Cum îl poți ajuta pe copilul tău sa se adapteze mai ușor la grădiniță

Bogdan Chirea
0
gradinita

Mersul la grădiniță este un moment semnificativ din viața copilului tău. Acesta este nevoit să se adapteze la un context complet nou, să renunțe la dependența totală de părinți, să interacționeze cu o mulțime de persoane necunoscute și să petreacă timp departe de tine.

Cu siguranță, ca părinte, îți dorești ca prichindelul tău să nu fie copleșit de această experiență, ci din contră, să se distreze și să fie entuziasmat de schimbare.

Iată cum să îl ajuți pe cel mic să se adapteze cât mai repede și cât mai ușor la grădiniță!

1. Nu îți proiecta temerile asupra lui

Adesea, părinții cred că micuțul se teme de foarte multe lucruri. Dacă nu își va face prieteni? Dacă îi va fi prea dor de casă? Dacă nu îi va plăcea mâncarea servită la grădiniță? Dacă nu îi va plăcea educatorul?

Acestea sunt, de fapt, fricile adulților, și nu ale celor mici. Din acest motiv, trebuie să fii atent(ă) să nu proiectezi temerile specifice părintești asupra celui mic. Lasă-l să descopere mediul nou fără griji!

2. Nu îl șantaja emoțional fără să îți dai seama

Este firesc să ai emoții, odată ce prichindelul tău intră pe porțile grădiniței, iar tu trebuie să îl lași acolo toată ziua, după o perioadă lungă de timp petrecut împreună 24/7.

Cu toate acestea, este necesar să fii conștient(ă) de impactul emoțiilor tale asupra celui mic. Dacă îi vei spune în mod repetat că îți va fi greu fără el sau că o să-ți lipsească foarte mult, poți sădi, fără să realizezi, o sămânță de anxietate și de îngrijorare în mintea copilului.

Așadar, păstrează o atitudine pozitivă și asigură-l pe cel mic că totul va fi bine, iar tu vei fi mereu acolo când are nevoie de tine.

3. Discută cu el după fiecare zi de mers la grădiniță

Primele zile sau săptămâni de grădiniță vin la pachet cu o mulțime de emoții și de experiențe noi pentru copilul tău. Prin urmare, fă-ți timp în fiecare seară pentru o activitate plăcută împreună și o discuție sinceră.

Beți un ceai sau o ciocolată caldă și discutați despre ce a învățat în ziua respectivă, cu cine s-a jucat, ce a mâncat și cum s-a simțit în diferite momente. Încurajează-l să îți spună tot ce are pe suflet. Acest lucru îl va ajuta să treaca mai ușor prin perioada de tranziție, știind că are un sprijin puternic acasă.

4. Asigură-te că are zilnic tot strictul necesar la grădiniță

Fie că este primul an de grădiniță sau nu, cel mic va avea nevoie de o mulțime de rechizite. Emoțiile celui mic se vor accentua atunci când realizează că a uitat acasă anumite obiecte necesare, așa că ajută-l să evite astfel de momente.

Consultă o  listă cu rechizitele necesare pentru grădiniță, apoi cumpără fiecare element și pregătiți împreună, în fiecare seară, pachetul pentru a doua zi. Astfel, micuțului nu îi va lipsi niciodată nimic.

5. Nu îi face promisiuni false și respectă întotdeauna ceea ce ați stabilit

Din încercarea de a-și calma copiii anxioși, mulți părinți inventează povești liniștitoare. Problema acestor povești este că ele sunt false, creează așteptări, pentru ca apoi să dezamăgească și să creeze și mai multă anxietate sau neîncredere în rândul copiilor.

De exemplu, chiar dacă micuțul nu vrea la grădiniță, nu îi spune că mergeți în altă parte, ca apoi să îl lași tot acolo. Îi vei distruge încrederea în tine și îl vei face să fie de zece ori mai temător.

În mod similar, dacă îi promiți că vei veni să îl iei de la grădiniță la ora 12, respectă-ți promisiunea și încearcă să nu întârzii. În caz contrar, cel mic va intra în panică și va avea mereu o urmă de îndoială.

6. EXERSAȚI DESPĂRȚIRILE

O modalitate de a atenua temerile de la grădiniță este să vă extindeți treptat perioadele de separare cu câteva luni înainte de începerea școlii. Scopul este de a crește încet numărul de îngrijitori cu care interacționează copiii, astfel încât să se simtă confortabil cu adulți, alții decât familia imediată și să își dea seama că pot supraviețui fără prezența părinților.  De asemenea, anxietatea unui copil crește dacă faci o prea mare cauza cu privire la plecare sau cum sa iti iei la revedere. Cheia este să stabiliți un model consecvent de a-ți lua rămas bun, astfel încât copilul să știe la ce ritual să se aștepte și să treacă peste timpul de despărțire și să înțeleagă că te vei întoarce cu adevărat.

7. PREGATIȚI TERENUL

Creșterea confortului copilului cu școala ajută la reducerea nervozității, dar nu exagerați noua situație cu comentarii de genul „Ce clasă superbă!” sau „O să fii atât de fericit aici!” Aceste tipuri de comentarii nu atenuează nervozitatea – de fapt, pot provoca mai multă anxietate prin construirea de așteptări false care nu se realizează. Cu câteva zile înainte de marea plecare, duceți-vă copilul la un tur al școlii pentru a găsi locuri cheie precum sala de clasă, locul de joacă, biroul școlii și fântâna cu apă. Multe școli au acum site-uri web care oferă tururi online care arată aspectul școlii.

Pentru majoritatea copiilor, anxietățile de separare sunt normale și vor trece. Cheia este să urmăriți o creștere treptată a încrederii și o diminuare a grijilor. Dacă anxietatea continuă sau crește, consultați profesorul sau consilierul pentru a vedea dacă au sugestii pentru a vă ajuta copilul să se adapteze. Nu uitați că procesul de ajustare poate dura de la o zi la câteva săptămâni, așa că aveți răbdare. A ajuta copilul să învețe să-și ia la revedere și să se descurce cu încredere fără tine este doar o etapă importantă în dezvoltare și o parte a creșterii.

Acestea fiind spuse, pașii de mai sus vă vor ajuta pe fiecare – atât pe tine, cât și pe cel mic – să vă adaptați mai ușor începuturilor noi. Pune-le în aplicare, iar prichindelul va adora mersul la grădiniță!

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!