Dacă ești un expat care trăiește în Hong Kong, Zurich sau Geneva, viața te costă mai mult decât oriunde altundeva de pe planetă, conform Sondajului privind costul vieții din 2022, un raport anual al firmei de consultanță Mercer.
Hong Kong a fost clasat pentru a patra oară în cinci ani drept cel mai scump oraș din lume pentru expați, urmat de patru orașe elvețiene: Zurich, Geneva, Basel și Berna.
Ankara, capitala Turciei, a încheiat clasamentul celor 227 de orașe ca fiind cel mai accesibil oraș pentru expați din lume.
Top 10 cele mai scumpe orașe pentru expați:
1. Hong Kong
2. Zurich
3. Geneva
4. Basel
5. Berna
6. Tel Aviv
7. New York City
8. Singapore
9. Tokyo
10. Beijing
În topul celor mai accesibile orașe, Ankara este urmată de Bishkek în Kârgâzstan (locul 226), Dușanbe în Tadjikistan (locul 225) și Islamabad și Karachi în Pakistan (locul 224 și 223).
Capitala Danemarcei, Copenhaga, este cel mai scump oraș pentru expații din țările nordice, ocupând locul 11 la nivel global, în timp ce capitala Suediei Stockholm este cea mai accesibilă, coborând pe locul 87 în 2022.
Interesant este că două dintre cele mai scumpe orașe din lume pentru expați, Zurich și Geneva, se află, de asemenea, în primele cinci ale Global Liveability Index, un raport anual al The Economist Intelligence Unit (EIU) care evaluează ce orașe din întreaga lume oferă cele mai bune condiții de viață.
Mercer a analizat, de asemenea, corelația dintre indicele costului vieții și propriul indice al calității vieții pentru o listă selectată de orașe globale.
Locațiile norocoase cu cel mai mic cost al vieții, dar cu cea mai mare calitate a vieții sunt Vancouver și Toronto în Canada, Stockholm în Suedia, Lisabona în Portugalia și Frankfurt în Germania.
Pe de altă parte, s-a descoperit că Hong Kong are cel mai mare cost al vieții, dar o calitate mai scăzută a vieții decât multe alte locații.
Raportul celor de la Mercer a concluzionat, de asemenea, că locațiile cu un cost al vieții și o calitate a vieții mai ridicate tind să se situeze mai sus în ceea ce privește respectarea mediului.
Cum se calculează indicele costului vieții
Clasamentul orașelor privind costul vieții al companiei Mercer se bazează pe cercetarea proprie a grupului, care este efectuată de două ori pe an și cuprinde peste 400 de orașe din întreaga lume.
Sondajul evidențiază indicatori economici cheie, cum ar fi fluctuațiile valutare, inflația costurilor și instabilitatea prețurilor de cazare.
De asemenea, reflectă prețurile a peste 200 de articole din categorii precum utilități locative, îngrijire personală, recreere și divertisment, transport, alcool și tutun.
Criza costului vieții
La fel ca majoritatea lucrurilor din ultimii doi ani, raportul privind costul vieții din 2022 a fost afectat în mod deosebit de pandemia COVID-19 și de războiul din Ucraina, care a alimentat inflația și volatilitatea vertiginoasă pe piețe.
Comentariul va fi postat dupa aprobare