Telescopul spațial James Webb surprinde primele imagini ale unei stele

Bogdan Chirea
0
james webb

Telescopul spațial James Webb a surprins în sfârșit prima sa imagine a unei stele - sau mai bine zis, imagini. NASA a distribuit un mozaic de imagini ale unei stele realizate folosind cele 18 segmente ale oglinzii primare. 

Aceasta pare o colecție aparent aleatorie de puncte neclare, dar exact la asta se aștepta echipa misiunii. Imaginile îi vor ajuta pe oamenii de știință să finalizeze procesul îndelungat de aliniere a oglinzii folosind camera cu infraroșu apropiat sau NIRCam a telescopului. Prima fază este aproape finalizată.

Imaginile au venit dintr-un efort de 25 de ore care a îndreptat telescopul spațial James Webb către 156 de poziții diferite și a produs 1.560 de imagini cu senzorii NIRCam. Echipa a creat mozaicul folosind semnătura fiecărui segment de oglindă într-un singur cadru. Artefactele vizuale provin din utilizarea camerei cu infraroșu la temperaturi mult peste condițiile frigide de care telescopul va avea nevoie pentru observația științifică. Și ceea ce vedeți aici nu este întregul mozaic - instantaneul cu rezoluție completă este de peste doi gigapixeli.

NASA a oferit, de asemenea, o privire rară din lumea reală a  telescopului Webb în acțiune. Agenția a oferit un „selfie” al oglinzii primare creat de o lentilă de imagistică a pupilei de la NIRCam. Și acest lucru este neclar, dar oferă o privire valoroasă asupra oglinzii complet desfășurate și ajută la explicarea importanței alinierii. Observați cum doar un segment este luminat puternic de o stea? Este singurul aliniat cu acel corp ceresc - va dura ceva timp până când toate segmentele vor funcționa în concret.

Cercetătorii se așteaptă la primele imagini utile din punct de vedere științific de la acest telescop în vară. Este rezonabil să presupunem că acele imagini vor fi considerabil mai incitante, mai ales că încep să ofere o imagine despre universul timpuriu. Totuși, ceea ce vedeți aici demonstrează starea de sănătate a telescopului și sugerează că nu vor fi prea multe probleme în lunile următoare.



Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!