România e pe primul loc în UE la numărul de mame ce au 10-15 ani

Bogdan Chirea
0
fete mame

Dezbaterile din parlament și din societatea civilă, care se încăpățânează să nu înțeleagă gravitatea situației, au dus la o nouă performanță negativă. România este pe primul loc în UE la naşterile provenite de la mame cu vârste între 10 şi 15 ani.

În 2020 numai puțin de 731 de copii, fetițe cu vârste între 10 și 15 ani, au devenit ... mame. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

„Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii  de organizaţia Salvaţi Copiii.

Deși mai multe initiațive au fost promovate de societatea civilă și parlamentari, proiecte ce au presupus introducerea orelor de educație sexuală în școli s-au lovit de rezistența acerba a unor instituții precum Biserica Ortodoxă Română.  

Biserica Ortodoxă Română a contestat virulent, în urmă cu un an, proiectul inițiat de USR PLUS legat de educația pentru sănătate. BOR susține că statisticile potrivit cărora România se află pe primul loc în Europa la numărul de mame minore sunt ”minciuni”. 

În motivarea poziției sale față de orele de educație sexuală, BOR a spus că transformarea acestei materii din una opțională în una obligatorie reprezintă ”un atentat asupra inocenței copiilor” și ”împiedică dezvoltarea lor firească.

Mergând pe aceiași retorică, de apărare a inocenței copiilor, un grup de parlamentari UDMR au depus un proiect de lege prin care să se interzică astfel de ore de educație sexuală în școli.

Mulți dintre contestatarii predării orelor de educație sexuală din școli susțin că aceste informații sunt deja predate la alte materii. În realitate, mai multe studii au relevat că orele de educație sexuală în școli sunt un adevărat fiasco. Oamenii de ştiinţă au identificat două mari probleme legate de educaţia sexuală predată la orele de curs. Prima presupune faptul că programa şcolară tratează viaţa sexuală ca oricare altă materie, în timp ce astfel de informaţii au nevoie de mai multă fineţe pentru a fi explicate elevilor. Cea de-a doua problemă legată de orele de educaţie sexuală este că şcolile tind să nege faptul că mulţi dintre elevi sunt activi sexual, iar informaţiile prezentate sunt prea ştiinţifice şi nu corespund cu realitatea. Tocmai lipsa informaţiilor practice face ca elevii să prefere serviciile comunitare de sănătate publică şi nu orele de educaţie sexuală ca sursă privind viaţa sexulă. În plus, nu puţini sunt profesorii care lasă impresia că toate aspectele ce ţin de viaţa sexuală sunt ruşinoase, au mai arătat rezultatele unei cercetări făcute într-un număr de 10 țări.

În şcolile româneşti există ore de educaţie sexuală, dar cel mai adesea acestea sunt susținute de diriginți, și mai puțin de specialiști. Unde să mai punem că cei mici apelează aproape spre deloc la servicii comunitare sau sfaturi de la un consilier sau medic de familie, ginecolog etc atunci când vine vorba de educație sexuală. Ca și în celălatle țări, elevii de la noi spun că ora de educaţie sexuală constă mai mult în expunerea unui set de reguli, adesea cutume, fără a face vreo referire la sentimente şi stabilirea unor relaţii sănătoase.

Cu toate petițiile contra sau pro ore de educație sexuală, adevărul  ne-a lovit din nou crunt. În 2020, judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj ( câte 52 de minore sub 15 ani devenite mame), Braşov (40 de tinere care au născut înainte de a împlini 15 ani), Argeş (29 de naşteri la vârste sub 15 ani), Sibiu (28 de naşteri din mame sub 15 ani) Bacău (26 naşteri) şi Constanţa (24 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020) conduc în topul realizat de Eurostat.

Legea referitoare la orele de educație sexuală a generat ample dezbateri în Parlament, o dispută înre președintele Klaus Iohannis și parlamentari, dar și în societate. Senatorii PSD și AUR au contestat puternic predarea educației sexuale în școli invocând o hipersexualizare a minorilor. În școlile din România, educația sexuală a devenit conținut obligatoriu în biologia de clasa a VII-a, cu tematică legată de anatomie, sănătate, igienă și contracepție. Această programă, adoptată în 2017, a fost aplicată începând cu anul școlar 2019-2020, potrivit edupedu.ro.

Predarea educaţiei sexuale în şcoli a fost eliminată apoi din lege la propunerea PSD şi PNL pe 3 iunie 2020, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaţilor – educația sexuală a fost înlocuită atunci cu educația sanitară și a devenit obligatoriu acordul părinților.

Din vara lui 2021 și până în prezent, nu s-a mai dezbătut nici o lege. Abia în martie 2022 Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor s-a pronunţat pentru introducerea în legea privind drepturile copilului a posibilităţii participării elevilor la ore de educaţie sanitară cu acordul părinţilor. Proiectul, care urmează să fie supus spre aprobare, presupune, în mod ironic, ca elevii să poată asista la 2 ore pe semestru, de educație sanitară... incluse în programa orelor de dirigenție. Participarea este opțională și presupune acordul prealabil al părinților.

Niște opinii care mi-au plăcut, dar m-au și scos din sărite, găsiți într-un articol interesant pe pagina celor de la Radio Europa Liberă.  Nu am să vă spun exact cine m-a scos din sărite, dar pot să spun că mă enervează retorica Bisericii Ortodoxe Române, care se declară apărătoarea supremă a intereselor copiilor și o ține întruna că îndoctrinarea religioasă este singura soluție pentru salvarea omenirii. 

Preocupați din cale afară, așadar, un grup de parlamentari ai UDMR au găsit rapid oportunitatea de a modifica aceiași lege a Protecției Copilului, pentru a îi proteja pe minori de expunerea la materiale cu caracter sexual....  Sunt aceiași parlamentari care în mod evident nu știu că în multe dintre cazurile de fete sub 15 ani devenite mame, cu precădere din zonele rurale defavorizate, fetele gravide recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii şi nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii, în condiţiile în care datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie.

Așadar, nu-i așa că pe parlamentarii noștrii îi doare fix undeva de protecția copilului ?

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!