Un nou raport științific al agenției franceze de sănătate ANSES a confirmat o legătură între nitrații din șuncă și mezeluri și dezvoltarea cancerului intestinal/ de colon.
Sărurile de nitriți sunt un tip de aditiv utilizat pe scară largă în mezelurile curate, cum ar fi șunca, slănina și cârnații, pentru a prelungi perioada de valabilitate a cărnii procesate și pentru a conferi șuncii fierte culoarea roz. Acestea pot include E249, E250, E251 și E252.
În 2015, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată drept cancerigenă, deoarece întărirea - prin adăugarea de nitrați sau nitriți sau prin afumare - poate duce la formarea de substanțe chimice potențial cancerigene.
În februarie, parlamentul francez a aprobat un proiect de lege care urmărește reducerea treptată a utilizării nitriților în mezeluri și a ordonat o revizuire a potențialelor riscuri pentru sănătate până la sfârșitul lunii iunie.
Această analiză, efectuată de agenția națională de siguranță a sănătății din Franța, ANSES și publicată marți, a confirmat o legătură între acești aditivi și riscul de cancer colorectal, cunoscut și sub numele de cancer intestinal/de colon, afirmând că „mai mult de jumătate din expunerea la nitriți provine din consumul de mezeluri, din cauza aditivilor folosiți la prepararea acestuia”.
De asemenea, constatările au confirmat „existența unei asocieri între riscul de cancer colorectal și expunerea la nitriți și/sau nitrați, fie că sunt ingerați prin consumul de carne procesată sau de apă potabilă”.
„Cu cât este mai mare expunerea la acești compuși, cu atât este mai mare riscul de cancer colorectal în rândul populației”, se arată în raport.
„Sunt suspectate alte riscuri de cancer, dar datele disponibile nu permit, până în prezent, încheierea unei legături de cauzalitate. Agenția recomandă efectuarea unor cercetări suplimentare în acest domeniu pentru a confirma sau infirma aceste relații”.
Pentru a-și limita expunerea la nitrați și nitriți, agenția franceză de sănătate îi sfătuiește pe consumatori să „limiteze consumul de mezeluri la 150 de grame pe săptămână” și „să mănânce o dietă variată și echilibrată, cu cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi”.
Drept urmare, guvernul francez are acum 12 luni la dispoziție pentru a contura o traiectorie pentru reducerea sau eliminarea treptată a conservantului din industria alimentară.
Parlamentarul francez Richard Ramos, care a fost în fruntea luptei împotriva acestor substanțe chimice, este deja pregătit să ceară încă o dată interzicerea lor.
„Există o legătură între cancerul colorectal și nitrații din mezeluri, așa că trebuie să interzicem nitrații”, a spus Ramos.
În prezent, 90% din toate mezelurile de pe piață includ nitriți, dar unele dintre cele mai mari firme, cum ar fi Herta, deținută de Nestlé sau Fleury Michon, ambele foarte populare în Franța, experimentează deja produse fără nitriți.
Cu toate acestea, cele aproape 300 de companii mici și mijlocii din sector s-ar lupta să-și fabrice produsele fără utilizarea nitriților, deoarece lipsa conservantului ar reduce perioada de valabilitate și ar crește riscul de infecție bacteriană.
Comentariul va fi postat dupa aprobare