Semnal ciudat de „bătăi ale inimii” captat de astronomi dintr-o galaxie foarte, foarte îndepărtată

Bogdan Chirea
0
semnal galaxie

Astronomii au detectat un semnal radio ciudat care emite periodic „ca bătăile inimii” și vine din adâncurile spațiului.

Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite au fost luați prin surprindere din cauza intensității exploziilor radio, precum și a regularității acestora.

Semnalul este clasificat ca o rafală radio rapidă (FRB), care sunt rafale intense de unde radio de origine necunoscută.

Acesta, studiat de oamenii de știință de la MIT și alte instituții este în prezent cel mai longeviv FRB până în prezent, cu cel mai clar model periodic.

Denumit FRB 20191221A, semnalul persistă mult mai mult - de aproximativ 1.000 de ori mai mult, de fapt - decât o FRB obișnuită, ridicând întrebări cu privire la ce ar putea fi cauza.

FRB-urile tind să dureze cel mult câteva milisecunde, dar FRB 20191221A durează până la trei secunde, undele radio repetându-se la fiecare 0,2 secunde în ceea ce astronomii numesc un „model periodic clar”.

În timp ce semnalele radio misterioase din spațiu declanșează adesea discuții entuziasmate despre potențiala comunicare din partea extratereștrilor, explicația este probabil că semnalul provine de la un tip rar de stea.

Astronomii bănuiesc că semnalul ar putea proveni de la un tip de stea neutronică, care sunt nuclee extrem de dense, care se rotesc rapid în jurul stelelelor gigantice, rămase din supernove.

Oamenii de știință, publicând munca lor în revista Nature, spun că ar putea fi cauzată de un pulsar radio sau de o stea magnetară, ambele fiind tipuri de stele neutronice.

„Nu există multe lucruri în univers care să emită semnale strict periodice”, a spus Daniele Michilli, de la Institutul Kavli pentru Astrofizică și Cercetare Spațială al MIT.

„Exemple pe care le cunoaștem în propria noastră galaxie sunt pulsarii radio și magnetarele, care se rotesc și produc o emisie radială similară cu un far. Și credem că acest nou semnal ar putea fi un magnetar sau un pulsar pe steroizi”.

Primul FRB a fost descoperit în 2007 și de atunci au fost detectate sute de flash-uri similare de unde radio în univers.

Marea majoritate a FRB-urilor descoperite până acum au fost unice, care au durat câteva milisecunde înainte de a dispărea.

FRB 20191221A a fost descoperit în 2019, Michilli observând imediat că datele neobișnuite erau preluate de Experimentul Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME).

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!