Paralizia în somn reprezintă o afecțiune în care nu vă puteți mișca în timp ce dormiți. S-ar putea să vă simțiți paralizat și să vă treziți simțindu-vă confuz.
Acest lucru se întâmplă atunci când creierul nu trimite semnale mușchilor, pentru a se relaxa. În acest fel, corpul suferă modificări fiziologice similare cu cele observate în timpul somnului natural non-REM. Atunci când paralizia în somn apare suficient de des, poate provoca anxietate, depresie și frică.
Cauzele paraliziei în somn
Cauzele paraliziei în somn nu sunt suficient de bine înțelese, dar există mulți factori ce joacă un rol important. Aceștia includ genetica, hormonii, neurotransmițătorii și influența mediului. Stresul este, de asemenea, cunoscut ca fiind un declanșator pentru paralizia somnului, dar și munca în schimburi, privarea de somn sau apneea obstructivă de somn. Când sunteți stresați, corpul eliberează adrenalină, ceea ce face mai mică probabilitatea de a adormi. Adrenalina afectează, de asemenea, modul în care creierul comunică cu mușchii.
Unele teorii sugerează că această afecțiune apare din cauza unei perturbări temporare a funcției normale a creierului. În acest caz, paralizia în somn poate fi comparată cu paralizia corpului, caracterizată prin pierderea abilității de mișcare, ca urmare a întreruperii transmisiunii semnalelor din creier către leziunea măduva spinării. Totuși, paralizia în somn nu este dăunătoare și nu duce la probleme pe termen lung, atunci când se intervine din timp asupra ei.
Cu toate acestea, persoane care au experimentat paralizia în somn, raportează adesea că se simt anxioase și temătoare înainte de a adormi și au coșmaruri la trezire.
Care sunt tipurile de paralizie în somn?
În literatura medicală, doi termeni sunt folosiți în mod obișnuit pentru a clasifica cazurile de paralizie în somn3.
- Paralizia de somn izolată este atunci când episoadele nu sunt legate de un diagnostic de bază de narcolepsie, o tulburare neurologică care împiedică creierul să controleze în mod corespunzător starea de veghe și adesea duce la paralizia în somn.
- Paralizia de somn recurentă implică mai multe episoade în timp.
În multe cazuri, aceste două caracteristici definitorii sunt combinate pentru a descrie o stare de paralizie recurentă a somnului izolat (RISP), care implică cazuri continue de paralizie în somn la cineva care nu are narcolepsie.
Persoanele predispuse la paralizie în somn
Oamenii care se confruntă cu paralizia în somn se pot simți ca și cum pierd stăpânirea realității. S-ar putea să audă voci, să vadă lucrurile care nu sunt cu adevărat acolo sau chiar să se simtă paralizați. Cei care experimentează astfel de afecțiuni, descriu frecvent că au văzut imagini negre sau monștri în apropierea lor. Alte simptome includ senzații de furnicături, sentimentul de a fi atras spre ceva sau senzația că cineva îi sufocă.
Paralizia în somn poate apărea la oameni de toate vârstele. Și este mai frecventă în contextul privării de somn în asociere cu munca în schimburi. Paralizia de somn poate fi întâlnită, de asemenea, la persoanele care au suferit traume sau depresie.
Simptomele paraliziei în somn
Simptomele paraliziei în somn sunt similare cu cele resimțite în timpul orelor de veghe. S-ar putea să simțiți un sentiment de anxietate, frică sau confuzie. Uneori vă puteți trezi speriați sau confuzi. Ceea de diferențiază episoadele de paralizie în somn, este perioada acestora. Dacă vă treziți paralizați pentru mai puțin de câteva secunde, atunci probabil că ați experimentat paralizia în somn. Dar dacă vă simțiți paralizați preț de câteva minute, atunci probabil că v-ați confruntat cu hipnagogie. Hipnagogia apare atunci când cineva se trezește, se simte anxios sau fricos și imaginează lucruri.
Tratamente pentru paralizia somnului
Un prim pas în tratarea paraliziei în somn este să discutați cu un medic pentru a identifica și aborda problemele de bază care pot contribui la frecvența sau severitatea episoadelor. De exemplu, acest lucru ar putea implica tratamentul pentru narcolepsie sau pași pentru a gestiona mai bine apneea în somn.
În general, există dovezi științifice limitate despre tratamentul optim pentru paralizia în somn. Mulți oameni nu știu că afecțiunea este relativ comună și, astfel, se văd nebuni sau rușinați după episoade. Ca rezultat, chiar și doar recunoașterea și normalizarea simptomelor lor de către un medic poate fi benefică.
Datorită legăturii dintre paralizia în somn și problemele generale de somn, îmbunătățirea igienei somnului este un obiectiv comun în prevenirea paraliziei în somn. Igiena somnului se referă la dormitorul unei persoane și la obiceiurile zilnice care influențează calitatea somnului.
Exemple de sfaturi pentru un somn sănătos care pot contribui la o mai bună igienă a somnului și la o odihnă de noapte mai consistentă includ:
- Urmând același program de culcare și trezire în fiecare zi, inclusiv în weekend.
- Păstrând o rutină stabilită înainte de culcare, care te ajută să fii confortabil și relaxat.
- Echipați-vă patul cu cea mai bună saltea și cea mai bună pernă pentru nevoile dvs.
- Configurați-vă dormitorul pentru a avea o intruziune limitată de la lumină sau zgomot.
- Reducerea consumului de alcool și cofeină, mai ales seara.
Puneți deoparte dispozitivele electronice, inclusiv telefoanele mobile, cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare.
Îmbunătățirea igienei somnului este adesea încorporată în terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBT-I), un tip de terapie de vorbire care funcționează pentru a reformula gândurile și emoțiile negative care diminuează somnul.
O formă specifică de CBT a fost dezvoltată pentru paralizia în somn, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a-i valida eficacitatea. CBT are un istoric stabilit în abordarea afecțiunilor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și PTSD, care pot fi factori care influențează riscul de paralizie a somnului.
Se știe că unele medicamente suprimă somnul REM, iar acestea pot ajuta la oprirea paraliziei de somn. Aceste medicamente pot avea totuși efecte secundare și pot provoca o revenire a somnului REM atunci când cineva încetează să le ia. Din aceste motive, este important să discutați cu un medic înainte de a lua orice medicament pentru a discuta potențialele beneficii și dezavantaje ale acestuia.
Prevenirea paraliziei în somn
Pentru a preveni paralizia somnului, încercați să vă relaxați înainte de culcare. O baie caldă, cititul unei cărți, meditația sau ascultatul muzicii liniștitoare, pot ajuta la prevenirea paraliziei în timp de dormiți. Evitați cofeina după ora prânzului, alcoolul înainte de culcare și fumatul țigărilor chiar înainte de somn.
De asemenea, o viață echilibrată și exercițiile fizice regulate, pot fi de ajutor la reducerea stresului. Exercițiile fizice scad nivelul de cortizol sau hormonul de stres, ceea ce poate face corpul să fie mai predispus la probleme de somn. O dietă echilibrată, plină de fibre, proteine, vitamine și minerale, fără dulciuri, vă poate menține sistemul digestiv să funcționeze fără probleme.
Estimările variază, dar cercetătorii cred că aproximativ 8% dintre oameni suferă de paralizie în somn la un moment dat în viață. Printre acești oameni, există puține date despre cât de des se repetă episoadele.
Paralizia de somn poate apărea la orice vârstă, dar primele simptome apar adesea în copilărie, adolescență sau vârsta adultă tânără (cu vârste cuprinse între 7 și 25 de ani). După ce au început în anii adolescenței, episoadele pot apărea mai frecvent în anii 20 și 30.
Comentariul va fi postat dupa aprobare