Românii cred că guvernul are capacitatea, vointa si abilitatile sa combata schimbarile climatice

Bogdan Chirea
0
schimbarile climatice

Cetateni din toata lumea sunt de parere ca guvernele din tarile lor sunt principalele responsabile pentru combaterea schimbarilor climatice (54%), urmate de ONU (40%), potrivit unui nou studiu al Vodafone Institute si realizat de Kantar, care a cuprins 17.000 de oameni din 17 tari, printre care si Romania. Iar digitalizarea este considerata de cei mai multi o solutie pentru atingerea obiectivelor climatice, asa cum au mentionat aproape 65% dintre cei intervievati, rata similara si in randul cetatenilor romani.

Companiile si persoanele fizice sunt considerate la fel de responsabile, alaturi de guverne, in proportie de 39%, pentru combaterea schimbarilor climatice, urmate de organisme supranationale precum Uniunea Europeana sau cea Africana (33%) si ONG-urile (30%) (intrebare cu alegere multipla).

Mai mult de jumatate dintre cei chestionati sunt de acord ca guvernul lor are vointa (58%), abilitatile (58%) si capacitatea (59%) de a aborda schimbarile climatice. In majoritatea tarilor, procentele pentru cele trei categorii sunt aliniate, similar si in Romania, unde peste 40% sunt de acord cu asta. O discrepanta intre vointa si capacitatea de a aborda schimbarile climatice poate fi observata in Brazilia si SUA: cetatenii brazilieni spun ca guvernul lor are mai multa capacitate (60%), dar mai putina vointa (45%), la fel si SUA, cu 65% capacitate si doar 54% vointa. Exista o divizare intre tarile europene: de exemplu, doar 49% dintre francezi spun ca guvernul lor are vointa, desi mai multi cred in capacitatea lui (59%), in timp ce suedezii vad o vointa mai mare (61%), dar o capacitate mai mica (50%) a guvernului lor.

In medie, 80% cred ca reglementarile si masurile guvernamentale stricte sunt inevitabile pentru atenuarea schimbarilor climatice, procent similar si in randul romanilor. Rate ridicate de aprobare pot fi gasite si in China (93%), India (93%) si Kenya (91%). In schimb, in SUA, doar 62% cred in astfel de reglementari, iar cea mai scazuta rata europeana o gasim in Slovenia (70%), urmata de Germania si Spania (ambele 71%). In toate tarile chestionate, primele trei domenii care trebuie sa fie o prioritare pentru guvern atunci cand dezvolta astfel de reglementari stricte sunt industria (34%), agricultura verde (32%) si protejarea biodiversitatii (32%).

Aproape 85% dintre toti participantii la studiu spun ca guvernul ar trebui sa investeasca mai mult in combaterea schimbarilor climatice, Kenya (96%) si Brazilia (94%) sunt in fruntea listei, iar SUA (67%) si Suedia (61%) se pozitioneaza in partea de jos. In general, toate tarile considera ca exista o responsabilitate comuna in privinta costurilor, impartita intre stat, economie si cetateni, idee sustinuta de 45% dintre participanti. In Romania, 38% dintre cetateni cred ca aceste costuri trebuie impartite intre cele trei entitati, pe cand un procent similar, de 34%, sunt de parere ca trebuie sa fie in responsabilitatea statului.

Intrebati despre vointa individuala de a plati mai mult pentru alternative durabile, 86% dintre kenyeni si 88% dintre locuitorii din India sunt de acord, in timp ce doar 61% dintre germani si 57% dintre americanii americani cred in aceasta masura. In Romania, procentul este la mijloc, cu peste 75% dintre romani care ar fi de acord sa plateasca pentru alternative durabile.

In ceea ce priveste rolul digitalizarii, 64% sunt increzatori ca aceasta este o parghie cheie in atenuarea schimbarilor climatice. In India, fiecare al treilea participant la studiu, iar in Egipt si Kenya, fiecare al patrulea, sustine chiar ca digitalizarea este cea mai importanta solutie. In tarile europene, exista o mare incredere din partea majoritatii tarilor ca digitalizarea este esentiala in combaterea schimbarilor climatice. Cele mai mari rate au fost inregistrate in Italia (70%), Romania (64%) si Spania (62%).

Raportul complet poate fi consultat aici.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!