Cercetătorii din Dubai caută secrete pentru a susține viața pe Pământ și pe Marte

Bogdan Chirea
0
desert

Capacitățile nisipului sunt explorate mai mult ca niciodată, pe măsură ce deșertificarea are impact asupra globului și solul Pământului este transformat într-un amestec infertil de praf și nisip.

Cu 75% din pământ devenit deșert, Emiratele Arabe Unite au supraviețuit unor astfel de medii dezgropate de milenii și au profitat de beneficiile sale ascunse, ceea ce atrage atenția oamenilor de știință internaționali, conform Euronews.

Nisipul este deja a doua cea mai folosită resursă naturală și neregenerabilă după apă. El este modificat pentru a face produse de zi cu zi, de la sticlărie și produse cosmetice simple la panouri solare de înaltă tehnologie, ecrane pentru telefoane mobile și microcipuri de siliciu.

Utilizarea sa cea mai populară este în construcții, ca componentă principală a betonului și mortarului.

Până la 50 de miliarde de tone de agregate de construcție, inclusiv nisip și pietriș, sunt extrase din Pământ în fiecare an, conform World Wildlife Fund în 2018.

Acest lucru îl face cel mai exploatat material din lume - și a ajuns să se epuizeze rapid.

Lumea a cheltuit aproximativ un miliard de euro pentru a importa siliciu și cuarț în 2019, iar Emiratele Arabe Unite au fost al patrulea cel mai mare importator după Canada, China și, respectiv, Japonia.

În ciuda faptului că sunt o țară acoperită de dune, boabele de nisip nu au densitatea și rugozitatea pentru a forma materiale de construcție, ceea ce îi face pe oameni de știință să experimenteze cu tehnologia și organisme vii pentru a transforma boabele deșertului în cărămizi solide.

Pe măsură ce lumea se confruntă cu o criză de nisip din cauza epuizării rapide a nisipului de calitate, oamenii de știință din industrie devin creativi cu soluțiile lor.

În 2018, un start-up fondat de studenți de la Colegiul Imperial din Londra a declarat că este capabil să transforme granulele fine de nisip din deșert în cărămizi solide.

Mai bine decât betonul, a afirmat că componenta lor de construcție este mai versatilă prin faptul că poate fi colorată, remodelată și refolosită sau poate fi topită într-un material biodegradabil.

Oamenii de știință de la Universitatea Wollongong din Dubai cercetează metode care folosesc funcțiile enzimelor pentru a solidifica nisipul deșertului.

„Folosim un microorganism care procesează ureea”, a declarat pentru Euronews dr. Stephen Wilkinson, șeful Clusterului de cercetare în orașe inteligente și durabile, Universitatea Wollongong din Dubai.


El a adăugat că acest proces creează o enzimă pentru hidroliza ureei, care, cu o sursă adăugată de calciu, poate duce la rezultate inovatoare.

„Acest lucru provoacă precipitarea carbonatului de calciu care poate acționa ca un lipici între boabele de nisip sau un ciment între boabele de nisip și poate crea blocuri de construcție.”

Acest proces este prea lent și costisitor pentru a fi practic, potrivit Dr. Wilkinson, care spune că poate dura aproape o zi pentru a crea un singur bloc cu această metodă.

El cercetează enzime mai controlabile din surse mai ieftine, cum ar fi fasolea, soia și semințele de pepene verde, care pot face treaba în aproximativ o jumătate de oră.

El spune că nu există nicio clădire care să fi fost construită folosind această metodă, dar că într-o zi aceste descoperiri ar putea oferi soluții la problemele aflate la ani lumină distanță.

„Puteți folosi nisipul disponibil local pe planeta respectivă și îl puteți întări cu microorganismele”, a spus Dr. Wilkinson, citând Marte și Luna ca exemple probabile.

Deșertificarea cauzată de defrișări, pășunat excesiv și construcții continuă să distrugă ecosisteme întregi și terenurile arabile pentru agricultură.

UE cheltuiește zeci de miliarde de euro anual pentru a contracara pierderea dramatică de apă dulce și culturi, conform Comisiei Europene, pe măsură ce populația și consumul cresc.

De aproape două decenii, Centrul Internațional pentru Agricultură Biosalină (ICBA) din Dubai a explorat modul în care flora și fauna pot supraviețui în zone cu calitate scăzută a apei și a solului în climate nefavorabile numite „medii marginale”.

„Avem deja 1,7 miliarde de oameni în acest moment sau mai mulți care trăiesc în astfel de medii, dar odată cu convertirea și deșertificarea mai multor locuri, tot mai multe locuri vor arăta ca cele făcute din Emiratele Arabe Unite, munca ICBA devenind mai importantă pentru restul lumii”, a spus Mai Shalaby, curatorul instituției al Muzeului Solului din Emirate.

Centrul de cercetare cercetează minuțios mai multe aspecte pentru a adapta mediile marginale și a le face capabile să susțină viața.

Una dintre tehnicile sale implică creșterea cantității de bacterii și ciuperci din sedimentele deșertului pentru a crea o rețea mai puternică de apă și nutrienți pentru a hrăni plantele.


De asemenea, se îmbunătățește o practică veche de 2000 de ani de a converti deșeurile abundente de palmier de curmale din regiune în biochar.

Acest cărbune este produs prin arderea bio-reziduurilor de palmier într-un balsam nutritiv dens pentru sol, adăugând carbon, un element esențial pentru a transforma nisipul într-un sol care susține viața.

Compania de tehnologie climatică „Desert Control” încearcă să accelereze acest proces de a face nisipul mai primitor pentru vegetație cu nano-argilă lichidă sau LNC.

Se spune că amestecul lor miraculos poate transforma nisipul deșertului în pământ fertil de însămânțat și plantat în aproximativ șapte ore în loc de șapte ani în mod natural, în timp.

Această tehnologie acoperă boabele de nisip pentru a crea micropori și tensiune superficială ca o plasă care poate împiedica scurgerea apei și a nutrienților în jos și departe de rădăcinile plantelor.

„Putem converti o jumătate de hectar de pământ arabil într-o singură zi”, a spus dr. Orn Supaphol, un om de știință principal al solului la Desert Control, care a demonstrat procedura de aplicare rapidă pe nisipul deșertului.


În prezent, au o unitate de producție LNC cu o capacitate de 100.000 de litri pe zi.

După ce vor strânge fonduri de aproape 20 de milioane de euro pentru extindere, Desert Control plănuiește să adauge încă două unități la flota lor ecologică în acest an și să se extindă în Emiratele Arabe Unite și în Arabia Saudită.

În timp, scopul lor este de a oferi o soluție pentru întreaga lume, pe măsură ce deficitul de apă, populațiile și deșertificarea continuă să crească.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!