Alimente recomandate pentru a avea un sistem osos puternic

Bogdan Chirea
0


Odată cu înaintarea în vârstă, menținerea unei diete echilibrate reprezintă o parte foarte importantă atât pentru sănătatea generală cât și pentru cea osoasă.

Anumite alimente și suplimente pot ajuta la prevenirea osteoporozei și pot oferi numeroase alte beneficii cum ar fi reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului și așa mai departe.

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității osoase, făcând astfel ca oasele să fie mult mai predispuse la fracturi de fragilitate. Oasele ating densitatea și rezistența maximă în jurul cele de-a doua decade a vieții, moment din care încep să își piardă din densitate. Prin urmare, tot de atunci crește riscul de apariție a osteopeniei și a osteoporozei. Cu toate acestea, anumite persoane pot dezvolta aceste afecțiuni mult mai devreme sau mai târziu, în funcție de mai mulți factori și de stilul de viață practicat, dar și de unele boli asociate.

Pentru a menține un sistem osos cât mai puternic și pentru a preveni apariția osteoporozei sau a altor afecțiuni osoase, în continuarea acestui articol vom menționa 5 alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta nimănui.

Afecțiunile osoase pot fi prevenite de obicei prin obținerea cantității necesare de vitamine, minerale și nutrienți, esențiali pentru menținerea unui sistem osos puternic.

Deoarece menținerea sănătății osoase depinde în mare parte de alimentație, următoarele produse ar trebui luate în considerare și introduse în dieta alimentară existentă deja:

Produsele lactate

Laptele, iaurtul, smântâna și celelalte produse lactate reprezintă surse bogate de calciu, elementul principal care contribuie la menținerea unui sistem osos puternic și rezistent. Deoarece aceste produse pot fi atât de variate, introducerea lor în dieta zilnică poate fi foarte ușor de realizat, fie că este vorba de un pahar cu lapte la masa principală sau alegerea unei porții de iaurt la mic dejun.

Nuci și alune

Cu toate că nucile pot reprezenta și ele o sursă modestă de calciu, acestea oferă însă alți doi nutrienți importanți sănătății osoase: magneziul și fosforul.

Având în vedere că fosforul reprezintă un element esențial al oaselor iar magneziul ajută la absorbția și retenția calciului în oase, ambii nutrienți reprezintă motive clare să iei în considerare consumul de nuci și alune cum ar fi caju, fistic, pecan, arahide etc. Axarea pe aceste alimente în timpul gustărilor dintre mese ar putea oferi nivelul zilnic necesar de magneziu și fosfor de care oasele și organismul au nevoie.

Peștele și vitamina D

Pentru a avea oase puternice și rezistente este necesară vitamina D, substanță fără de care organismul nu ar putea absorbi eficient calciul. Chiar dacă majoritatea persoanelor primesc această vitamină prin expunerea corectă la soare sau prin folosirea suplimentelor, există alimente care pot reprezenta surse destul de bune ale acestei vitamine. Printre acestea carnea de somon și de ton.



Sucuri sau cereale fortifiate

Dacă organismul nu tolerează produsele lactate atunci alimentele și băuturile fortifiate cu vitamina D și calciu sunt de mare ajutor. Mai mult decât atât, anumite produse fortifiate pot oferi un nivel mult mai mare de calciu decât sursele naturale alimentare. Pe lângă aceste beneficii, atât sucul natural cât și cerealele integrale pot oferi și alte avantaje sub formă de vitamine, fibre, minerale etc.

Boabele de fasole

Indiferent de tipul lor, boabele de fasole reprezintă surse bune de magneziu, calciu și fosfor. Mai mult decât atât, acestea tind să fie bogate și în fibre și proteine, făcându-le astfel un aliment foarte important în special pentru persoanele cu diete vegetariene. Combinarea acestora cu legume frunzoase care reprezintă altă sursă de calciu și vitamina K poate ajuta semnificativ la atingerea obiectivului zilnic de nutrienți esențiali pentru menținerea sănătoasă a oaselor.

Toate aceste alimente și multe altele pot fi folosite pentru a ajuta la obținerea unui sistem osos puternic, prevenind astfel apariția osteoporozei și a altor probleme osoase.

Pentru a beneficia de un plan alimentar personalizat este recomandată apelarea la consultații specifice; specialiștii îți vor crea un meniu corespunzător în funcție și de eventuala prezență a altor posibile afecțiuni sau alergii, dar și de rezultatele testelor de laborator sau a analizelor de sânge


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!