Recunosc că dacă aș avea timpul dar și banii necesari aș vizita toate marile festivaluri de la noi doar pentru a nu părea că am afinități. Chiar și așa, România s-a transformat din punct de vedere turistic în țara festivalurilor muzicale. În 2022 primii care au dat startul sunt cei de la Saga Festival care au dorit să pună pe harta marilor festivaluri capitala București. Ce le-a ieșit în schimb e o imagine pătată și o etichetă de care scapi cu greu... 2 morți și peste o sută de dosare penale pentru consum de droguri.
Saga Festival de la București este un eveniment marca ALDA, o companie străină care s-a încăpățânat atât de tare să facă un UNTOLD la București. După un start cu peripeții în 2021, cu planuri date peste cap, inclusiv în ceea ce privește locația, Saga Festival s-a mutat pe Arena Națională ... adică tot pe un stadion exact ca și Untold. Doar că ăsta în toate imaginile a părut mai mult gol. În jurul locației organizatorii au creeat mai multe scene pentru fani.
Anul trecut, în condiții de pandemie, Saga și Untold s-au intersectat, iar fanii au avut de ales. Ori te duci la Cluj ori la București. În 2022, după doi ani de restricții, marile festivaluri au revenit la normal iar începutul verii le-a adus iubitorilor de muzică electronică Saga Festival. Nume importante ale scenei muzicii electronice, dance, tehno ... au aterizat pe Arena Națională.
Saga și-a găsit rapid parteneri media care să scrie, să difuzeze stiri sau să-i promoveze. Ironic, sunt tot ăia care promovează și Untold și Neversea...
Ce e diferit față de toate celălalte mari festivaluri este că dacă vrei să trăiești experiența de festival trebuie să te duci acolo, să fii fizic în locația lor. Ca și la prima ediție, Saga a fost extrem de zgârcit cu privire la imaginile video de la eveniment. Nici ei, nici partenerii lor nu s-au arătat prea darnici ... am văzut câteva interviuri și unele povești pe conturile de Instagram și Facebook.
Doar că această zgârcenie s-a transformat rapid în abundență de știri și informații în presă. Din prietenie, probabil pentru niște favoruri primite, mai toate posturile de știri au făcut reportaje sau au difuzat cadre generale, cu reporteri de teren care ne-au povestit că la un festival de muzică electronică din București un tânăr a murit pentru că s-a drogat și altul e în stare critică ... între timp murind și el.
In week-end Euronews, Antena 3, Digi au vorbit despre acel festival de muzică din București. Azi, reporterii au prins glas și vorbesc despre Saga.
De la moartea tânărului din Republica Moldova, tot internetul a explodat însă, catalogându-i pe toți participanții la acest eveniment drept niște drogați, sataniști și cum mai vreți voi să-i numiți. O exagerare evidentă, pentru că ... cel mai probabil și eu am făcut parte din grupul ăla de drogați care s-au dus la Neversea.
Adevărul este că la festivalurile astea mari există mereu grupul drogaților... acei oameni care nu știu, nu înțeleg că poți să te distrezi sau să dansezi și fără să te droghezi. Există controale, evident, la porțile de intrare ale evenimentelor, dar poți să strecori ușor substanțe interzise la un festival. Am fost martor , din nefericire, la întâmplări de genul: cum să stai la coadă la toalete, intri câte doi sau două (le-am văzut pe ambele) în cabină și ieși apoi pe două cărări, abia ținându-te pe picioare. De festivalieri care te întreabă dacă ai ceva sau de puști ce nu par majori care vin să te întrebe senin dacă te interesează ceva.... Asta în timp ce jandarmii, polițiștii sau paznicii se plimbă prin diverse zone ale festivalului.
Partener media al evenimentului, PRO TV a titrat știrea așa: Uriașă bucurie umbrită de incidente. Mai exact 109 oameni au avut nevoie de îngrijri medicale, 17 au ajuns la spital... unul a murit în aceiași seară. 120 de persoane sunt cercetate penal pentru deținere de drog pentru uz personal. PRO TV, fiind partener, nu ezită să ne spună că Saga Festival a fost organizat în parteneriat cu Agenția Națională antidrog ... o glumă, evident, doar că să se spele pe mâini. Am aflat că cei de la agenție au avut puncte de informare la Saga doar că teribiliștii ăștia tot s-au drogat, s-au îmbătat și au avut nevoie de îngrijri medicale. Nu s-a întâmplat sub nasul lor ci tinerii au venit gata drogați, așa spuneau ei la început.
Chiar și așa un tânăr de 23 de ani a murit la spitalul Pantelimon după ce a luat droguri, spun medicii. Ancheta e coordonată de polițiștii Serviciului Omoruri din București. Incidentul a umbrit munca celor peste 5 mii de oameni care au lucrat la organizarea festivalului.
Alte site-uri sau posturi de știri, care nu au fost partenere ale Saga, vorbesc despre doi morți iar rețelele sociale sunt pline de comentarii, raportări și critici. Gândul scrie chiar că un angajat din staff-ul auxiliar, adică un barman, a fost prins și el cu droguri la eveniment.
Că vrem sau nu, festivalurile din România sunt așa cum sunt... peste tot de altfel. Bugetul unui festival este dimensionat în așa fel încât nu poți asigura siguranța maximă a oamenilor. Desigur, îi poți feri pe participanți de arme, obiecte ascuțite sau contondente și te poți chinui să le interzici participanților să vină cu cine știe ce aparate foto mai performante, nu cumva să pună unii poze mai devreme decât tine de la eveniment.
Cum se întâmplă totuși ca grupul drogaților să-ți distrugă toată munca de PR ? Prin mulțime, traficanți de droguri se plimbă nestingheriți pentru că și-au băgat pastilele sau pliculețele în ciorapi, în chiloți... ei știu pe unde. Ce să controlezi aici? La Saga au fost 150000 de participanți, iar printre ei unii au venit cu marfa de acasă. La fel, cu pastile sau pliculețe în chiloți, în sutien, în ciorapi. În măsea. Minoritarii câștigă într-o știre mereu. Ei se abat de la reguli. Ei fac și "scriu" știrea de presă.
Dacă treci peste 3 zile fără să-ți moară cineva ești norocos. Saga nu a avut noroc și a rămas cu eticheta de festival de droguri. Pentru că există mereu șmecherii care găsesc ei soluția de a își găsi victimele perfecte.
Aproape că nici nu mai contează cine a fost pe scena de la Arena Națională ca să mixeze.
Atâta vreme cât la festivaluri se vor aduna mereu tineri care folosesc muzica doar ca un pretext de a se elibera , de ce anume vor ei, vom avea mereu astfel de cazuri. Pare că e din ce în ce mai trist să vezi că generația asta de teribiliști caută deconectarea totală de la cotidian, încercând să ajungă într-un alt loc... fără griji, probleme, suferințe, dureri sau simțuri.
Festivalurile de muzică sunt în principal despre a te aduna împreună cu o mare de oameni... de a lua energie, vibe, senzații, emoții de la alții, de la cei care urcă pe o scenă. Doar că brusc, unii se trezesc că într-o mare de oameni se simt ca și cum ar fi într-un mare gol existențial. Și când te lovește realitatea asta care nu îți place, e, se pare, destul de greu să nu cazi pradă ispitei, de a te aventura în necunoscut doar pentru că e cool, o fac și alții și tu ar trebui să faci la fel ca ei.
La festivaluri ajung însă și oameni cu adevărat pasionați de muzică, fani ai unor artiști ce urcă pe scena respectivă... ei sunt cei care vor rămâne cu adevărat cu amintirile de neuitat, cu experiența de a se fii bucurat cu adevărat de 3-4 zile de libertate.
Cu ce rămâne SAGA Festival ? Cu un PR făcut praf și cu imaginea clară că opinia publică nu va își va aduce aminte nimic altceva decât de morți și droguri. Asta în condițiile în care, din considerente pur economice, partea de conținut video sau promovare video, inclusiv LIVE, pe social media a lipsit aproape cu desăvârșire iar cei care nu au participat la eveniment nu au alte informații decât ceea ce a livrat presa.
Se putea face mai mult ? Probabil... Ar putea statul român să investească ceva mai mult cu resurse și personal calificat care să le explice tinerilor pericolele adevărate ale consumului de droguri sau teribilismului ? Desigur !
Să dăm vina pe autorități ... din nou ? Desigur, e chiar simplu. În timp ce serviciile de informaţii sunt extrem de ocupate cu noul pachet de legi privind securitatea naţională, legi care le aduc o multitudine de beneficii, imunităţi şi puteri în afara Constituţiei, încât Securitatea de pe vremea lui Ceauşescu ar crăpa de invidie, România devine, pas cu pas, un paradis al drogurilor. Cum să nu uităm că doar în urmă cu trei ani, dacă te plimbai pe plajele dintre Năvodari şi Mangalia, riscai să te împiedici de vreun pachet de cocaină, concentraţie peste 90%.
Sau poate am putea să redenumim campania lui Klaus Iohannis "România educată" în Romania drogată, pentru că, nu-i așa, nu există vinovați pentru numărul alarmant de cazuri de consum de droguri în rândul tinerilor și nici ușurința cu care sunt procurate aceste substanțe.
Pot să învețe ceva festivalierii din Festivalul drogurilor de la Saga ? Ar trebui... în caz contrar riști să te faci de râs și să-ți pierzi toată faima aia la care ai lucrat atâția ani și pentru care ai ajuns celebru în toată lumea. Nu de alta, dar parcă îmi vine greu să cred că cineva s-ar mai asocia ca partner cu un festival ce se termină cu amintirea asta. Da, ca organizator nu te poți spăla pe mâini spunând că ai toleranță zero și un parteneriat cu Agenția Antidrog dar la final cifrele să arate total opusul... controlul la intrarea în festival trebuie să fie ceva mai serios. Altfel nu aș vedea cum un părinte și-ar mai lăsa copilul să meargă la evenimentul X unde au murit doi oameni din cauza drogurilor.
Comentariul va fi postat dupa aprobare