Deși nu mai e la modă deloc, mass-media din România încă suspină după vremurile în care statul român pompa zeci de milioane de lei cu titlu de campanii de informare cu privire la COVID-19.
Tânjind după vremurile în care orice titlu catastrofal aducea clickuri și bani din reclame, agenda zilnica a posturilor sau site-urilor de știri începe să inunde din nou fluxurile de pe rețelele de socializare cu titluri alarmiste. Suntem în valul 6 de COVID-19, zeci de mii de cazuri de infectări s.a.m.d.
Doar că cei care acum redevin isterici cu privire la cifrele de zeci de mii de infectări nu văd decât frânturi din știri și nu au nici cel mai mic interes să meargă mai departe de niște cifre. De fapt am senzația că trăim într-o realitate paralelă presa VS Ministerul Sănătății/ISU.
Pentru că nu mă interesează câtuși de puțin toate balivernele și încercările nerușinate de manipulare presei să scoatem în evidență informații pe care un jurnalist serios sau cu puțin respect le putea găsi și chiar anunța ca știre.
Una dintre ele:
Intr-o țară in care unii au început sa o ia razna că anunță ăștia iar zeci de mii de cazuri de COVID, în care unii comentează că au fost 260 de mii de oameni la un festival și o să explodeze numărul de cazuri, în care orice durere în gât, durere de cap, nas care curge e COVID (cunosc personal cazuri recente de reinfectare) cei de la Ministerul Sănătății, ISU sau cine o coordona echipa, au luat decizia ca pagina lor de informare publica de pe Facebook RO Vaccinare sa își înceteze activitatea. Spun ei ca si-au încheiat misiunea.
Recunosc ca am apelat la ei pentru informare și am găsit de fapt răspunsurile la organizațiile specializate la nivel european sau de peste ocean pentru că ei nu au știut să îmi răspundă … au găsit de cuviință după câteva zile să facă un anunț exact pe aceiași speță în care îmi confirmau că o nouă doză de rapel nu e decît opțională.
Revenind, noile subvariante și alte mutații, la muncă îi spunem pisicron, ca să glumim, nu au încă un vaccin autorizat, ci doar in faza de teste … deci e lesne de înțeles de ce echipa consideră ca si-a încheiat activitatea.
Până una alta , apelați la medicul de familie pentru întrebări și probleme și poate chiar vaccinare antigripală , anti ce o fi… Doar să aveți noroc să fie un medic dedicat căruia îi pasă de pacienți și îi place ceea ce practica… ca si la mulți dintre ei implicarea in procesul de vaccinare a fost opțională .
Ce a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila la România TV
„Cifrele sunt in crestere de la saptamana la saptamana. In fiecare saptamana se dubleaza numarul de cazuri. Nu vrem sa ingrijoram pe nimeni, dar trebuie sa stim. Astazi au fost peste 4000 de cazuri de covid-19, numarul de persoane internate este in jur de 1400, la ATI sunt 86 de persoane, niciun copil. Decese au fost 8 în ziua precedentă."
Pentru persoanele cu vârsta de până la 60 de ani, menţiunea este că nu există dovezi ale beneficiilor vaccinării cu cea de-a patra doză. Astfel că, al doilea booster nu este recomandat pana la 60 de ani. Eu personal, as vrea sa fac doza a patra de vaccin cu varianta nouă a vaccinului, care sper să oprească şi transmisibilitatea acestei tulpini. În septembrie speram să existe un nou vaccin”, a mai spus Alexandru Rafila la România Tv.
Mai exact, actualele vaccinuri COVID-19 nu sunt proiectate pentru versiunile actuale de COVID-19, Omicron și BA5.
Ministrul Alexandru Rafila a confirmat la România TV că în prezent sunt testate versiuni noi ale unor vaccinuri anti-covid și că se așteaptă autorizarea acestora din partea autorităților americane sau de către Agenția Europeană a medicamentului.
Eu personal, as vrea sa fac doza a patra de vaccin cu varianta nouă a vaccinului, care sper să oprească şi transmisibilitatea acestei tulpini. În septembrie speram să existe un nou vaccin”, a mai spus Alexandru Rafila la România Tv.
Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a explicat la Euronews că:
„La acest moment nu discutăm despre un impact. Discutăm de o creștere accelerată în toată Europa a numărului de cazuri, dar această creștere nu este însoțită și de o creștere a spitalizărilor și nici măcar a celor din terapie intensivă, acolo unde ne-am fi așteptat să existe o presiune crescută, în contextul în care numărul de îmbolnăviri ar fi crescut atât de rapid. Eu cred că la acest moment varianta Omicron și variantele subsecvente ale ei sunt mult mai prietenoase cu organismul uman și produc forme mai ușoare de îmbolnăvire. Într-adevăr o să asistăm în perioada următoare, cel puțin în următoarea lună, la o creștere substanțială a numărului de cazuri, dar eu cred că nu vom avea un impact important pe sistemul de sănătate”.
Covid-19 tinde să devină o viroză respiratorie
Doctorul Radu Țincu a mai spus la Euronews că Covid-19 devine mai degrabă o gripă sezonieră.
„La acest moment, cu varianta Omicron și cu variantele ei, ulterior apărute, tinde să devină o viroză respiratorie, nu neapărat de sezon, dar să nu mai fie o pandemie, ceea ce reprezintă o evoluție naturală și o evoluție pe care o așteptam cu toții, însă cel mai probabil nu vom avea suficientă imunitate colectivă, încât să eliminăm virusul din circulație și va rămâne ca o viroză respiratorie, cel mai frecvent evoluând în aceste valuri epidemice, undeva în perioada de primăvară și ulterior în perioada de toamnă-iarnă”
Baliverne, manipulări și restricții închipuite
Ce baliverne publică site-uri obscure disperate după trafic ? O știre dintr-o publicație denumită Substanțial bate câmpii cu privire la scenarii cu privire la scenarii verzi, galbene sau roșii și rata de incidență și că mai multe comitete de urgență din diferite orașe ar urma să se întrunească pentru a lua măsuri. O domnișoară pe numele ei Alina Drăgan, descrisă ca fiind absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, nu știe să ne spună dacă mai există legislație în vigoare care să impună așa zise restricții. Știrea este evident vagă și scrisă în așa fel încât să te ducă cu gândul la vremurile din pandemie când exista o lege prin care era stabilită starea de alertă în România.
Adevărul este următorul: Deşi numărul infectărilor este în creştere, ministrul Sănătăţii nu consideră necesară impunerea de noi restricţii.
"Eu, personal nu cred că se va ajunge la restrangerea activitatilor publice. Cred ca aceste valuri care vor mai aparea nu vor duce la sufocarea sistemelor de sanatate cum s-a intamplat în primele valuri ale pandemiei. Nu are rost sa opresti activitatile economice si sociale, nu are rost sa inchizi şcolile.
Mască recomand, nu ca obligativitate. În unitățile sanitare, da. Am rugat toți șefii unitățlilor sanitare să utilizeze masca. La nivelul populației, cred că este clar, am văzut deja oameni care poartă mască. Principalul loc în care se transmite virusul este în mijloacele de transport. Am avut prieteni care s-au infectat în avion.
Pentru a impune restrictii trebuie sa existe o decizie, care trebuie aprobata in Parlament, care să genereze o lege care să spună că este stare de alertă. În momentul acesta nu se poate.", a mai spus Rafila la România TV.
Declarațiile lui Rafila sunt completate și de opiniile medicului Radu Țincu pentru Euronews:
„După doi ani de pandemie nu cred că mai e nevoie de un act normativ, care să impună masca, ca măsură de protecție. Cred că fiecare om civilizat din această țară, care vrea să se protejeze, să nu se îmbolnăvească de Covid-19, va trebui să respecte anumite măsuri, în mod benevol. Purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea socială, mai ales în zonele extrem de aglomerate și în spațiile închise, reprezintă măsuri de bun simț. Până la urmă, chiar dacă Omicron nu produce îmbolnăviri semnificative, care să necesite spitalizare, faptul că avem o perioadă de câteva zile cu dureri musculare, cu cefalee, cu febră, va produce un disconfort pentru fiecare pacient, indiferent de vârsta lui, de statusul imunologic de dinainte de îmbolnăvire. De aceea, cred că respectarea măsurilor sanitare o facem în primul rând pentru noi, pentru a ne asigura o stare de sănătate optima și a evita tot acest disconfort, pe care îl poate produce varianta Omicron”.
Așadar, până să vă ia valul pe sus terminați cu istericalele și știrile de la orice sursă obscură.
Comentariul va fi postat dupa aprobare