Rusia își întrerupe o parte din cooperarea cu programele spațiale internaționale ca răspuns la sancțiunile impuse invaziei Ucrainei.
Roscosmos „suspendă” cooperarea cu partenerii europeni cu privire la lansările de la Centrul Spațial din Guyana, ca răzbunare pentru sancțiunile UE.
După cum explică Ars Technica, agenția rusă a anunțat, de asemenea, că retrage personal din portul spațial din Guyana Franceză.
În același timp, Parabolic Arc observă că Rusia încetează participarea NASA la misiunea Venera-D pe Venus, considerând că este „nepotrivit” să continue munca în comun în lumina sancțiunilor.
Venera-D este menit să revigoreze explorarea rusă a lui Venus, trimițând un orbiter și un robot pe planeta infernală în 2029. Încă nu este clar cum va afecta proiectul lipsa implicării SUA, deși Rusia a susținut în 2020 că misiunea sa nu va afecta proiectul pentru ca acesta beneficiaza de „implicare extinsă” din alte țări.
Comisarul spațial al UE, Thierry Breton, a declarat într-o declarație din 26 februarie că decizia Rusiei privind portul spațial nu va afecta serviciile pentru rețelele de sateliti Copernicus și Galileo. Cu toate acestea, acest lucru ar putea complica lansările viitoare pentru oricare dintre proiecte.
Rachetele Ariane 5 rămase din Europa sunt deja rezervate, iar Ariane 6 nu va fi gata până în 2023 sau mai târziu. UE probabil că nu va avea acces la rachetele rusești Soyuz dacă are nevoie de o lansare în scurt timp și ar putea fi nevoită să apeleze la companii precum SpaceX.
Rusia nu și-a rupt toate parteneriatele. Deocamdată este încă implicata în Stația Spațială Internațională, deși ar putea pleca pentru a-și înființa propria unitate. Chiar și așa, acum este clar că țara este dispusă să limiteze eforturile științifice în spațiu pentru a-și pedepsi oponenții politici.
Comentariul va fi postat dupa aprobare