Criptomonedele au continuat să scadă săptămâna aceasta, cu miliarde șterse din valoarea token-urilor precum Bitcoin. Prăbușirea afectează investitorii din întreaga lume, inclusiv guvernul din El Salvador. Țara din America Centrală a investit milioane de dolari în Bitcoin și a devenit mijloc legal în urmă cu nouă luni, încurajând oamenii să o folosească pentru tranzacțiile de zi cu zi.
De la bibelouri și tacos până la benzină și chiar case - puteți cumpăra aproape orice în El Salvador cu Bitcoin. Cumpărarea cu criptomonede de la vânzători stradali și de la principalele lanțuri deopotrivă este o experiență remarcabilă. Acest lucru arată cât de departe a ajuns Bitcoin de când a fost conceput pe forumuri de pe internet în 2008.
Decizia președintelui Nayib Bukele de a face moneda criptomonedă legală înseamnă că, teoretic, aceasta trebuie să fie acum acceptată de toate companiile, alături de cealaltă monedă din El Salvador, dolarul american.
Dar cea mai recentă prăbușire a criptomonedei a stârnit mai multe întrebări cu privire la politică, în special utilizarea a aproape 100 de milioane de dolari din fonduri publice pentru a cumpăra Bitcoin - fiecare achiziție celebrată de președinte printr-un tweet.
Cei 2.300 de bitcoini ai țării valorează acum jumătate din ceea ce a plătit guvernul pentru ei, dar ministrul de finanțe a respins criticile, spunând că există „risc fiscal extrem de minim”.
Locul de unde a început mișcarea Bitcoin din El Salvador este El Zonte, un mic oraș de surfing și pescuit de pe coasta de sud. Aici, în 2019, un donator anonim a oferit unui grup de fani ai criptomonedei prima dintre multele donații mari de Bitcoin.
Nimeni nu recunoaște că știe cine este, dar înțelegerea a fost că orașul ar putea păstra monedele digitale cu condiția ca acestea să nu fie convertite în dolari.
Ideea a fost de a crea prima economie circulară Bitcoin din lume, în care oamenii să poată fi plătiți în Bitcoin - un sistem de numerar pe internet peer-to-peer - și să trăiască din el.
Este o idee radicală. În restul lumii, Bitcoin poate fi folosit pentru achiziții online, dar cu excepția unui număr mic de cafenele la modă sau proiecte unice, nu a fost posibil să se folosească moneda ca mijloc principal de plăți.
El Zonte a primit până acum aproximativ 350.000 de dolari de la binefăcătorul său anonim, o sumă semnificativă pentru acest oraș ponosit, dar frumos, cunoscut acum și sub numele de Bitcoin Beach.
Guvernul din El Salvador spune că nu are de gând să forțeze companiile să accepte Bitcoin, chiar dacă ar trebui în conformitate cu Legea Bitcoin a țării. Până acum s-a limitat la oferirea de stimulente.
Cash-ul este încă regele aici, mai mult de jumătate dintre salvadoreeni nu dețin un cont bancar, dar președintele Bukele a investit 200 de milioane de dolari din bani publici într-o aplicație de portofel Bitcoin subvenționată, numită Chivo.
Oricine descarcă aplicația primește 30 USD în Bitcoin pentru înregistrare, ceea ce poate explica de ce a fost descărcată de patru milioane de ori, într-o țară de 6,5 milioane.
Dar mulți oameni folosesc aplicația pentru tranzacții în dolari, nu Bitcoin. Este adesea folosit în acest fel, de exemplu, de către persoanele care lucrează în străinătate și trimit bani acasă familiilor lor, deoarece nu există comisioane sau taxe de transfer.
Și există semne că, după creșterea inițială a interesului, oamenii folosesc mai puțin Chivo.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut El Salvador să-și inverseze decizia de a face Bitcoin ca mijloc legal de plată, argumentând că este prea instabil pentru acest scop, iar economiștii locali sunt din ce în ce mai îngrijorați.
Ea spune că guvernul nu are suficienți bani pentru a ajuta persoanele vulnerabile, așa că nu ar trebui să-și asume riscuri prin investirea fondurilor publice în criptomonede.
Președintele Bukele a anunțat planuri pentru un nou oraș - Bitcoin City - care va fi construit la poalele unui vulcan care va furniza energie geotermală și va alimenta o mină gigantică de Bitcoin.
El speră să strângă banii prin vânzarea de 1 miliard de dolari din Volcano Bonds, deși acestea urmau să fie puse în vânzare în martie și nu au apărut încă. Oficialii spun că sunt încrezători că vor putea strânge fondurile - și vor putea plăti o datorie externă de 800 de milioane de dolari.
Dar prăbușirea criptomonedelor pune presiune asupra acestui guvern, deoarece continuă să parieze mari pe Bitcoin.
Comentariul va fi postat dupa aprobare