Sfaturi de la specialiști pentru o cafea espresso perfectă

Bogdan Chirea
0
cafea espresso

Cafeaua este o băutură iubită de extrem de mulți oameni nu numai pentru aroma acesteia ci și pentru efectul energizant al cofeinei. Practic, cafeaua ne ajută să ”ne trezim” și să avem mai multă energie pe parcursul zilei. 

Pe lângă efectul energizant, consumul de cafea are și alte beneficii pentru sănătate, precum:

  • Crește nivelul de energie și stimulează funcțiile creierului;
  • Accelerează metabolismul și grăbește procesul de ardere a grăsimilor;

Există mai mulți factori care influențează aroma și gustul cafelei, cum ar fi modul de preparare, gradul de prăjire a boabelor, nivelul de măcinare, condițiile de păstrare iar pentru a profita de toate beneficiile cafelei, cei de la Coffepoint au câteva recomandări pentru a cumpăra întotdeauna cea mai bună cafea boabe.

Unde găsești o cafea boabe de bună calitate?

Dacă vrei să cumperi cafea boabe de calitate, caută un magazin de specialitate, pentru că ai mari șanse să găsești o cafea proaspătă, exact pe gustul tău. Atunci când îți alegi o cafea boabe, poți ține cont de următoarele aspecte:

Data prăjirii boabelor de cafea - de regulă, cafeaua proaspăt prăjită are un gust mult mai intens și o aromă bogată. Alegând o cafea boabe proaspăt prăjită, te vei bucura de o băutură mult mai aromată și cu un gust mai intens.

Țara de proveniență a boabelor - verifică pe eticheta numele zonei în care au fost cultivate boabele de cafea. De asemenea, ar trebui să cauți pe etichetă informații despre data la care au fost recoltate boabele.

Dacă este depozitată în mod corespunzător, cafeaua își păstrează aroma pentru mai mult timp însă dacă nu este depozitată corect, gustul acesteia este afectat, deoarece:

  • Imediat după ce boabele au fost prăjite, acestea își modifică structura chimică;
  • Boabele de cafea eliberează dioxid de carbon, iar uleiurile din compoziția lor oxidează, ceea ce duce la pierderea aromei.

Așadar, dacă vrei să consumi o cafea aromată, trebuie să o prepari într-un interval de aproximativ 14 zile de la prăjire. Dacă obișnuiești să bei cafea la ibric, trebuie să folosești boabele chiar din prima săptămână în care au fost prăjite.

În schimb, dacă prepari cafeaua la espressor, ar fi bine să folosești boabele după o săptămână de la prăjire, pentru a avea un gust mai bun.

Ce alegem - cafea Arabica sau Robusta?

Există mai multe specii de cafea, însă cele mai cunoscute sunt Arabica și Robusta. Boabele Arabica sunt cultivate la altitudini mari și sunt mai scumpe, deoarece au o aromă complexă. Gustul boabelor Arabica este fin, puțin acid și ușor amar, cu note de caramel.

Boabele de cafea Arabica sunt cultivate, de regulă, în America de Sud și Africa iar unul din cele mai cunoscute și mai apreciate soiuri de Arabica este Blue Mountain - Jamaica.

Cafeaua Robusta are un preț mai mic decât cafeaua Arabica, boabele sunt mai mari și rotunde, cultivată la altitudini mici, iar costurile de recoltare sunt reduse. Are un gust puternic și amărui, de aceea este folosită, în special, la prepararea cafelelor de tip espresso iar conținutul de cafeină este mai ridicat decât în cazul Arabica.

Robusta este cultivată cu precădere în Asia dar este cultivată și în unele zone ale Braziliei.

Gustul cafelei este influențat de țara de proveniență a boabelor?

Pentru a putea cumpăra o cafea pe gustul tău, trebuie să știi în ce regiuni ale lumii se cultivă cele mai bune boabe dar și faptul că gustul acestora poate fi influențat de tipul de sol, climat, altitudine și în final de gradul de prăjire al boabelor.

Boabele cultivate în țări precum Columbia, Panama, Peru, Costa Rica și Brazilia au o aciditate crescută o și aromă fină iar dacă vrei să bei o cafea cu o aromă intensă, atunci alege boabe care sunt prăjite ușor spre mediu.

Cafeaua cultivată în locuri din Asia sau Indonezia are o aciditate scăzută iar subtonurile florale se simt atunci când boabele de cafea sunt prăjite intens.

Boabele cultivate în Africa și Orientul Mijlociu au o aromă de intensitate medie cu note de ciocolată și citrice iar aceste note se simt cel mai bine atunci când boabele sunt intens prăjite.

Tipul de prăjire al boabelor de cafea

Gustul cafelei este influențat, foarte mult, de tipul de prăjire a boabelor care poate fi unul din următoarele:

  • Prăjire americană - se referă la boabele prăjite mediu care au o aromă moderată, nici prea slabă, nici prea puternică;
  • Prăjire franceză - boabele de cafea sunt prăjite mai mult timp până capătă o culoare maro ciocolatie;
  • Prăjire italiană - se folosește, de obicei, pentru prepararea unui espresso, deoarece boabele sunt mai aromate și au o culoare închisă;
  • Prăjire europeană - reprezintă un amestec între prăjirea intensă (⅔) și prăjirea moderată (⅓)
  • Prăjire vieneză - un amestec între prăjirea intensă (⅓) și prăjirea moderată (⅔).

Cafeaua cu arome - unde o găsim?

Probabil ai observat că există în magazine cafea cu aromă de vanilie, ciocolată, alune, mentă, scorțișoară etc. O mare parte dintre aceste arome pot fi regăsite și în unele boabe de cafea, însă nu sunt la fel de pronunțate.

Pentru a modifica gustul cafelei, producătorii adaugă arome sub formă lichidă după ce prăjesc boabele. De asemenea, unii preferă să adauge arome sub formă de pudră în cafeaua măcinată.

Cafeaua cu arome poate fi găsită în magazinele de cafea, unde, de regulă, sunt disponibile spre vânzare o multitudine de sortimente de boabe de cafea. Trebuie doar să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai mult.

Cum se depozitează corect cafeaua boabe?

Am precizat deja în rândurile anterioare că boabele de cafea trebuie consumate într-un timp cât mai scurt de la prăjire iar dacă vrei să servești în fiecare zi o cafea aromată și proaspătă, trebuie să o depozitezi corect. Aceste trucuri simple îți vor fi de ajutor:

  • Depozitează boabele de cafea într-un recipient uscat, închis etanș pentru a împiedica aerul să oxideze uleiurile din boabe;
  • Nu depozita niciodată cafeaua într-un recipient transparent;
  • Evită să depozitezi cafeaua într-un loc umed și călduros.

Tipuri de băuturi pe bază de cafea

Cele mai populare băuturi pe bază de cafea au fost inventate în Italia. Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de cafea italiană:

  • Cafe Latte - această cafea cu multă spumă se prepară din unul sau două shot-uri de espresso și lapte.
  • Cappuccino - este o băutură compusă din mai multe straturi, care-i oferă o aromă și o textură deosebită. Primul strat conține un shot de espresso, al doilea strat este compus din lapte aburit, iar ultimul este format din lapte spumat.
  • Espresso - deși este folosit la prepararea unui număr mare de specialități de cafea, espresso poate fi băut ca atare. Nu conține lapte sau alte ingrediente.
  • Mocha - este o cafea latte ce conține ingrediente extra precum cacao, sirop sau pudră de ciocolată.

Alte tipuri de cafea

Mai există și alte băuturi pe bază de cafea, care sunt destul de renumite:

  • Americano - se prepară dintr-un shot de espresso și o cantitate mare de apă fierbinte. Această băutură este foarte populară în America.
  • Irish Coffee - se obține prin combinarea cafelei cu whiskey irlandez, zahăr și frișcă.

Dacă vrei să te bucuri în fiecare zi de o cafea aromată, cremoasă și cu gust intens, alege să folosești boabe de foarte bună calitate, achiziționate dintr-un magazin de specialitate.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!