Facebook a eliminat o rețea de conturi false care încearcă să răspândească dezinformarea rusă în legătura cu războiu din Ucraina.
Compania a declarat că a eliminat aproximativ 40 de conturi, pagini și grupuri de pe Facebook și Instagram care au fost detectate în ultimele 48 de ore. De asemenea, compania a lucrat pentru a opri încercările de hacking care vizează militarii ucraineni și oficialii guvernamentali în ultimele zile.
Într-un briefing de duminică seara, directorul Meta pentru perturbarea amenințărilor, David Agranovich, a spus că conturile în cauză nu aveau foarte mulți urmăritori când au fost identificate de cercetătorii de securitate ai companiei. El a spus că conturile au aproximativ 4.000 de urmăritori pe Facebook și aproximativ 500 pe Instagram.
Persoanele false, care vizau oameni din Ucraina, foloseau conturile pentru a susține site-uri de știri false care publicau afirmații care vizează „subminarea guvernului ucrainean și stimularea activităților actorilor ruși”, potrivit Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate al companiei. .
„EI publicaU afirmații despre Occidentul care trădează Ucraina și despre Ucraina că este un stat eșuat”, a spus Agranovich. „De asemenea, au pretins că au sediul la Kiev și s-au pozat în redactori de știri, ca fost inginer aviatic, ca autor al unei publicații științifice.”
Compania a declarat într-un comunicat că investigația sa asupra acestor conturi este în curs de desfășurare, dar că a legat persoanele din spatele conturilor false de o eliminare anterioară a conturilor false în 2020. Cercetătorii de securitate Facebook de la acea vreme au declarat că activitatea a fost urmărită la „persoane din Rusia, regiunea Donbass din Ucraina și două organizații media din Crimeea – NewsFront și SouthFront.”
Separat, cercetătorii Facebook au avertizat că o serie de jurnalişti ucraineni, oficiali militari şi alte persoane publice au fost vizaţi de tentative de hacking în ultimele zile. Activitatea, pe care Facebook o atribuie unei entități cunoscute de cercetătorii de securitate sub numele de „Ghostwriter”, este, de asemenea, menită să răspândească dezinformarea. Facebook a spus că Ghostwriter folosește de obicei atacuri de tip phishing pentru a prelua conturile de e-mail și conturile de rețele sociale pentru a posta dezinformare în timp ce se prezintă drept persoane publice.
„Am detectat încercări de a viza oameni pe Facebook și au postat videoclipuri pe YouTube care prezintă trupele ucrainene ca fiind slabe și predându-se Rusiei, inclusiv un videoclip care pretinde că arată soldații ucraineni predându-se”, a spus Agranovich. Facebook nu speculează cine se află în spatele Ghostwriter, dar alți cercetători au legat atacurile cu Belarus.
Aceste restrictii au loc în timp ce Facebook a încercat să limiteze capacitatea Rusiei de a folosi dezinformarea pe platforma sa. Facebook a declarat săptămâna trecută că formează un centru de operațiuni de securitate pentru a monitoriza situația din Ucraina și pentru a o ajuta să răspundă rapid la amenințări și dezinformare. Rețeaua de socializare a încurajat și oamenii din Ucraina să-și blocheze conturile, iar Gleicher a spus duminică că Facebook va activa și instrumentul său de „blocare a profilului” și în Rusia.
În același timp, Rusia a declarat că intenționează să restricționeze accesul la Facebook în țară, după ce compania a refuzat să elimine verificările de fapt de la instituțiile media de stat ruse. Gleicher, spune că compania nu a văzut semne că serviciile sale sunt blocate cu succes. „Credem că suntem încă accesibili în țară”, a spus el. El a confirmat, de asemenea, că Facebook „blochează complet capacitatea unui număr de entități mass-media de stat ruse de a difuza în Ucraina”.
Când a fost întrebat dacă Facebook se gândește să blocheze mass-media de stat ruse la nivel global – în urma unei interdicții de către UE asupra a două canale importante – Gleicher nu a exclus această posibilitate. „Având în vedere situația și cât de repede se mișcă lucrurile, continuăm să evaluăm o gamă completă de opțiuni.”
Comentariul va fi postat dupa aprobare