În primii doi ani ai pandemiei de coronavirus, un nou miliardar a apărut la fiecare 30 de ore, potrivit unui nou raport al Oxfam International citat de Euronews.com
Raportul, intitulat „Profitul de pe urma durerii”, subliniază modul în care pandemia a mărit rapid diferența dintre cei mai bogați și cei mai săraci oameni din lume - 573 dintre cei mai bogați oameni din lume devenind miliardari în acea perioadă.
În 2022, se așteaptă ca milioane de oameni să cadă în sărăcie extremă la fiecare 33 de ore. Potrivit raportului, se estimează că 263 de milioane de oameni vor cădea în sărăcia extremă în acest an, invocând criza costului vieții drept unul dintre mulți factori determinanți.
În timp ce miliardarii care controlează aceste active sunt pregătiți să profite și mai mult, Oxfam avertizează că sute de milioane ar putea fii nevoiți să plătească un preț ridicat pentru a rămâne în viață.
Investigațiile Oxfam International au concluzionat, de asemenea, că 2.668 de miliardari dețin 12,7 trilioane de dolari (11,91 trilioane de euro) din bogăția planetei, cei mai bogați 10 oameni din lume deținând mai mult decât cei mai săraci 3,1 miliarde de oameni de pe pământ.
Raportul a evidențiat industriile cheie care au prosperat în timpul crizei. De exemplu, în timp ce prețurile globale la alimente au crescut cu 33,6% în ultimul an, gigantul alimentar global Cargill și-a crescut averea cu 14,4 miliarde de dolari (13,49 miliarde de euro), cu 65% din 2020.
De asemenea, marjele de profit ale marii industrii petroliere s-au dublat în timpul pandemiei, în timp ce costul energiei este estimat să crească cu 50% în 2022.
Între timp, pandemia a creat noi miliardari farmaceutici, profitând de monopolurile pe care companiile lor le dețin asupra vaccinurilor, tratamentelor, testelor și echipamentelor de protecție personală, se arată în raport.
„Pe măsură ce miliardarii s-au adunat în Davos, Elveția, în persoană, pentru prima dată în peste doi ani, ei au multe de sărbătorit. În timpul pandemiei de COVID-19, muntele lor de bogăție a atins cote fără precedent și amețitoare. Pandemia – plină de tristețe și tulburări pentru cea mai mare parte a umanității – a fost una dintre cele mai bune perioade din istoria înregistrată pentru miliardarii lumii.”, se arată în raport
Comentariul va fi postat dupa aprobare