Un sondaj global realizat de Kaspersky, care a explorat atitudinea utilizatorilor față de actualizarea dispozitivelor, a constatat că activitatea a devenit o treabă de familie. Potrivit cercetării, mai mult de jumătate dintre respondenții care au familie (62%) sunt de acord că rudele în vârstă și copiii au nevoie de ajutor pentru actualizarea dispozitivelor. În plus, actualizările pot afecta relațiile de acasă, 35% dintre oameni recunoscând că au dispute cu membrii familiei pe această temă.
Dispozitivele inteligente au devenit de mult timp ceva firesc pentru oamenii de toate vârstele. Copiii le folosesc pentru a viziona conținut și pentru a accesa jocuri, iar adulții se bazează pe dispozitivele lor digitale pentru a păstra legătura cu prietenii și familia, în întreaga lume. Cu toate acestea, este important să ne amintim că fiecare dispozitiv necesită actualizări în timp util, pentru a menține un nivel fiabil de securitate și performanțe ridicate.
Disputele dintre membrii familiei cu privire la dezinteresul sau reticența lor față de aceste actualizări regulate nu este un lucru surprinzător, dat fiind faptul că 34% dintre adulții chestionați consideră că instalarea actualizărilor este frustrantă și enervantă.
Sondajul arată, de asemenea, că, indiferent dacă locuiesc singuri sau cu familia, 77% dintre adulți instalează, de obicei, singuri actualizări pe dispozitive, acasă. Cazurile în care indivizii sunt responsabili de propriile gadget-uri sunt mai puțin frecvente (12%). În același timp, potrivit persoanelor chestionate, partenerii lor (7%) și copiii (4%) actualizează rareori dispozitivele.
Pentru a face din gestionarea actualizărilor o activitate mai plăcută pentru toți membrii familiei, Kaspersky, în colaborare cu cunoscutul blogger, profesor de yoga și antrenor personal, Shona Vertue, au pregătit un curs scurt de exerciții simple care pot fi finalizate în timp ce se actualizările se instalează. Cursul în sine este foarte simplu și poate fi efectuat acasă de oameni, indiferent de abilitățile lor. Videoclipul este disponibil aici.
„Deoarece aproape toți membrii familiilor moderne folosesc gadget-uri, instalarea actualizărilor devine o adevărată chestiune de familie. Rezultatele cercetării arată că, practic, toți membrii familiei sunt implicați într-o anumită măsură în acest proces. Vedem că mai mult de o treime (35%) dintre respondenți chiar se ceartă cu membrii familiei pe tema importanței actualizărilor, ceea ce arată, probabil, cât de serios abordează utilizatorii siguranța lor și a celor dragi, în mediul online. Instalarea la timp a actualizărilor permite nu numai accesul la funcții și interfețe noi, ci și menținerea unui nivel ridicat de securitate a dispozitivului. Acest lucru va păstra datele personale ale tuturor membrilor familiei în siguranță, și va asigura funcționarea rapidă și optimă a tuturor dispozitivelor”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky.
Totodata, 23% dintre angajați (25% în România) au avut la un moment dat o dispută cu personalul IT cu privire la importanța sau frecvența actualizării dispozitivelor lor de birou. În mod surprinzător, echipele IT tind să fie de acord cu astfel de cerințe și permit ca două treimi (64%) din personal (76% în România) să nu-și actualizeze anumite programe software sau OS. Acest lucru a fost dezvăluit într-un studiu comandat de Kaspersky pentru a explora atitudinile și obiceiurile angajaților față de actualizări.
Actualizările nu numai că aduc noi funcționalități și remediază erorile, dar abordează și vulnerabilitățile de securitate. Și, odată ce este lansată o actualizare de securitate, atacatorii știu despre aceste probleme. De aceea, gestionarea patch-urilor este esențială pentru securitatea companiei. Cu toate acestea, unii membri ai personalului sunt reticenți în ceea ce privește actualizarea dispozitivelor de birou, ceea ce înseamnă că există computere, laptopuri și smartphone-uri vulnerabile în rețelele organizațiilor.
În mod îngrijorător, asemenea dezacorduri aduc rezultatele scontate de angajați. Respondenților care au avut dispute cu departamentul IT despre actualizări li s-au adresat două întrebări - dacă le-a fost permis să renunțe la actualizări (64% au spus că acest lucru a fost posibil – 76% în România) sau dacă li s-a permis să aleagă ce să actualizeze (aceiași 64% au ales această opțiune – 74% în România).
Angajații pot solicita să procedeze astfel pentru că se tem că timpul petrecut cu actualizările le poate afecta productivitatea. Mai mult de jumătate dintre respondenți sunt distrași de la muncă din cauza actualizărilor: 43% iau o pauză de la ceea ce făceau (49% în România) și 8% doar așteaptă cu răbdare la biroul lor (4% în România). Dificultățile nu se termină în etapa de instalare, întrucât 36% dintre angajați (39% în România) sunt de acord că învățarea de noi versiuni de software este o pierdere de timp care ar putea fi alocat realizării sarcinilor de la job.
În general, 44% dintre respondenți au declarat (42% în România) că sunt mai puțin preocupați de actualizarea dispozitivelor de birou decât a celor personale, sugerând că menținerea actualizată a dispozitivelor de birou este o chestiune nesemnificativă.
„Recomandăm angajaților să își actualizeze în mod regulat dispozitivele - nu numai că le vor menține protejate, dar fiecare actualizare durează doar câteva minute. Acest timp scurt de oprire poate fi folosit pentru a reîncărca corpul și mintea fără a afecta procesele de afaceri. De exemplu, angajații pot folosi un set scurt și simplu de exerciții din lista de trucuri creată de Kaspersky. Ea poate fi trimisă colegilor, astfel încât aceștia să o poată imprima și să arunce o privire asupra ei atunci când actualizările sunt în curs de desfășurare”, spune Elena Molchanova, Head of Business Development, Kaspersky Security Awareness Trainings.
Comentariul va fi postat dupa aprobare