Nivelul mării crește rapid. Rata cu care cresc aceste niveluri s-a dublat, de la 0,06 inci (1,4 milimetri) anual în cea mai mare parte a secolului al XX-lea la 0,14 inci (3,6 milimetri) pe an din 2006 până în 2015, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă din SUA.
NOAA prezice că nivelul mării va crește probabil cu cel puțin 0,3 m peste nivelul observat în 2000 până la începutul secolului următor, în timp ce Grupul Interguvernamental al Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice estimează că acestea vor crește între 40 și 63 de centimetri până în 2100.
Dacă nivelul mării ar crește în această măsură, ar putea face ravagii pe tot globul. Aproximativ 250 de milioane de oameni, de pe toate continentele, ar putea fi „afectați direct” până în 2100, potrivit unui studiu din 2019 din revista Nature Communications.
Deci, există țări, orașe sau state care vor dispărea complet în timpul vieții noastre și se poate face ceva pentru a preveni dezastrul?
„Dacă dispar orașele sau țările depinde dacă noi, ca oameni, facem ceva pentru a contracara amenințarea”, a declarat Gerd Masselink, profesor de geomorfologie de coastă la Universitatea din Plymouth din Regatul Unit, într-un e-mail pentru Live Science. „Majoritatea Țărilor de Jos se află deja sub nivelul mării, dar nu dispare, deoarece olandezii își construiesc și își mențin apărarea de coastă”.
Care țări vor fi cele mai afectate?
În primul rând, să ne uităm la țările cu cele mai joase altitudini.
Potrivit Uniunii Oamenilor de Știință Preocupați (UCS), Maldivele, formate din 1.200 de insule mici de corali și găzduind aproximativ 540.000 de oameni, este cea mai plată țară de pe Pământ, cu o altitudine medie de doar 1 m. În cazul în care Maldive experimentează o creștere a nivelului mării de ordinul a doar 45 cm, acestea vor pierde aproximativ 77% din suprafața sa de uscat până în 2100, potrivit UCS.
O altă țară cu o altitudine medie extrem de scăzută - în jur de 1,8 m deasupra nivelului mării - este Kiribati. Această mică insulă din inima Pacificului, cu o populație de aproape 120.000 de locuitori, ar putea pierde două treimi din pământ dacă nivelul mării va crește.
De fapt, aproape toți cei care locuiesc pe o insulă din Pacific este probabil să fie grav afectați de creșterea nivelului mării. Aproximativ 3 milioane de locuitori ai insulelor Pacificului trăiesc pe o rază de 10 km de coastă și, prin urmare, ar putea fi nevoiți să se mute înainte de sfârșitul secolului, potrivit Science and Development Network, o organizație nonprofit axată pe facilitarea învățării științifice.
Creșterea nivelului mării a dus deja la dispariția a cel puțin cinci „insule de recif ” care făceau anterior parte din Insulele Solomon, „alte șase insule se confruntă cu o recesiune severă a țărmului”, potrivit unui studiu din 2016 din revista Environmental Research Letters. .
Aceste insule din Pacific, deși foarte în pericol, tind să aibă populații relativ mici. Deci, ce națiuni mai mari ar putea fi lovite cel mai greu?
Țara în care cei mai mulți oameni vor fi potențial afectați de schimbarea nivelului mării este China, cu 43 de milioane de oameni în locații de coastă precare. Alte țări care se confruntă cu probleme majore legate de creșterea nivelului mării includ Bangladesh, unde 32 de milioane de oameni vor fi expuși riscului până în 2100 și India, cu 27 de milioane, potrivit proiectului Life Adaptate, finanțat de Uniunea Europeană.
Așadar, în timp ce diverse țări din întreaga lume sunt pregătite să vadă direct consecințele creșterii nivelului mării până la sfârșitul secolului și multe milioane vor fi afectate, pare puțin probabil ca vreo țară, chiar și cele cu altitudini foarte joase, să dispară în întregime prin 2100 - deși ar putea fi doar o chestiune de timp până când unele vor fi "înghițite" de ocean.
Ce orașe ar putea fi afectate ?
Deși nicio țară nu va fi devorată până în 2100, numeroase orașe mari riscă foarte mult să fie inundate. Unul dintre cele mai clare exemple de creștere a nivelului mării care provoacă dificultăți semnificative în lumea reală este Jakarta, capitala Indoneziei.
Jakarta, care găzduiește aproximativ 10 milioane de oameni, a fost numit de BBC „cel mai rapid oraș din lume”; se scufundă cu 5 până la 10 cm în fiecare an din cauza „drenării excesive a apelor subterane”, potrivit Earth.org, o organizație nonprofit de mediu cu sediul în Hong Kong.
Când este cuplată cu creșterea nivelului mării, aceasta este o rețetă pentru dezastru. Potrivit Forumului Economic Mondial, o mare parte din Jakarta ar putea fi sub apă până în 2050. De fapt, situația din Jakarta este atât de gravă încât este înlocuită drept capitală a Indoneziei de Nusantara, un oraș care va fi construit în curând pe coasta de est a Borneo. la aproximativ 2.000 km de Jakarta.
Dar Jakarta este departe de a fi singurul oraș cu un viitor incert. Potrivit Forumului Economic Mondial, până în 2100, Dhaka, Bangladesh (cu o populație 22,4 milioane); Lagos, Nigeria (populație 15,3 milioane); și Bangkok, Thailanda (populație 9 milioane) ar putea fi, de asemenea, înecate în întregime sau să aibă suprafețe vaste de pământ sub apă și inutilizabile.
Creșterea nivelului mării este, de asemenea, probabil să aibă un impact major asupra Statelor Unite. Pe baza previziunilor recente, multe orașe din SUA s-ar putea confrunta cu probleme serioase până în 2050, cu suprafețe vaste de teren potențial imposibil de locuit.
Potrivit NOAA, „în multe locații de-a lungul coastei SUA, inundațiile cauzate de maree înaltă sunt acum cu 300% până la peste 900% mai frecvente decât în urmă cu 50 de ani”, ceea ce sugerează că nivelul mării este un motiv valid de îngrijorare.
Orașul New York este cel mai expus riscului, potrivit cercetărilor de la Climate Central. Raportul afirmă că, până în 2050, aproape jumătate de milion (426.000) de newyorkezi vor locui pe „terenuri amenințate”. Vulnerabilitatea New York-ului la inundații a fost văzută clar în 2012, când orașul a fost puternic afectat de uraganul Sandy. Cel puțin 43 de persoane din oraș au murit în urma furtunii, aproximativ un sfert de milion de vehicule au fost distruse și au existat „daune și pierderi” în valoare de cel puțin 32 de miliarde de dolari, a spus guvernatorul de atunci, Andrew Cuomo.
Cu toate acestea, în ceea ce privește susceptibilitatea la inundații, Florida pare să fie cu siguranță statul care este cel mai greu afectat. Potrivit cercetărilor Climate Central, 36 din cele 50 de orașe din SUA care sunt cele mai vulnerabile la inundațiile de coastă se află în Florida.
Deci, ce se poate face? Sunt aceste orașe și țări condamnate sau pot fi salvate?
Țările care investesc în infrastructură, cum ar fi Țările de Jos, pot evita unele efecte ale inundațiilor. Dar unele investiții, precum cele propuse în Florida, nu pot fi aplicate peste tot. De exemplu, restaurarea mangrovelor, așa cum sugerează The Nature Conservancy, și extinderea recifelor de corali, sunt viabile numai în anumite regiuni climatice. În plus, astfel de măsuri sunt costisitoare.
În timp ce țări precum Statele Unite ar putea să investească în proiecte de protecție a coastelor - și au capacitatea de a învăța prin încercare și erori - majoritatea națiunilor în curs de dezvoltare nu au același lux. În comparație cu țări precum Țările de Jos și Statele Unite în ceea ce privește puterea financiară pentru a implementa astfel de proiecte, Bangladesh, de exemplu, nu se află într-o poziție atât de norocoasă.
Deci, un factor cheie în determinarea dacă un oraș sau o țară va dispărea nu este neapărat rata de creștere a nivelului mării, ci mai mult capacitatea unui oraș sau a unei țări de a aborda problema și de a dezvolta apărare pe termen lung.
Comentariul va fi postat dupa aprobare