Ce rol joacă cripto-ul în războiul din Ucraina?

Bogdan Chirea
0
cripto ucraina

În timp ce rubla Rusiei cedează sub efectul sancțiunilor, Bitcoin și alte monede digitale sunt în creștere, stârnind speculații că utilizarea lor ar putea ajuta Moscova să ocolească blocada economică a Occidentului.

Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat o serie de sancțiuni economice din partea guvernelor din întreaga lume, ducând moneda rusă la minime record și ridicând spectrul hiperinflației.

Între timp, tranzacționarea cripto a crescut, Ucraina solicitând donații în monede digitale pentru a-și susține efortul de război și strângând până acum 35 de milioane de dolari (31,5 milioane de euro), potrivit firmei de analiză blockchain Elliptic.

Capitalizarea de piață a Bitcoin la nivel mondial o depășește acum pe cea a rublei, potrivit datelor de la CoinMarketCap.

Asta înseamnă că toate monedele Bitcoin tranzacționate la nivel mondial valorează, împreună, mai mult decât toate rublele aflate în circulație în întreaga lume.

Moneda rusă se află în prezent pe locul 17 ca valoare de piață, după bahtul thailandez și peso mexican.

Rubla valorează acum chiar mai puțin decât Dogecoin, o criptomonedă care a fost creată inițial ca o glumă, care își bate joc de speculațiile sălbatice din jurul criptomonedelor.

Întrucât tot mai mulți ruși ar putea fi acum tentați să-și convertească banii în criptomonede, oficialii ucraineni au făcut apel la schimburile cripto pentru a bloca utilizatorii ruși și a îngheța activele legate de aceștia. Multe schimburi au respins apelurile, altele au refuzat să comenteze.

Criptomonedele sunt prin concepție o modalitate de a ocoli instituțiile financiare tradiționale, iar succesul lor tot mai mare a făcut ca guvernele occidentale să fie nervoase.

Rusia este deja al treilea cel mai mare miner de Bitcoin din lume. Și Iranul a folosit exploatarea Bitcoin în trecut pentru a ocoli embargourile comerciale.

Oficialii Uniunii Europene admit că mineritul și tranzacționarea criptografică ar putea fi folosite pentru a submina sancțiunile împotriva Rusiei și spun că analizează acest lucru.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!