După ce a anulat voturile a șase țări participante și le-a înlocuit punctele pe motiv de fraudă, TVR ia în calcul retragerea de la concursul geopolitic Eurovision.
Organizatorul concursului spune că mai multe țări, printre care și România, s-au înțeles în avans pentru ca reprezentanții lor să ajungă în finală. Altfel spus, WRS nu ar fi trebuit să ajungă în finala Eurovision, dând peste cap cotele caselor de pariuri.
După explicații puerile, conducerea TVR spune că ia în calcul retragerea.
Televiziunea Română amenință cu retragerea României de la edițiile viitoare ale concursului, dar și cu acționarea în instanță a organizatorilor.
”În urma situaţiei create şi a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanţii TVR iau în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare ale Eurovision şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului", a transmis TVR într-un comunicat.
Totodată, televiziunea subliniază că investighează acuzaţiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale, cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022.
"Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni.
În timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un aşa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate.
Impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu.
Dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegaţiilor vizate notele date de juraţii celor şase ţări şi ar fi explicat convingător existenţa unui ”tipar de vot neregulat,” TVR ar fi avut timp să reacţioneze pentru a investiga prompt acuzaţiile şi a corecta situaţia, dacă ar fi fost cazul.
În acest fel, în cursul zilei de joi, 12 mai, puteam elimina orice suspiciune care plana asupra voturilor date de jurii în timpul celei de-a doua semifinale, iar în timpul galei pentru public puteau fi anunţati finaliştii pe baza notelor juraţilor, nu pe cele generate de algoritm”, se mai arată în comunicat.
Comentariul va fi postat dupa aprobare