O femeie s-a vindecat de HIV după ce a primit un nou transplant de celule stem care a folosit sânge din cordonul ombilical. Se crede că este a treia persoană care s-a vindecat vreodată de virus.
Femeia, care nu a fost numită public, a făcut obiectul unei prezentări la Conferința despre retrovirusuri și infecții oportuniste. Pacientul este de rasă mixtă, ceea ce oamenii de știință spun că creează posibilitatea ca alte persoane din medii rasiale diverse să se vindece de HIV.
Cei doi pacienți anteriori care au fost vindecați de HIV au primit transplant de măduvă osoasă care necesită o potrivire genetică strânsă cu pacientul, potrivit unui comunicat de presă de la Weill Cornell Medicine, unde femeia a fost tratată. Dar sângele din cordonul ombilical este mai ușor accesibil și nu are nevoie de o potrivire atât de strictă.
Femeia avea leucemie și a primit tratamentul cu sânge din cordonul ombilical pentru cancerul ei de la un donator parțial potrivit (adică, nu erau o potrivire perfectă în funcție de rasă și etnie). De asemenea, ea a primit sânge de la o rudă pentru a-și ajuta corpul să-și creeze apărarea imunitară temporară în timpul transplantului.
Povestea femeii este fascinantă și ridică multe întrebări despre o boală incurabilă pentru majoritatea oamenilor.
La nivel macro, tratamentele cu celule stem înlocuiesc sistemul imunitar al cuiva cu cel al altei persoane, spune Thomas Giordano, MD, profesor și șef de boli infecțioase la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, care nu a lucrat cu pacientul.
Acestea sunt „tratamente intense care distrug sistemul imunitar al unei persoane – și, sperăm, cancerul pe care îl tratează”, spune dr. Giordano. „Deoarece HIV trăiește în celulele sistemului imunitar al unei persoane, ucide multe dintre celulele care conțin HIV. Odată ce ucideți măduva osoasă, trebuie să o restaurați cu celule stem, altfel persoana va muri, deoarece nu puteți trăi fără celulele imunitare, trombocitele și globulele roșii pe care le produce măduva osoasă.”
În acest caz particular, celulele stem din sângele din cordonul ombilical au purtat mutația delta 32 a receptorului CCR5, spune Jing-Mei Hsu, MD, Ph.D., specialist în transplant de celule stem la Weill Cornell Medicine, care a tratat cel mai recent pacient vindecat de HIV. . „Când celula stem din cordonul ombilical îi înlocuiește sângele, ea are acum un sistem de sânge care este rezistent la infecția cu HIV”, explică dr. Hsu. „De obicei, atunci când pacienții încetează să-și ia medicamentele antivirale, HIV devine rapid detectabil. În acest caz, pacineta nu a avut tratament timp de 14 luni și nu putem detecta niciun virus HIV chiar și cu cele mai multe teste de ultimă oră.”
„Tulpinile de HIV necesită un co-receptor specific pentru a putea infecta în mod viabil celulele și există indivizi cărora le lipsesc acești receptori”, spune expertul în boli infecțioase Amesh A. Adalja, MD, un savant senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, care nu a lucrat cu pacientul. Când cineva cu leucemie primește potrivirea perfectă pentru transplant, aceasta poate „face pacientul inospitalier pentru HIV”, spune dr. Adalja. Adică, corpurile lor nu mai pot suporta HIV și sunt vindecați de virus.
Acest lucru s-a întâmplat cu primul pacient care a fost vindecat de HIV, Timothy Brown, alias „Pacientul din Berlin”, explică dr. Adalja. El a fost tratat pentru leucemie mieloidă acută (AML) și a primit un transplant de celule stem de la un donator care avea o anomalie genetică rară care conferă celulelor imune pe care HIV le vizează o rezistență naturală la virus, potrivit The Wall Street Journal.
Tratamentul este folosit în mod specific de către medici care distrug sistemul imunitar al unei persoane, de obicei cu chimioterapie. Apoi, ei fac transfuzia de celule stem care conține celule stem rezistente la HIV pentru a înlocui în esență vechiul sistem imunitar.
Tratamentul a avut succes și în 2019 la un bărbat care a fost identificat ulterior drept Adam Castillejo.
HIV, care este prescurtarea de la virusul imunodeficienței umane, vă slăbește sistemul imunitar prin distrugerea anumitor celule care luptă împotriva bolilor și infecțiilor, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Dacă HIV nu este tratat corespunzător, poate duce la sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA).
HIV nu poate provoca simptome, deși poate provoca simptome la două până la patru săptămâni după ce cineva este infectat, spune CDC. Acestea pot include:
- Febră
- Frisoane
- Eczemă
- Transpirații nocturne
- Dureri musculare
- Durere de gât
- Oboseală
- Noduli limfatici umflați
- Ulceratii bucale
Majoritatea oamenilor contractă HIV prin sex anal sau sex vaginal sau prin împărțirea acelor sau a altor echipamente de injectare a drogurilor, spune CDC. Deși nu există niciun remediu care să fie considerat eficient pentru HIV, acesta poate fi controlat cu îngrijirea medicală adecvată.
Comentariul va fi postat dupa aprobare