În contextul în care emisiile globale au înregistrat o creștere fără precedent, iar prețurile la energie din întreaga lume au depășit recordurile istorice, este mai stringent ca oricând pentru liderii mondiali și ai mediului de afaceri prezenți la COP26 de la Glasgow să se angajeze la îndelinirea obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice.
Signify (Euronext: LIGHT), lider mondial în domeniul iluminatului, pledează pentru o tranziție rapidă la iluminatul conectat cu LED, eficient din punct de vedere energetic, pentru a grăbi procesul de decarbonizare și a accelera digitalizarea pentru întreprinderi și consumatori.
La mai bine de un deceniu de la apelul lansat de Signify pentru eliminarea treptată a becurilor cu incandescență din întreaga lume, compania face acum apel la tranziția către iluminatul conectat cu LED, eficient din punct de vedere energetic, ca un nou etalon pentru „iluminatul general” . Acest demers va contribui la îndeplinirea obiectivelor prevăzute în planurile de redresare economică din întreaga lume, inclusiv în Programul European Green Deal și în American Jobs Plan, precum și respectarea angajamentelor asumate de națiuni în cadrul Acordului de la Paris.
Îndemnul la acțiune reflectă, de asemenea, sentimentul manifestat de Agenția Internațională pentru Energie (AIE). În raportul publicat recent „NetZero până în 2050”, AIE a recomandat ca „ponderea lămpilor cu LED în totalul vânzărilor de becuri să ajungă la 100% până în 2025 în toate regiunile” lumii și ca standardele minime de performanță energetică să fie însoțite de un control inteligent al dispozitivelor.
Potrivit estimărilor Signify, trecerea la iluminatul cu LED pe piața profesională ar putea reduce emisiile de CO2 cu 553 de milioane de tone, echivalentul cantității de emisii pe care 25 de miliarde de copaci ar putea-o capta într-un an. De asemenea, tranziția la acest tip de iluminat ar genera economii de energie electrică de 1,132 TWh, valoare echivalentă cu consumul anual de energie electrică pentru 494 de milioane de gospodării. Acest lucru ar putea duce la economii totale de 177 de miliarde de euro pe an la nivelul costurilor pentru electricitate.
„Actualul deceniu, până în 2030, va fi decisiv pentru liderii mondiali în ceea ce privește atingerea obiectivului de neutralitate a amprentei de carbon până în 2050. Aceștia trebuie să își susțină angajamentele prin acțiuni care să livreze rezultate pe termen scurt și mediu. Considerăm că adoptarea unor tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic este una dintre măsurile-cheie, care ne va ajuta în Cursa către Zero.”
a declarat Brian Motherway, șeful departamentului de energie din cadrul AIE.
Dublarea ratei de renovare a clădirilor până la 3% pe an
Modernizarea iluminatului este cea mai rapidă și mai puțin intruzivă componentă în renovarea clădirilor și a infrastructurii, reducând consumul de energie aferent iluminatului în mediul construit cu până la 80%, generând reduceri ale emisiilor de carbon și economii de costuri. Prin trecerea la iluminatul conectat țările pot, de asemenea, să își sporească obiectivele de digitalizare. Acest lucru va accelera introducerea tehnologiilor inteligente în clădirile guvernamentale, industriale și în gospodăriile din întreaga lume, generând beneficii la nivel de productivitate, sănătate, bunăstare și inovații digitale. O revizuire a normelor de construcție a clădirilor va contribui la accelerarea renovărilor la nivel global.
„Intervențiile, precum trecerea la energia regenerabilă, au nevoie de timp pentru a da rezultate. Adoptarea tehnologiilor de economisire a energiei poate rezolva pe loc multe dintre provocările energetice urgente cu care se confruntă lumea, cum ar fi deficitul de energie electrică și combustibil, sau creșterile de prețuri. Putem acționa astăzi prin grăbirea tranziției către iluminatul eficient energetic, prin dublarea ratei anuale de renovare a clădirilor și prin mobilizarea consumatorilor pentru a produce propriul impact semnificativ în Cursa către Zero”, a declarat Eric Rondolat, CEO Signify.
Creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor
Consumatorii pot, de asemenea, juca un rol important în reducerea emisiilor de CO2 prin utilizarea unor tehnologii inteligente pentru iluminatul casnic și a altor inovații ultra-eficiente în materie de iluminat. Pentru a crește gradul de conștientizare și a grăbi această tranziție, Signify pledează pentru inițierea unor campanii de sensibilizare a publicului, care să evidențieze beneficiile acestor inovații din domeniul iluminatului, dar și pentru alocarea unei părți din fondurile de redresare, pentru modernizarea iluminatului casnic la nivel municipal.
Dacă oamenii și-ar moderniza întregul sistem de iluminat din locuințe, ar reduce consumul de energie electrică și emisiile de CO2 și ar scădea facturile la electricitate.
Comentariul va fi postat dupa aprobare