La inceput de an am tot vazut la TV reportaje la posturile de stiri cu marile concerte si festivaluri ce vor avea loc anul acesta în România.
Mai mult, prin feed-ul meu de noutati mai rasar reclame personalizate pe baza intereselor mele. Asa am aflat ca, de exemplu, prin februarie are un loc un prim mare festival denumit Winterfest, in Poiana Brasov. Conceptul e un mix intre competitii de ski si concerte la care sunt invitati artisti precum Argatu & Mos Martin, CTC, Spike, Sucarpati, Gojira sau DJ Shiver.
Prin martie britanicul Sting ar urma sa cante pe la Cluj Napoca, iar din iunie ar incepe nebuniile cu marile festivaluri gen Saga, Neversea, Electric Castle, Untold, Summer Well.
Marea majoritate a festivalurilor au deja nume de artisti anuntate dar si bilete puse la vanzare.
Dupa doi ani de pandemie stim cu totii ca, indiferent de faptul ca avem nume deja anuntate, industria de evenimente ramane in continuarea cea mai grav afectata si imprevizibila.
Romania , de exemplu, tot anunta ca se pregateste să intre in valul cinci al pandemiei cauzat de noua varianta Omicron... cea mai infectioasa de pana acum.
Varianta Omicron a facut deja ravagii in intreaga lume, prin numarul mare de imbolnaviri. Din fericire, informatiile par sa confirme ca avem de-a face cu o varianta mai putin mortala si ca ea da simptome mai usoare ale bolii.
„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, subliniind că aceasta ar putea fi o „veste bună”.
Totuşi, a adăugat el, transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată.
Chiar si asa, statele din intreaga lume au adoptat noi masuri mult mai restrictive, carantinari, interziceri de evenimente.
Stirile si mai demoralizatoare anunta ca Austria cere deja doze booster pentru cei vaccinati cu Jhonson & Jhonson si care au facut doar o monodoza, nerecunoscand astfel un certificat verde european care, la momentul implementarii lui, promitea valabilitate de un an.
Acum, daca domnul Abdi Mahamud estimeaza ca in cateva saptamani Omicron va deveni varianta dominanta si statele se dau peste cap cu masuri restrictive , e greu de crezut ca evenimente cu mii de oameni ar trebui sau ar putea avea loc.
Pana in vara, e greu de estimat ce se va intampla, pentru ca valurile nu vor disparea. De fapt, o stire anunta azi ca in Spania, Regiunea spaniolă Catalonia a identificat mai multe cazuri de ”flurona”, adică infectarea simultană cu gripă şi coronavirusul SARS-CoV-2.
Noile variante de COVID-19, cum este si Omicron, au scazut eficacitatea vaccinurilor actuale. De fapt, New York Times scrie ca Toate vaccinurile par să ofere încă un grad semnificativ de protecție împotriva bolilor grave de la Omicron, care este cel mai important obiectiv. Dar numai vaccinurile Pfizer și Moderna, atunci când sunt întărite de un rapel, par să aibă succes inițial în oprirea infecțiilor, iar aceste vaccinuri nu sunt disponibile în cea mai mare parte a lumii.
Celelalte vaccinuri – inclusiv cele de la AstraZeneca, Johnson & Johnson și vaccinurile fabricate în China și Rusia – nu fac mai nimic sau nimic pentru a opri răspândirea Omicron, arată cercetările timpurii. Și pentru că majoritatea țărilor și-au construit programele de inoculare în jurul acestor vaccinuri, decalajul ar putea avea un impact profund asupra cursului pandemiei.
Pe de alta, parte, un comunicat de presa al producatorului Jhonson & Jhonson de la finalul anului 2021 contrazice aceste date si sustine ca vaccinul are o eficacitate de 85% impotriva Omicron.
Acum, continuand, rata de vaccinare in România a ajuns la 40% la jumatatea lunii decembrie. Nu o sa fac teoria de ce nu a mers campania de vaccinare în România, dar gandidu-mă cum ieseau presedintele Klaus Iohannis si premierul Florin Catu sa ne spuna ca vaccinarea ma scapa de COVID si imi reda libertatea sau ca am invins, prin vara cand toate certificatele de vaccinare vor expira... ceea ce inseamna ca toti românii vor trebui să fie convinsi sa faca un nou vaccin. Desigur, exista deja multi care au facut doza booster, dar suntem din ce in ce mai sceptici, pana si noi, cei trecuti prin boala si vaccinati ca ne vom face bine vreodata.
Ritmul de vaccinare nu va creste cu siguranta avand in vedere faptul ca statul român nu se grăbeste sa introduca vreo obligatie de vaccinare. Apoi, daca studiile preliminare arata ca unele din vaccinurile actuale nu fac mai nimic impotriva noilor variante de COVID.
Sa luam de bune insa declaratiile tot mai dese cum ca varianta Omicron este cea care ar urma sa ne scape de COVID... pentru ca imunitate de turma si pentru ca devenind dominanta, cu forme mai usoare, va ridica presiunea de pe sistemul sanitar. Desigur, datele sunt tot preliminare iar cei mai increzatori sunt tot danezii, aia care au ridicat toate restrictiile si apoi le-au pus la loc.
As zice ca sa fim optimisti, daca au facut anul trecut UNTOLD sau SAGA, cu zeci de mii de participanti, putem spera ca vom avea ocazia sa ne reintoarcem la lucruri care inainte erau normale... cu tot cu un virus pe langa noi.
Comentariul va fi postat dupa aprobare