Încă se mai face jurnalism în România. Doar că el este neaservit politic, independent și neabonat la banii publici sau ai partidelor politice.
Jurnalistii publicației Recorder au realizat o anchetă amplă, ce a durat 8 luni, despre afacerile făcute de Biserica Ortodoxă, una dintre cele mai puternice și mai influente organizații din România. O instituție care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcționare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând și pentru instituțiile de control ale statului.
Asta deși o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocați numai pentru bisericile din București, de la Guvern și din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel.
La capătul a opt luni de documentare, jurnaliștii de la Recorder au descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb.
Recorder a descoperit o adevărată reţea din care fac parte oameni de afaceri, politicieni şi preoţi de la vârful BOR. Aceștia lucrează mână în mână într-o mega-afacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici.
„O parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei primiţi numai de la Guvern şi din bugetul Capitalei în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel”, arată investigaţia.
Ancheta Recorder despre Biserica Ortodoxă Română a adus două demisii importante, două personaje cheie prezentate în ancheta publicatiei iar Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal în urma faptelor prezentate în acel material.
Investigaţia Recorder „Clanul Marelui Alb” este pe primul loc în trending-ul Youtube-ului din România, având peste 1,3 milioane de vizualizări.
Articolul de investigație este al doile dintr-o serie despre Biserică şi banii publici. Primul se intitulează „Catedrala prăduirii Neamului” şi dezvăluie că cea mai impunătoare construcție ridicată în România ultimilor 30 de ani a înghițit sute de milioane de lei din fonduri publice, dar cetățenilor li se refuză dreptul de a cunoaște destinația exactă a banilor. Biserica nu se supune legilor lumești, așa că statul român are pârghii limitate de a verifica cheltuielile proiectului pe care l-a finanțat.
Patriarhia a promis că va construi o mare catedrală, a luat bani de la stat, apoi s-a închis sub carapacea imunității religioase și a propriei aroganțe. A refuzat să ofere informații despre cât a costat fiecare lucrare în parte, care sunt firmele care au contractat aceste lucrări, câți bani au încasat și ce prețuri s-au plătit pentru materiale. Ancheta Recorder arată că multe dintre lucrările catedralei au fost încredințate către firmele unor oameni politici sau ale unor oameni de afaceri apropiați de Biserică, iar prețurile anumitor materiale au fost umflate chiar și de zece ori.
Citiți mai multe informații pe:
CLANUL MARELUI ALB
Catedrala prăduirii neamului
„În legătură cu noul material publicat de site-ul de investigații jurnalistice „Recorder”, material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenții, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, aș vrea să precizez câteva lucruri, așa cum le văd și le percep eu din poziția actuală. Pornind chiar de la titlul formulat abrupt și aprioric ofensator, în material se folosește masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conținut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată și ignoranță în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile”, scrie Vasile Bănescu.
Ancheta jurnalistică publicată de Recorder despre "rețeaua secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici" a adus până acum două demisii din partea celor care apar în material și două comunicate de presă înțesate de adjective și cuvinte tari. Acestea au venit de la Vasile Bănescu, dar nu în calitate oficială de purtător de cuvânt al Patriarhiei, și de la Arhiepiscopia Bucureștilor. Instituția anunță și măsuri și precizează că "niciun act de corupţie nu trebuie tolerat într-o instituţie, mai ales în Biserică”, scriu și jurnaliștii RFI.
In urma anchetei firma omului de afaceri Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obţine fonduri pentru biserici, a fost descalificată în urma unor cercetări interne, cu interdicţia de a mai participa la licitaţii organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021, cu aproape două luni înainte de apariţia investigaţiei Recorder, mai precizează Arhiepiscopia Bucureștilor.
Organizaţia PSD Bucureşti a anunţat, miercuri, demisia lui Lazăr Neacşu din partid şi din funcţia deţinută în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. El este indicat de sursele jurnaliştilor Recorder ca un agent de influenţă al Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri de la administrațiile locale.
Într-o reacție plină de obrăznicie deșănțată, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, mâna dreaptă a anchetatului penal Teodosie, preotul Eugen Tănăsescu, îndrăznește să ducă discuția în derizoriu și compară jaful din banii publici al BOR cu organizarea festivalurilor Untold și Neversea. Personajul despre care vorbim, este același care îi numea „muiengiști“ pe protestatarii din Piața Vitoriei sau „gay“ pe cei care nu au mers la Referendumul pentru familie. De asemenea, pe cei care se opun construirii de noi biserici îi numește „comuniști noi“.
Comentariul va fi postat dupa aprobare