Panama a declarat că natura are „dreptul de a exista” într-o nouă legislație inovatoare.
După un an de dezbateri în Adunarea Națională a țării, președintele Laurentino Cortizo a semnat noua hotărâre săptămâna trecută.
Noua lege acordă naturii „dreptul de a exista, de a persista și de a-și regenera ciclurile de viață”, ceea ce înseamnă că parlamentul din Panama va trebui acum să ia în considerare impactul legilor și politicilor sale asupra lumii naturale.
Legislația, care va intra în vigoare în 2023, cere ca politicile viitoare ale guvernului să respecte drepturile ecosistemelor din Panama, inclusiv pădurile tropicale, râurile și mangrovele sale. Parlamentul țării va fi, de asemenea, obligat din punct de vedere legal să promoveze drepturile naturii prin politicile sale externe.
Textul legislativ definește natura ca „o comunitate unică, indivizibilă și autoreglabilă de ființe vii, elemente și ecosisteme interconectate între ele, care susține, conține și reproduce toate ființele”.
Panama se alătură acum unor țări precum Columbia, Noua Zeelandă, Chile și Mexic, care au acordat naturii protecție juridică, fie prin constituțiile lor, fie prin sistemul judiciar.
În februarie, Italia a făcut și protecția mediului parte a constituției sale. Drept urmare, parlamentul italian trebuie să lucreze acum pentru a proteja ecosistemele țării pentru generațiile viitoare. Noua lege include și protecția animalelor.
Râurilor din Bangladesh li s-a acordat protecție legală. În 2019, Curtea Supremă a înființat Comisia Națională pentru Conservarea Râurilor, dând tuturor râurilor dreptul la viață. Acum, dacă cineva provoacă daune mediului unui râu, reprezentanții săi legali umani pot da în judecată în numele lui.
Alte țări care au acordat râurilor statut legal includ Australia și India, unde fluviilor Gange și Yumana li se oferă protecție specială.
Comentariul va fi postat dupa aprobare