La doi ani după pandemia de coronavirus, CEO-ul producătorului de vaccinuri Pfizer, Albert Bourla, a vorbit luni în cadrul conferinței fizice SXSW despre existența într-o lume cu COVID-19.
„Cred că putem trăi cu virusul, așa cum trăim cu sute de viruși chiar acum”, a spus Bourla.
Pe măsură ce oamenii continuă să fie din ce în ce mai obosiți în legătură cu măsurile de protecție precum purtarea unei măști și distanțarea socială, virusul se va răspândi în continuare, a spus el. În același timp, el a semnalat apariția tratamentelor orale pentru COVID-19 și probabilitatea ca mulți oameni să contracteze în continuare virusul, poate pentru că au omis un rapel, nu s-au vaccinat niciodată sau sunt expuși la cineva care nu este vaccinat.
„De aceea, tratamentele pot juca un rol imens”, a spus el, remarcând, de asemenea, modul în care Pfzier își propune să facă din vaccin o precauție anuală, cum ar fi vaccinul antigripal. Cu toate acestea, el nu se așteaptă ca numărul de oameni care doresc să respecte o recomandare anuală de vaccinare să fie mare.
România a renunțaț brusc, după doi ani de zile la orice restricții referitoare la COVID-19 și folosește în continuare măsuri de recomandare. Opinia publică a reacționat în mod diferit, unii privind cu scepticism ridicarea acestor restricții.
Ministrul Sănătății din România a anunțat și el că vaccinarea COVID-19 va deveni un proces anual recomandat, la fel ca vaccinarea antigripală. De altfel, medicii de familie urmează să preia o parte din sarcini cu privire la evaluarea pacienților și vaccinarea COVID.
Între timp, după creșterea variantei Omicron în ultimele luni, numărul cazurilor a început să scadă în SUA dar și în România. Dacă România a renunțat brusc săptămâna trecută la toate restricțiile, în timp ce toate cele 50 de state din SUA au renunțat la purtarea obligatorie a măștii.
În timpul discursului său, Bourla a discutat și despre diferența dintre lucrul cu administrațiile Trump și Biden, spunând că Pfizer s-a confruntat cu presiuni din partea taberei Trump pentru a accepta bani de la Operațiunea War Speed, inițiativa federală creată pentru a accelera dezvoltarea și răspândirea COVID-19. O verificare a faptelor CNN a remarcat că, deși Pfizer nu a acceptat bani, compania a lucrat cu programul în alte moduri.
Numeroase studii indică că eficacitatea vaccinurilor COVID-19 scade în timp, iar oficialii americani din domeniul sănătății continuă să recomande o a doua vaccinare de rapel pentru populația generală.
„Potențiala solicitare pentru o doză suplimentară – o a patra doză pentru ARNm sau o a treia injecție pentru Johnson & Johnson – este monitorizată cu mare atenție în timp real”, a declarat Dr. Anthony Fauci, consilier medical șef al Casei Albe, într-un februarie. briefing de presă.
FDA se pregătește să autorizeze o a patra doză de vaccin în toamna anului 2022, potrivit The Wall Street Journal.
Oficialii din domeniul sănătății din Israel, Germania, Marea Britanie, Suedia și alte țări recomandă deja un al patrulea rapel pentru persoanele cu anumite afecțiuni sau de o anumită vârstă.
Bourla a adăugat că orice strategie privind vaccinaările suplimentare trebuie să fie coordonată cu atenție „astfel încât să oferim cu toții lumii o imagine coerentă, mai degrabă decât confuzie”.
„Protecția pe care o primim de la a treia [doză] este suficient de bună – de fapt, destul de bună pentru spitalizări și decese”, a spus dr. Bourla. Dar, „nu este atât de bună împotriva infecțiilor” cu omicron și „nu durează foarte mult”. El a raportat că Pfizer „lucrează cu multă sârguință” pentru a veni cu o nouă doză care să protejeze împotriva tuturor variantelor și să ofere protecție de durată.
La doi ani de la izbucnirea pandemiei, cazurile de COVID-19, spitalizările și decesele au scăzut dramatic în ultimele câteva săptămâni. Autoritățile declară că sunt pregătite să trateze în continuare cazurile de COVID.
Aproximativ 65% dintre americani sunt complet vaccinați, iar aproximativ 29% sunt atât vaccinați, dar au primit și o doza booster. Cazurile au scăzut de aproape două luni, media zilnică din SUA scăzând cu aproximativ 40% doar în ultima săptămână. De asemenea, spitalizările au scăzut, cu aproape 30%. Oblihgativitatea purtării măștilor dispare – chiar și oficialii federali din domeniul sănătății au încetat să le mai poarte – și președintele american Joe Biden a spus că este timpul ca oamenii să se întoarcă la birouri și la multe aspecte ale vieții pre-pandemice.
Altfel spus, ridicarea restricțiilor în România nu a fost chiar atât de nechibzuită pe cât încearcă unii să o prezinte.
Comentariul va fi postat dupa aprobare