Cei care ati trecut prin stari de depresie sau anxietate si v-ati analizat starea in care ati ajuns v-ati dat seama probabil ca va luptati cu un dusman nemilos.
Gandurile repetitive care ne fac rau sunt legate de multe ori de faptul ca suntem singuri cu mintea noastra si avem timp sa ne gandim la tot felul de lucruri. Cel mai adesea ne lasam influentati de anumiti factori importanti: mutarea in alta localitate, plecarea in strainatate ... factori care pot accentua starile in care ne aflam.
Singuratatea nu este intotdeauna o alegere deliberata, asa cum am mai scris, iar multi dintre noi suntem atat de afectati de aceasta incat uitam sa ne bucuram de multe alte lucruri pe care le avem in viata noastra, dar pe care in mod deliberat alegem sa le ignoram.
De altfel, una din marile provocari cu care ne putem lupta in viata este singuratatea. Putem sa ne simtim singuri daca nu facem parte din comunitate. Cand ne este dor de un prieten care s-a mutat sau atunci cand am iesit dintr-o relatie. Singuratatea este dorinta de a ne conecta cu cineva iar atunci cand ne simtim singuri tanjim dupa o conexiune reala. Putem sa fim inconjurati de oameni si totusi ne simtim in continuare singuri, si asta din cauza ca legatura noastra cu omenii care ne inconjoara nu trece mai departe de superficial.
De multe ori meditatia si practicarea unor tehnici precum mindfulness ne poate ajuta sa ne nu mai judecam atat de aspru cand suntem singuri.
Aceasta înseamnă ca putem sa renunțam la toate judecățile pe care le avem despre singurătate și sa recunoaștem modul în care lucrurile stau acum. Doar din acest loc blând de acceptare, singurătatea își poate slăbi strânsoarea.
Totusi uneori, e de ajutor sa stim cateva moduri care ne pot ușura singurătatea.
RENUNTA LA POVESTILE INUTILE
De prea multe ori, singurătatea vine la pachet cu frica. In adancul nostru, ne este teamă că a fi singur înseamnă că este ceva în neregulă cu noi. Ne îngrijorează că suntem genul de persoana ce nu poate fi iubita sau că nimeni nu ne intelege cu adevărat și că vom fi singuri pentru totdeauna. Aceste povești pe care le spunem despre noi înșine sunt neadevărate; ne țin blocați și ne impovareaza. Din păcate, hrănim aceste povești despre sine prin atenția noastră constantă și ele ajung să crească și să ne consume fiecare gând. Treaba noastră este să întrerupem aceste gânduri tulburătoare și să ne concentrăm pe altceva. Trebuie să nu mai credem în poveștile pe care le țesem din cauza fricii.
În cele din urmă, este bine sa ne dăm seama că singurătatea este o parte a experienței umane, la fel ca bucuria, tristețea și râsul. E bine să fii singur uneori. Când îndepărtăm frica și ideea că lucrurile nu ar trebui să fie așa, ne dăm seama că suntem în regulă, că suntem suficient de puternici și creativi și suficient de compătimitori pentru a simți disconfort. Și cel mai important, ne amintim că acest sentiment nu este permanent.
Așa că data viitoare observați-vă cand rumeniți asupra unor idei nefolositoare, întrerupeți acest ciclu al gandiri și incercati sa fiți prezenți. Sesiunile de mindfulness se axeaza de multe ori sore a il face pe pacient sa fie atent la prezent, la creșterea unei plante de casă, sunetul ploii sau respirația. Cuvantul cheie este deschiderea in a va deschide in a vedea extraordinarul din obișnuit. Este important insa sa fiți concentrati pe lucrurile spre care decideti sa va indreptati atentia.
Fără îndoială, poveștile inutile se vor lupta sa va țina captivi și sa vă tortureze, e important asadar sa continuați să exersați. Intr-o zi, aceste povești își vor pierde puterea.
Spuneți cum vă simțiți cu adevărat
Uneori ne simțim singuri pentru că ascundem cine suntem și cum ne simțim fata de alții. Când un prieten te întreabă cum ești, spune adevărul. În loc să spui automat că ești bine, încearcă să spui ceva de genul: „ieri a fost dificil, mi-e dor să fiu în lume și să mă simt într-adevăr singur” sau „Sunt recunoscător că ai sunat, este atât de bine să-ți aud vocea “. A fi vulnerabil ne poate lăsa să ne simțim puțin tandri și expuși, dar frumusețea este că facilitează conexiunea adevărată. Deschizându-ne pentru a fi văzuți și auziți, ne face sa nu ne mai simtim suntem singuri în experiența noastră interioară.
Fii curajos și adresează-te oamenilor în situații similare
Viața noastră și viața celor din jurul nostru se schimbă mereu. Prietenii se căsătoresc și au copii; alți prieteni se îndepărtează sau se angajeaza la un nou loc de muncă. Din păcate, oamenii care ne-au ținut companie la un moment dat s-ar putea să nu aibă timp să stea cu noi în felul în care au făcut-o cândva. Pierderea care apare cu schimbarea merită, fără îndoială, să ne faca sa ne întristăm și este esențial să ne oferim compasiune. În același timp, trebuie să ne deschidem către oameni noi, în special cei care pot avea programe și interese similare.
Exista extrem de multe spații digitale ce va permit sa va conectati cu alții online. Incercati sa vedeti retelele sociale in alt mod decat cel in care pur si simplu faceti un scroll si apreciati diverse postari. Consumul pasiv de retele sociale va poate face mai mult rau decat credeti. Da, exista multa superficialitate pe retelele sociale dar daca alegeti si partea buna a lor, aceea in care le folositi pentru a interactiona cu persoane care au pasiuni comune cu tine, vei descoperi o cu totul alta lume.
Sau, încercați o aplicație nouă pentru a căuta un date, un prieten sau chiar un mentor de afaceri! Poate ca exista prieteni ai unor prieteni în aceeași situație ca și tine !? Dacă da, faceti-va curaj si stabiliti o legatura.
Amintiți-vă, nu este nimic în neregulă cu voi pentru că circumstanțele s-au schimbat. Există oameni care așteaptă să vă cunoască!
De asemenea, ar putea fi util sa va gândiți să vă donați timpul pentru a ii sprijini pe alții. Voluntariatul nu numai că atenuează sentimentele de izolare, ci face lumea un loc mai bun.
Fiti prieteni cu voi insiva
Recent, pe pagina ce Instagram am postat un citat care m-a atins. Nu poti fi singur daca iti place de persoana cu care esti ... cand esti singur.
Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le putem face vreodată este să învățăm să ne iubim propria companie. Observați ce vă stă în cale să vă bucurați de timpul pe care il petrecti singur.
Pentru mulți dintre noi, vocea din capul nostru poate fi destul de critica și nelegiuită, nu o prietena foarte bună. Așa că încetați să ii oferiți criticului dvs. interior microfonul și începeți să ascultați vocile mai liniștite din interior care vă vor ghida înapoi spre ceea ce vă hrănește și vă inspiră.
Faceți-vă o cină specială sau iesiti la o plimbare frumoasă. Aprindeti luminari, rasfati-va cu o baie fierbinte si relaxanta, redati muzică preferata, îmbrăcați-vă frumos, mergeti la un film, faceți un puzzle.
Un alt mod minunat de a-ți construi relația cu sinele este prin meditație. La început, va fi extrem de dificil sa te întâlnesti părțile din tine pe care încerci să le evitați, dar, cu timpul, veți învăța să vă îngrijiți de acele părți din voi și să vă dezvoltați pe deplin.
SINGURATATEA VS SOLITUDINE
Spre deosebire de sentimentul de singuratate, despre care am vorbit la inceput, solitudinea pe de alta parte, este un sentiment diferit. In timp ce singuratatea poate fi o experienta negativa, solitudinea poate fi ceva pozitiv. Sa fim cu noi insine este un exercitiu si la inceput este posibil sa descoperim sentimente neplacute dar a fi singur este ceva la care putem sa progresam. Meditatia ne poate ajuta sa construim o relatie mai puternica cu noi insine, putem sa ne gandim ca devenim prieteni cu noi insine, asa cum am mentionat ceva mai devreme.
Desi suntem oameni si cautam conexiuni cu alti oameni, putem sa ne autoeducam sa umplem aceasta nevoie cu insasi persoana noastra. Aceasta este ideea solitudinii. Bineninteles ca nu putem spune ca prin meditatie nu ne vom mai simti singuri niciodata caci singuratatea este o experienta naturala si vrem sa o acceptam. Dar in timp putem sa ne oprim sa mai cautam la altii nevoia noastra de a ne conecta pe masura ce ne conectam din ce in ce mai profund cu noi insine.
Singuratatea este absenta unei alte persoane, solitudinea este prezenta sinelui. - Osho
Comentariul va fi postat dupa aprobare