și celelalte tipuri de materiale au avut un cost crescut cu 15-20%.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum, este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, de aproximativ 4 ori mai mare decat media inflatiei la nivel european, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). La aceasta se adauga volatilitate cursului leu-euro. Analiştii financiari cred că volatilitatea leului va continua şi chiar va fi dublată şi de o creştere a dobânzilor. Se estimeaza o crestere a cursului leu-euro de aproximativ 5 lei pentru finalul anului 2020.

Nu in ultimul rand i„1nstabilitatea politica si legislativa se reflecta, din punct de vedere economic, in cresterea ratei inflatiei, in rata de schimb euro/leu, in investitiile publice, in scaderea investitiilor straine. In piata imobiliara efectul este de multe ori acela de amanare a realizarii unor investitii de dezvoltare imobiliara sau de cumparare a unei locuinte;

Cumparatorii vor trebui sa se astepte in acest la costuri mai ridicate cu pana la 20% la preturile pentru imobilele noi.

Constructorii le cer autoritatilor sa adopte masuri de pastrare si mentinere a momentum-ului si trendului pozitiv din piata imobiliara si sa adopte masuri de reducere a birocratiei din domeniul imobiliar si al constructiilor si nu de crestere a acesteia.

In ceea ce priveste programul Prima Casa, ar trebui analizati toti factorii pozitivi si nu doar cei negativi sau financiari.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!