Primul medicament sub formă de pastilă recomandat de OMS împotriva COVID-19

Bogdan Chirea
0
pastila covid-19

Un grup al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a recomandat utilizarea unei pilule anti-covid pentru a trata persoanele cu risc crescut de spitalizare.

Este primul medicament antiviral oral inclus în ghidul de tratament al OMS pentru COVID-19.

Pilula, numită molnupiravir, a fost dezvoltată de compania farmaceutică americană Merck și este cunoscută și sub numele de marcă Lagevrio.

Cum funcționează pilula Merck anti-covid?

Este un medicament antiviral care vizează enzima pe care coronavirusul o folosește pentru a se replica.

Prin introducerea erorilor în codul genetic al virusului, medicamentul îi încetinește capacitatea de a se reproduce și de a se răspândi în corpul uman.

Folosit cât mai devreme posibil după infecție, poate ajuta la prevenirea apariției simptomelor mai severe.

Se recomandă administrarea de două ori pe zi timp de cinci zile după apariția simptomelor virusului.

OMS a spus că, deoarece este un medicament nou cu puține date de siguranță, recomandă „monitorizarea activă a siguranței medicamentelor, împreună cu alte strategii de atenuare a potențialelor daune”.

De asemenea, din acest motiv, recomandă medicamentul doar pentru cei cu cel mai mare risc de spitalizare, cum ar fi cei care nu au primit un vaccin COVID-19, persoanele în vârstă, persoanele cu imunodeficiențe și persoanele care trăiesc cu boli cronice.

Recomandarea se bazează pe date noi din șase studii randomizate controlate care au implicat 4.796 de pacienți, cel mai mare set de date pentru acest medicament până acum.

Dovezile din aceste studii sugerează că molnupiravir reduce riscul de internare în spital - cu 43 mai puține internări la 1.000 de pacienți cu cel mai mare risc - și timpul până la rezolvarea simptomelor cu o medie de 3,4 zile mai puține.

De asemenea, sugerează un efect mic asupra mortalității, cu 6 decese mai puține la 1.000 de pacienți.


Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu a aprobat încă medicamentul pentru utilizare și revizuirea acestuia este în curs de desfășurare. Cu toate acestea, Regatul Unit și SUA au acordat aprobarea la sfârșitul anului trecut.

Cererea pentru pilula Merck a fost slabă în SUA din cauza eficacității scăzute raportate și a preocupărilor legate de siguranță.

Un studiu de anul trecut al companiei farmaceutice a constatat că medicamentul reduce riscul de spitalizare cu 30%.

Rezultatele unui studiu de fază a treia cu molnupiravir au fost publicate de cercetătorii indieni pe 18 februarie. Acesta a inclus 1218 pacienți cu COVID și a constatat că pilula a redus riscul de spitalizare cu 65%.

OMS a remarcat, de asemenea, că problemele legate de cost și disponibilitate asociate cu molnupiravir pot face ca accesul în țările cu venituri mici și medii să provoace și să exacerbeze inechitatea în sănătate.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!